REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Režisieriaus Bryano Singerio fantastinis veiksmo trileris "Iksmenai 2" ("X2: X-Men United") viso pasaulio kino teatruose per tris dienas surinko 154,8 mln. JAV dol., tačiau Lietuvos žiūrovai prie šių įspūdingų skaičių prisidėjo labai kukliai.

REKLAMA
REKLAMA

Per premjerinį savaitgalį į stipriai reklamuoto filmo seansus buvo parduota vos 3,1 tūkst. bilietų už 39,8 tūkst. Lt. Ar pavyks šį rezultatą pagerinti režisieriaus Martino Scorsese epinei dramai "Niujorko gaujos"?

REKLAMA

Kino krizė nesibaigia

Didelio biudžeto (apie 110 mln. JAV dol.) filmui su gausybe garsių aktorių (Hugh Jackmanas, Halle Berry, Alanas Cummingas, Rebecca Romijn-Stamos, Kelly Hu, Ianas McKellenas ir kiti) tai yra nesėkmingas startas. Juolab kad prie galutinės sumos jau pridėti per išankstinius seansus surinkti pinigai, todėl realios savaitgalio pajamos yra kiek mažesnės. Kino platinimo kompanija "Cinemark" šį kartą nepagailėjo reklamos, konkurentai neišleido jokių stiprių filmų, nelegalūs interneto serveriai dar nespėjo pasirūpinti nelegaliomis filmo kopijomis, dainininkas Andrius Mamontovas savo gerbėjus į nemokamą koncertą Katedros aikštėje kvietė tik pirmadienį, o savaitgalį kaip tik pasitaikė prastas oras (lietus, apsiniaukęs dangus), kai ypač tinka lankyti kino teatrus. Tačiau žiūrovams to buvo per maža. Dauguma iš jų greičiausiai išleido savo santaupas naujiems pono Byno nuotykiams, o dabar jau laukia fantastinio veiksmo trilerio "Matrica. Perkrauta" premjeros.

REKLAMA
REKLAMA

Silpnas "Iksmenų" tęsinio pasirodymas per pirmąjį gegužės mėnesio savaitgalį akivaizdžiai įrodo, kad veiksmo komedijos "Super Džonis" pasiekti įspūdingi ir netikėti finansiniai rezultatai (per 24 dienas šis filmas jau surinko 392,9 tūkst. Lt) tebuvo tik išskirtinis atvejis. Krizė kino rinkoje tęsiasi! Kol kas nesimato net menkiausių bandymų ką nors pakeisti, o kino rinkos dalyviai tik trypčioja vietoje ir niekaip nesulaukia pagerėjimo. Tiesa, gegužės mėnesį kinas Lietuvoje niekuomet nebuvo populiari pramoga, nes žmonės mieliau rinkdavosi laisvalaikį gamtoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mutantai šluoja pinigus

Įdomiomis veiksmo scenomis, originaliais herojais ir brangiais kompiuteriniais efektais pasižymintis filmas "Iksmenai 2" beveik visose šalyse pagerino arba bent jau pakartojo savo pirmtako rezultatus. 37 metų režisieriaus Bryano Singerio kūrinys buvo rodomas 93-ose šalyse vienu metu ir tik Kinijoje nesugebėjo užimti pirmosios vietos. Svarbiausi JAV dienraščiai džiaugiasi puikia vasaros sezono pradžia ir sėkmingu juostos "Iksmenai 2" startu, kuris automatiškai uždegė žalią šviesą trečiajam šios serijos filmui (kai kurie aktoriai jau spėjo pasirašyti kontraktus). Daugiau nei 85,6 mln. JAV dol. pajamas JAV kino teatruose anksčiau pavyko surinkti tik filmams "Žmogus-voras" (114 mln. JAV dol.), "Haris Poteris ir išminties akmuo" (90,3 mln. JAV dol.) bei "Haris Poteris ir paslapčių kambarys" (88,4 mln. JAV dol.).

REKLAMA

"Iksmenai 2" labai gerai startavo didžiausiose Europos šalyse, kuriose komiksų populiarumas tikrai neprilygsta JAV. D. Britanijoje filmas per tris dienas sukaupė net 11,1 mln. JAV dol. ir 50 proc. pagerino pirmojo filmo rezultatus. Prancūzijoje žmonės mutantai išviliojo iš šalies gyventojų 7,5 mln. JAV dol., Vokietijos kino teatruose į "Iksmenų" tęsinio seansus buvo parduota bilietų už 6,7 mln. JAV dol., o Ispanija prie bendros sumos prisidėjo 4,9 mln. JAV dol.

Azijoje "Iksmenų" triumfui nesutrukdė netgi SARS epidemijos pavojus - Honkonge, Singapūre ir Tailande žmonės vėl po truputį sugrįžo į kino teatrus. Kompanijai "20th Century Fox" papildomo džiaugsmo suteikė iki minimumo sumažinta piratų įtaka. Šį kartą buvo užfiksuota tik vienintelė nelegali kopija Kinijoje.

REKLAMA

Tačiau Lietuvos kino rinkoje "Iksmenai 2" surinko net 44,4 proc. mažiau pajamų nei 2000 m. rugsėjo mėnesį rodytas pirmasis filmas pagal tą patį firmos "Marvel" komiksą. Tą kartą kino platinimo kompanija "Cinemark" užfiksavo 71,6 tūkst. Lt pajamas ir 6,9 tūkst. žiūrovus, kuriems už bilietą vidutiniškai teko mokėti 10,4 Lt. Tačiau 2003 m. gegužę žmonių mutantų nuotykiai vidutiniškai pabrango iki 12,9 Lt.

Vasariški rezultatai

Antroje pelningiausių filmų lentelės vietoje atsidūrė romantinė komedija "Kaip atsikratyti vaikino per 10 dienų" ("How to Lose a Guy in 10 Days"), kurią kino platinimo kompanija "Bombos filmai" rodė tik dviejuose šalies kino teatruose. Režisieriaus Donaldo Petrie juosta sudomino 1,7 tūkst. žiūrovų ir surinko 22,8 tūkst. Lt. Aktorių Kate Hudson ir Matthew McConaughey duetas pasiuntė į nokdauną savo amato kolegas Jennifer Lopez ir Ralphą Fiennesą, kurie režisieriaus Wayne'o Wango filme taip pat vaidina įsimylėjėlius. Kaip ir reikėjo tikėtis, panašaus žanro juostos debiutas labai pakenkė romantinei komedijai "Tai nutiko Manhetene" (8,2 tūkst. Lt) ir jos pajamos sumažėjo net 70 proc. Tai didžiausias pirmojo gegužės savaitgalio nuosmukis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pelningiausias balandžio filmas "Super Džonis" į savo pajamų krepšelį įsidėjo dar 20,2 tūkst. Lt ir išsilaikė trečioje vietoje. Visi kiti filmai turėjo tenkintis vasariškais rezultatais ir neperkopė 10 tūkst. Lt ribos. Japonų kilmės režisieriaus Hayao Miyazaki animacinio šedevro "Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių šalyje" neišgelbėjo net sinchroninis vertimas į lietuvių kalbą (tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai vaikams ir tėveliams nereikia skaityti titrų). "Oskaro" premijos laureatas surinko vos 3,9 tūkst. Lt pajamas, kurios sumažėjo 51 proc. Savo žiūrovus jau praranda siaubo trileris "Galutinis tikslas 2" (4,7 tūkst. Lt pajamos per savaitgalį), kuriam jau nepavyks pakartoti 2000 m. spalį rodyto pirmojo filmo pasiektų rezultatų ("Galutinis tikslas" savo kasoje turi 106,5 tūkst. Lt). Dramos "Valandos" su "Oskaro" premijos laureate Nicole Kidman ir biografinės dramos "Frida" su meksikiečių kilmės gražuole Salma Hayek savaitgalinės pajamos taip pat sumažėjo, bet šie nekomerciniai "arthouse" pakraipos filmai jau perkopė 100 tūkst. Lt pajamų ribą.

REKLAMA

Brangiosios gaujos

Gegužės 9 d. Lietuvos kino teatruose startuoja ilgai laukta epinė drama "Niujorko gaujos" ("Gangs of New York"), pretendavusi į 10 "Oskaro" premijų, bet neiškovojusi nė vienos auksinės statulėlės. Kompanijos "Miramax" gigantiškoje reklaminėje kampanijoje labai stipriai pervertintą filmą kino kritikai įvertino pakankamai vidutiniškai, išskirdami tik puikų britų aktoriaus Danielio Day-Lewiso pasirodymą ir įspūdingą scenografiją. Režisieriaus Martino Scorsese 25 metų planuotą ir 2 metus filmuotą istoriją apie gaujų kovas 1880 m. Niujorke mūsų šalies žiūrovams pristato nauja kino platinimo kompanija "Kino premjera". Tai kino rinkoje jau mėginusios laimę kompanijos "Makrofilmai" naujas pavadinimas. Tokio pasikeitimo priežastys niekur neskelbiamos. Kaip ir "Niujorko gaujų" platinimo teisių įsigijimo kaina. Anksčiau šį 2 val. 46 min. trukmės filmą norėjo įsigyti mažiausiai trys Lietuvos kino platinimo kompanijos ("Garsų pasaulio įrašai", "Acme filmai" ir "Lietuvos kinas"), bet jų derybas sustabdydavo pernelyg didelės pinigų sumos.

Kaip seksis Leonardo DiCaprio (kaip tik praėjusį savaitgalį jo kitas filmas "Pagauk, jei gali" sugrįžo į pelningiausių juostų dešimtuką) ir Cameron Diaz varžytis su žmonėmis mutantais, išsiblaškiusiu britų specialiųjų tarnybų agentu ir įsimylėjėlių porelėmis, sužinosime jau kitą savaitę. Bet tikėtis didelio finansinio stebuklo iš "Niujorko gaujų" būtų labai naivu, nes JAV kino teatruose šis nepateisino vilčių (77,8 mln. JAV dol. pajamos), o savo reputacija šiek tiek pataisė tik kitose pasaulio šalyse (112,8 mln. JAV dol.). Nors visiškai neprognozuojamoje Lietuvos kino rinkoje viskas yra įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų