REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Kauno restorano „Medžiotojų užeiga“ sienas puošiantį rudosios meškos kailį, anot restorano savininko, prieš penkis dešimtmečius aprašė žurnalas „Viešasis maitinimas“, o paveldosaugininkai restorano interjerą yra įtraukę tarp istorijos ir kultūros paminklų.
Tačiau rudenį restoranas sulaukė aplinkosaugos atstovų. Šie mažojo apuoko iškamšą bei kailį norėjo konfiskuoti, o verslininkui skyrė 500 Lt. baudą.
Vyras sako tik padedamas apsaugos darbuotojų tikrintojams neleidęs daiktų išvežti. Verslininkas teismo paprašė aplinkosaugininkų nutarimą panaikinti.
Aplinkos ministerijos atstovas aiškina, kad iki Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą (ES) jokių ribojimų nebuvo, tačiau dabar šalis privalo paisyti ratifikuotų tarptautinių dokumentų reikalavimų.
„Rudoji meška yra įtraukta į Vašingtono konvencijos 1 priedą ir Prekybos reglamentą, todėl pagal jų reikalavimus šie gyvūnai neturi būt naudojami komercijos tikslams. Vadinasi, negali jų iškamšos, kailiai būti eksponuojami restoranuose, kavinėse, viešbučiuose“, – teigia Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.
Verslininkas piktinasi, kad kailius ir iškamšas išsaugoję kavinių, barų, viešbučių ar kaimo sodybų šeimininkai prilyginti brakonieriams.
Tuo metu ministerijos atstovo teigimu, baudžiant prieš tai įspėtus verslininkus nesiekiama nacionalizuoti jų turto, tiesiog Lietuvai privalu laikytis tarptautinių įsipareigojimų.
Pagal juos, saugomų laukinių gyvūnų kailiai, iškamšos gali būti eksponuojami tik muziejuose, mokyklose arba namuose.
Iš visų pernai nubaustų verslininkų, vienintelis teismui pasiskundęs kaunietis grasina kreiptis ir į ES institucijas, kad šios paaiškintų, kas teisus – jis ar valdininkai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų