REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas savaitės devizas: geri aktoriai prastuose filmuose! Suprantama – juk ir žvaigždėms reikia valgyti, vieną kitą brangakmenį nusipirkti...

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Diena – kaip akivaizdus koncentratas to, kuo iš pasaulinio kino esame maitinami. Centneriniais žingsniais – bum bum! – per civilizuotą pasaulį žengia Godzila (LNK, 20.55 val.), puola „Žvaigždžių karų“ klonai (TV3, 14.40 val.), valstiečius terorizuoja šėtono vaikai (LNK, 19.05 val.), spendžiami „spąstai teroristams“ (LNK, 23.20 val.), o pavadinimas „Virtuoziškumas“ (TV1, 21.00 val.) apeliuoja visai ne į kokį muzikos genijų, o į realybėn besibraunantį virtualų žudiką maniaką. Pastarąjį filmą, iliustruodamos manąją savaitės „koncepciją“, puošia tokios oskarinės žvaigždės kaip Russellas Crowe, Louise Fletcher, o Denzelas Washingtonas, sako, paklusęs vaikų įkalbinėjimui pavaidinti – bent taip jis dėl šio marazmo teisinasi spaudai.

REKLAMA

Nėra – plačiąja prasme – geri ir dar du dienos filmai, bet jie bent labiau primena ne kompiuterinį žaidimą, o tai, ką buvome pratę vadinti kinu. Nathaniello Gothorne’o „Raudonosios raidės“ ekranizacija (TV3, 23.30 val.) prabyla apie praeities veidmainiškumą, kai vyrui nusižengusi moteris (Demi Moore) verčiama išduoti vaiko tėvą, o pati ant drabužių nešioja kruviną raidę „A“ („adulter“). Deja, kine tai skamba pernelyg gražiai ir melodramiškai. Drama „Tada, kai tu išeisi“ (1 Baltijos kanalas, 23.05 val.), dėl įvairumo pastatyta Džeimso Bondo kūrėjo Lewiso Gilberto – tarsi angliškos „Trys seserys“. Ar nepalankios viena kitai sesutės, susirinkusios į nemylimos mamos laidotuves, apsitaikys bent čia?

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienis

Geras brazilų režisierius Bruno Baretto, pasidavęs pinigo galiai, kaip tas vaikams pataikaujantis Washingtonas, Holivude praranda bet kokį savitumą. Jo statytą stiuardesių „gražaus gyvenimo“ epopėją, skirtą aiškiai paauglėms, „Gyvenimas be debesų“ (LTV, 21.00 val.) puikiai galėjo pasirašyti koks nors džonsas. Užtat prancūzas Jeanas-Jacques’as Annaud ir su amerikiečių pinigais bando likti savimi, pateikdamas filme „Septyneri metai Tibete“ (LNK, 21.35 val.) realiai egzistavusio austrų alpinisto (ir aršaus fašisto, nors filmas tai ir nutyli) gyvenimo istoriją, pavergdamas Brado Pitto ir Tibeto kalnų grožybe. Visų lietuvių leidinių išreklamuotas Ingeborgos Dapkūnaitės dalyvavimas, gaila, susiveda į kokius pustrečio kadro. Na, nieko, artėja ruduo, kai ponia Ingeborga atvyks iš Londono laimės tėvynėje ieškoti – į AXX festivalio, kuriame gal ir ras sau tinkamą mėgėją, žiuri. Bet iš esmės tai liūdnoka galvoti apie šią taip gražiai prasidėjusią karjerą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antonio Banderas vaidina arabų aristokratą ir poetą, nebūdamas nei vienu, nei kitu, naivioje nuotykių pasakaitėje „Tryliktasis karys“(TV3, 20.15 val.). Romanas, pagal kurį filmuota, vadinasi „Lavonų ėdikai“ – gal taip ir reikėjo palikti, būtų labiau atitikę „laiko dvasią“? O štai „Gelmė“ (TV3, 22.20 val.) – ne apie Loch Neso pabaisą, apie ežerėlį Amerikoje, kurioje ras sau amžiną poilsį prakeiktas gėjus. Tokio homofobinio filmo kaip šis, kuriame Tilda Swinton, „Orlande“ buvusi ir dvilytė, pagaliau atėjo į protą ir sukūrė neurotišką motiną, didvyriškai kovojančią su sūnaus polinkiais, gal dar ir nebuvo. Ką gi, Lietuva, atrodo, po Vengrijos, – homofobiškiausia šalis, tad dirva šiam prieš valią juokinančiam filmui – pati palankiausia.

REKLAMA

Geras senas filmas, jau kone prancūzų meilės klasika – tai tauriai psichologiškas Claude’o Sautet „Cezaris ir Rozali“ (11 kanalas, 20.00 val. ir kitądien 15.10 val.).Žinoma, dėl visiškos teisybės kūrinį vertėjo pavadinti ne tik Cezario (Yves’as Montand’as) ir Rozali (Romy Schneider) vardais, o „Cezaris, Rozali ir Davidas“ – mat čia subtiliai kalbama apie meilės trikampį.

Tai dar 1972 metų kinas, kokio tikriausiai daugiau ir nebebus, o štai rusų profesionali karinė drama „72 metrai“ (1 Baltijos kanalas, 9.50 val.) – dar visiškai nauja. Iš dalies ji turbūt įkvėpta povandeninio laivo „Kurskas“ tragedijos. Šįkart filmas demonstruojamas ryšium su kita realia drama. Pastaruoju metu rusų kine tapo labai populiarus aktorius Andrejus Krasko, kurio fizionomiją galėjai matyti kas antrame naujame filme. Mat jo karjera klostėsi dramatiškai, diplomuoto aktoriaus neėmė nei teatrai, nei kinas, jis uždarbiaudavo diskotekose, vadovaudavo vaikų meno būreliams, ir tik pastaruoju metu kinas jį „pastebėjo“, per keletą metų tiesiog verste užvertė vaidmenimis. Ilgo nedarbo pamokytas aktorius neatsisakinėdavo, bet ir patrūko.

REKLAMA

„72 metruose“ Krasko vaidina povandeninio laivo vadą. O per tą patį kanalą 12.30 val. galima pasižiūrėti dokumentinį filmą, skirtą artisto atminimui: šį mėnesį A. Krasko, nesulaukęs nė 50-ties, mirė per filmavimą Odesoje nuo širdies smūgio.

Pirmadienis

Kitas rusų filmas „Velnio žavesys“ (5 kanalas, 20.00 val.; kartojama trečiadienį, rugpjūčio 2 d.) priklauso kiek ankstesniam, kooperatiniam šio kino etapui. Režisieriaus Vladimiro Potapovo šiandien niekas nežino, o pseudomistinėje juostoje sukūręs pagrindinį vaidmenį Juozas Budraitis irgi nemėgsta jos prisiminti. Matyt, 1994-ieji neteikė pasirinkimo, buvo galima likti, kaip tas Krasko, ir užmarštyje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš kitų šiandieninių filmų dar paminėtina nebent amerikiečių „Sankryža“ (TV1, 21.00 val.), deja, apėjusi visus lietuvių TV kanalus, kad ir skirtingais pavadinimais („Gyvenimas už kadro“ ir t.t., ir t.t.). Puikus kino dramaturgas Davidas Mametas pats ir režisavo sąmojingą juostą, naudojančią „kino kine“ principą. Na, jūs tikriausiai prisimenate: į provincijos miestelį atvyksta filmuotojai, kad nereikėtų statyti brangios dekoracijos, kad miestelio garsusis senas malūnas būtų nufilmuotas realiai. O malūnas, tai, pasirodo, sudegęs... Apkūnaus jauno scenaristo vaidmenį šioje mieloje komedijoje, gražiai pašiepiančioje kinematografininkų papročius, kuria šiemetis „Oskaro“ laureatas (už filmą „Capote“) Philipas Seymouras Hoffmanas. O gabiojo D. Mameto kitą neprastą filmą dar pamatysime šį penktadienį.

REKLAMA

Antradienis

Gal ir didžiausią pasirinkimą siūlanti televizinė savaitės diena.

Neblogas nuotykių filmas apie jauną dezertyrą, kuriam draugai atsiuntė simbolines keturias plunksnas, taip ir vadinasi – „Keturios plunksnos“ (Init, Vinita, 21.15 val.). Žinoma, vadinti kūrinėlį „istorine drama“, nors jo veiksmas ir rutuliojasi XIX amžiaus pabaigoje per britų kolonijinius karus, – gana nerimta. Bet jaunų aktorių Heatho Ledgerio ir Kate Hudson gerbėjai bus, aišku, nenuvilti.

Įdomią politinę dramą gana neatitinkančiu pavadinimu „Protas ir jausmai“ (5 kanalas, 20.00 val.; kartojama ketvirtadienį, rugpjūčio 3 d., 14.00 val.) Pietų Afrikos Respublikoje, kur kinas, tiesą pasakius, dar tik prasideda, pastatė kažkoks Ralphas Zimanas (vokietis?), kurio pavardę, sprendžiant iš šios juostos, prisimenančios Nelsono Mandelos istoriją, lygio, greičiausiai dar išgirsime. Pokerio epopėja „Sukti lošėjai“ (BalticumTV, 20.30 val.) ne šiaip pasikvietė Edwardą Nortoną, Matą Damoną, Johną Turturro, bet originalesnių galimybių vaidinti taip ir nesuteikė.

REKLAMA

Paprastai amerikiečių aktoriai mėgsta filmuotis ir tradicinėse Sidney Lumeto „teisminėse dramose“, kur nepasislėpsi už kostiumo, nelauktos emocijos, kur reikia rimtai ir realistiškai dirbti, parodant, kas gi tu esi iš tikrųjų. „Klausimuose ir atsakymuose“ (TV3, 23.20 val.) tai ir daro Nickas Nolte, kuriantis narkotikų prekeivį nušovusį Niujorko policininką, Timotty Huttonas – jaunas prokuroro padėjėjas. Žinoma, kad šis antikorupcinis filmas, visiškai nepasižymintis sudėtinga kino kalba, yra įtraukiamas į „Kino gurmanų“ rubriką, rodo, kaip toli jau esame nuėję. Greitai realistinis kino pasakojimas, kuriame nėra nei ateivių, nei kanibalų, nei virtualių pabaisų, turbūt atrodys pats fantastiškiausias reginys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesu įsitikinęs, kad miglotas „11 kanalas“ tikrai demonstruoja gruzino Tengizo Abuladzės „Atgailą“ (19.45 val. ir kitądien 15.10 val.), nors toks pavadinimas yra ir pagal trukmę panašu, kad tai tas galingas antitotalitarinis groteskas, kurio 1984 metais gal nė neįvertinome, kaip derėjo, ir Kanai davė prizą, patys visko nesuprasdami. Būtų labai įdomu vėl išvysti dabar. Tačiau, susidurdamas su savo veikla nesuinteresuotu TV kanalu, garantuoti negaliu, gali pasitaikyti, jog tai atgailauja ir koks nors vargšas maniakas.

Trečiadienis

Palyginus dar naujas trileris „Ideali auklė“ (BTV, 21.15 val.) su Tracy Nelson – dviejų vardų ir dviejų veidų psichine ligone – galėtų turėti ir daugiau vadinamojo „saspenso“, kuriuo visada pavergdavo metras Hitchcockas. Bet šio filmo autoriai, atrodo, mažiau orientuojasi į klasiką, o labiau – į dar ne tokią seną „Ranką, supančią lopšį“. Vis dėlto ten buvo baisiau.

REKLAMA

Dienos ir savaitės filmas – aišku, drama „Monstras“ (Init, Vinita, 21.15 val.). Patty Jenkins kūrinys, atgaivinęs realią Amerikos nusikaltėlės figūrą, netapo nei biografine juosta, nei „siaubiaku“, nei teisinančia melodrama. Kažkokia kelių prostitutė Eileen Wornous, pribaigusi šešerius savo klientus, tikrai buvo pati pasmerkta ir nužudyta. Tokio nepaliekančio variantų pavadinimo filmas, keista, jaudina savo nemeluotu skausmu.

Čia didelis nuopelnas buvusios manekenės, už Ailinos vaidmenį susižėrusios „Aukso gaublį“, „Oskarą“, Berlyno festivalio prizą – Charlize Theron nuopelnas. Ar monstras, ar vis dėlto žmogus, gyvenimo labai nelepintas, nuo išprievartavimo vaikystėje išsaugojęs įtūžį, gėlą ir, kad ir keista, kažkokio gėrio siekį? Tokiu gėrio įsikūnijimu lesbietei Ailinai tampa jos sutikta panelė be charakterio Selbė (Christine Ricci), kuri, kai reikės, išduos Ailiną nemirkčiodama. O mirties pasitikti žengiančiai herojei būtent Selbės glamonės ir liks šviesiausias viso neilgo gyvenimo prisiminimas.

REKLAMA

Tragiškas, negailestingas kūrinys. Kaip retai Amerikos kinas nebijo rodyti savojo gyvenimo užkaborių! Geriau standartinis jaukumas, „amerikietiška svajonė“. Ch. Theron, atrodo, jau buvo ją pasiekusi, kad ir vaidindavo kine daugiausiai „kvailas blondines“. Bet jai to buvo maža. Po „Monstro“ visi nustebo dėl talento jėgos ir visi taip pat abejojo – ar nebus šis pasirodymas vienatinis, ar Theron, kaip ir Nicole Kidman, kuri, išdarkiusi išorę „Valandose“, vėliau rodėsi tik „dar gražesnė“, negrįš prie savo klišių? Bet žvaigždė bene tuoj po to suvaidino kitą realistinį charakterį – šachtininkę juostoje „Šiaurės šalis“, kurią lietuvių platintojai labai bijosi leisti į kino ekranus, bet lyg ir žada išleisti. Taip kartais atsigaivinimas kine ateina iš visai nelauktos pusės.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienis

Kitaip nei „Monstro“ realybė, šiandien TV ekranuose klesti vien tik „amerikietiškoji svajonė“. Žemė ir Mėnulis. Galime padūsauti drauge su sinoptiku Hariu (Steve’as Martinas), ir nebe pirmoje jaunystėje egzistuojančiame tik „gerame ir geresniame“ pasaulyje, kupiname romantiškų rožinio atspalvio jausmų, – tai „Los Andželo istorija“ (BTV, 21.15 val.). „Bobų vasaroje“ (TangoTV, 23.00 val.) susirenkame su draugais vaikystės stovykloje, kuri jau savaime nuteikia idiliškai.

Kiek įdomesnis, nors iš esmės irgi baisiai r-r-romantiškas naujesnio „Alekso ir Emos“ (LNK, 22.35 val.) konfliktas. Rašytojas (Luke’as Wilsonas) ir stenografistė (Kate Hudson) anksčiau ar vėliau ras bendrą kalbą, nors situacija nervinga ir tam tarsi nepalanki.

Dokumentinis filmas, sąmojingai pavadintas „Duremaras ir gražuolės“ (1 Baltijos kanalas, 21.55 val.), skiriamas žinomam rusų režisieriui Vladimirui Basovui. Režisierius jis buvo, tenka pripažinti, vidutinis, o štai kaip aktorius draugų filmuose pasirodydavo labai sėkmingai, tegul tik epizodus vaidindamas. Duremaras – labai negražus „Auksinio raktelio“ personažas, dėles pardavinėjantis; Basovas irgi buvo gremėzda ilgšis, o jo ilgų kreivų dantų šypsena keldavo linksmą siaubą. Nepaisant to, jo žmonomis buvo Natalija Fatejeva, Valentina Titova ir kitos rusų sovietinio kino gražuolės. Kai Raimondas Vabalas pakvietė pagrindiniam savo „Mainų“(1977) vaidmeniui V. Titovą, į Lietuvą atsirangė ir Basovas, nuostabiai suvaidinęs „Mainuose“ kažkokį įtartiną maklerį Liovą. Keisti tie kino įpročiai.

REKLAMA

Penktadienis

Bene geriausias šiandienos filmas – žadėtasis, per šią savaitę antras Davido Mameto kūrinys „Žmogžudystė“ (5 kanalas, 20.00 val.). Joe Mantegna, atmintinas dar iš „Krikštatėvio“, čia vaidina žmogžudysčių skyriaus detektyvą, tiriantį žydės prekybininkės bylą, kuriam, patekusiam į tam tikrą sąmokslą, pirmąsyk ateina mintys apie jo paties žydų kilmę. Išmoningas, kad ir neturintis daugiau Mametui būdingo humoro, filmas.

Neblogas (negarantuočiau, kad „kvapą gniaužiantis“, kaip tikina reklama) ir kūrinėlis „Rafinuoti vagys“(TV3, 0.10 val.), kuriame vaidina visas žvaigždžių trio: Robertas Redfordas, Benas Kingsley, Danas Aykroydas. Komedija ir kriminalas jame siejasi gana organiškai. Smagiausia žiūrėti ne į piktadarius, o į mafijos paslapčių besivaikančius vunderkindus, kurie visi, pasirodo, – genialūs kompiuterininkai. Kad man taip...

Žinoma, minimi filmai – absoliučiai sąlyginiai, jų veiksmas gali rutuliotis ir Amerikoje, ir Marse. Kaip ir linksmo „siaubiako“ „Kruvinos skerdynės Teksase. Kita karta“ (LNK, 21.45 val.) įvykiai, tarp kurių įsipainioja visai dar jauna, tik pradedanti karjerą Renee Zellweger.

REKLAMA

Kaip BTV kadaise turėjo tokią „Rozamundos Pilcher kolekciją“, reiškusią baisiausią biurgerišką skonį, taip ir LTV rodo kažkokias niekines televizinio kino atkarpėles, susietas „žadančia“ rubrika „Iš Higgins Clark kolekcijos“. Įdomu, kas ta Clark – nusipelniusi Amerikos gilumėlės namų šeimininkė? Ir kodėl šiandien spauda, anonsuodama „Nutrauktą seką“ (LTV, 23.20 val.), tyli apie tą kolekciją, galinčią mums būti tikru „kelio ženklu“: nereikia! Nejaugi nacionalinei televizijai kartais dėl kažko dar būna gėda? Ne, neįtikėtina.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų