REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą pirmojo oficialaus vizito atvykęs Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Genadijus Selezniovas ragina neskubėti daryti išvadų dėl naftos bendrovės "Jukos" prezidento, milijardieriaus Michailo Chodorkovskio suėmimo Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Svarbiausia nesiblaškyti ir nedaryti skubotų išvadų. Kol kas vyrauja ekonominiai suėmimo motyvai, kalbama apie ekonominius nusikaltimus. Vykstant tyrimui atsiras daugiau informacijos ir mes galėsime tvirčiau kalbėti, kas už to stovi", - BNS sakė G. Selezniovas komentuodamas prielaidas, kad "Jukos" prezidentas buvo suimtas dėl politinių motyvų ir tai kelia abejonių dėl tolesnio ekonominio bendradarbiavimo su Rusija.

REKLAMA

Oficialioji Maskva praėjusią savaitę suimtam didžiausios Rusijos naftos bendrovės prezidentui pateikė kaltinimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, tarp jų - dėl vengimo mokėti mokesčius ir valstybės turto pasisavinimo stambiu mastu.

"Jukos" atstovai savo prezidento suėmimą vertina kaip "politinį užsakymą", nes M. Chodorkovskis deklaravo paramą kelioms opozicinėms partijoms, dalyvausiančios šių metų gruodį vyksiančiuose Rusijos Valstybės Dūmos rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės konservatyvios Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje paragino sustabdyti dalies "Lietuvos dujų" akcijų pardavimą Rusijos bendrovei "Gazprom", kol paaiškės politinė ir ekonominė situacija Rusijoje.

"Lietuva turi įvertinti pavojų, gresiantį šalies nacionaliniam saugumui", - sakė opozicinės partijos lyderis.

Prielaidų, kad M. Chodorkovskis buvo suimtas dėl politinių motyvų, pareiškė ir valdančiosios daugumos atstovai.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Butkevičius "Jukos" prezidento suėmimą pavadino "didele klaida".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interviu dienraščiui "Lietuvos žinios" jis nuogąstavo, kad M. Chodorkovskio suėmimas pakenks Rusijos patikimumui, sumažins investicijų į "Jukos", atitinkamai ir į jos valdomą "Mažeikių naftą".

G. Selezniovas pirmadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Artūru Paulausku pareiškė kol kas neįžvelgiąs politinių motyvų "Jukos" prezidento suėmime, nors padarė užuominų dėl bendrovės ryšių su opozicine "Jabloko" partija.

"Jeigu pavogei, grąžink, jeigu daug pavogei, atsakyk. Šiandien žinome, kad prokuratūra jam pateikė kriminalinius kaltinimus pagal šešis straipsnius. Kalbama apie sumą, viršijančią daugiau negu milijardą JAV dolerių. Ekonominiai nusikaltimai taip pat turėtų būti baudžiami. Politikos kol kas neįžvelgiame", - sakė Valstybės Dūmos pirmininkas.

REKLAMA

G. Selezniovas pažymėjo, kad per kratą vienoje "Jukos" priklausančių patalpų buvo rasta opozicinės "Jabloko" partijos medžiaga.

"Štai čia jau atsiranda politika. Nežinau, kaip "Jabloko" dokumentai ten atsidūrė, bet manau, jog viską išsiaiškins", - sakė G. Selezniovas.

Pats Valstybės Dūmos pirmininkas yra įkūręs naują partiją "Rusijos atgimimas", kuri gruodį numatytuose parlamento rinkimuose ketina dalyvauti su Rusijos Federacijos Tarybos " aukštutinių parlamento rūmų " pirmininko Sergejaus Mironovo vadovaujama Gyvenimo partija.

REKLAMA

G. Selezniovas pareiškė manąs, kad kol kas "niekas negresia" Rusijos bendrovės investicijoms "Mažeikių naftoje".

"Sprendžiant pagal Rusijos spaudos pranešimus, Lietuva nėra įtraukta, čia nebuvo jokių kratų. Matyt, čia jų ("Jukos" - BNS) verslas vykdomas skaidriai", - pažymėjo jis, atsakydamas į žurnalistų klausimus.

Susitikime su Seimo pirmininku klausimas dėl M.Chodorkovskio suėmimo ir "Jukos" investicijų Lietuvoje likimo nebuvo iškeltas.

Susitikime taip pat kalbėta apie dvišalių investicijų apsaugos ir dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių ratifikavimą Rusijos Valstybės Dūmoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininko teigimu, G.Selezniovas patikino, jog Valstybės Dūma yra pasirengusi ratifikuoti minėtas sutartis ir tik laukia, kai jas gaus iš vyriausybės.

Susitikime Valstybės Dūmos pirmininkas pasiskundė dėl Rusijos verslo diskriminavimo Lietuvoje, tačiau jam tai buvo paneigta.

"Jiems susidarė įspūdis, jog Rusijos investicijos Lietuvoje yra diskriminuojamos. Mes jiems paaiškinome, kad to nėra įstatymuose, o praktika rodo, kad Rusija investuoja daug", - sakė po susitikimo Seimo pirmininkas A. Paulauskas.

Pats G. Selezniovas pripažino, kad susitikime aiškinosi, kokiuose Lietuvos įstatymuose yra teikiamas prioritetas investuotojams "šalių, artimų euroatlantinei sąjungai", tačiau jam buvo paaiškinta, jog į tokias nuostatas niekas nekreipia dėmesio.

REKLAMA

"Su ponu (Gediminu - BNS) Kirkilu mes aiškinomės, kokiame įstatyme buvo eilutė, kad prioritetai teikiami euroatlantinei sąjungai artimoms valstybėms. Mums paaiškino, jog šiandien į tą eilutę niekas dėmesio jau nekreipia. Rusija turi sutartį su Europos Sąjunga, turi sutartį su NATO, ji atitinka standartus tų valstybių, kurias Lietuva išskirdavo", - sakė G. Selezniovas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas G. Kirkilas BNS teigė, kad per oficialių susitikimą tokie žodžiai Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkui nebuvo pasakyti.

REKLAMA

"Čia jo nuomonė", - pažymėjo G. Kirkilas.

Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymas numato, kad strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių privatizavime gali dalyvauti tik nacionalinis ir europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkantis užsienio kapitalas.

G. Selezniovas taip pat Seime susitiko su parlamentinių ryšių su Rusija grupės nariais, vėliau pietaus su Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju Česlovu Juršėnu.

Pirmadienį į Seimą atvykusį Rusijos Valstybės Dūmos pirmininką pasitiko Čečėnijos nepriklausomybės šalininkai ir prieš Rusijos bendrovės "LUKoil" planus siurbti naftą prie Kuršių nerijos protestavę jaunieji konservatoriai.

Rusijos bendrovė jau kitą pavasarį ketina pradėti siurbti naftą Baltijos jūroje už poros dešimčių kilometrų nuo Kuršių nerijos, įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Seimo pirmininko teigimu, susitikime G. Selezniovas "suabejojo, ar UNESCO užsiima ekologija".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų