REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumai smulkiųjų vartotojų už pabrangusias dujas ir elektrą teks per mėnesį mokėti vidutiniškai 10 litų daugiau, todėl žmonės jau dabar ima gudrauti. Kai kurie už sausį suvartotas dujas ir elektrą sausio pabaigoje ar vasario pradžioje mokės pagal ankstesniuosius įkainius kaip už sunaudotas gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

Naujovės neslėpė

Rudenį buvo paskelbta, kad Lietuvoje įsigalioja nauji pagrindinių energijos tiekėjų tarifai. Bendrovė „Lietuvos dujos“ Valstybinės kainų reguliavimo tarnybos dar lapkritį prašė leidimo padidinti tarifus. Tokį leidimą bendrovė gavo.

REKLAMA

Gruodžio pradžioje šalyje buvo paskelbta, jog planuojama įvesti naujus automobilių ir nekilnojamojo turto savininkų mokesčius. Naujų kainų įvedimas Naujųjų metų išvakarėse nemaloniai nustebino žmones. Kai kurie, rinkimuose balsavę už valdančiąją koaliciją, piktinosi.

Žmonės prisiminė, kad kai kurios partijos prieš rinkimus žadėjo sumažinti mokesčius, padidinti gyventojų pajamas.

Naujos dujų ir elektros kainos sutapo su Ignalinos atominės elektrinės pirmojo bloko uždarymu.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos – įvairios

Abonentams, per metus suvartojantiems ne daugiau kaip 90 kub. m dujų, 1 kub. m kaina padidėjo iki 1,13 Lt. Suvartojantiems nuo 90 iki 800 kub. m dujų 1 kub. m kaina padidėjo iki 0,79 Lt. Anksčiau kubinis metras dujų kainavo 3 centais pigiau. Šios kategorijos vartotojams abonentinis mokestis liko toks pat - 3 Lt per mėnesį. Tie, kurie per metus suvartoja nuo 800 iki 20 tūkst. kub. m dujų, už 1 kub. m dabar mokės 0,55 Lt. Jiems abonentinis mokestis - 16 Lt per mėnesį.

Dujos pabrango ir kitų kategorijų vartotojams.

Pagrindinės kategorijos vartotojams elektros energijos kilovatas anksčiau kainavo 0,29 Lt, o nuo sausio 1 dienos jis bus 2 ct didesnis - 0,31 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektrines virykles turintiems vartotojams kilovatas kainuos 0,27 Lt, vartotojams, per metus sunaudojantiems daugiau kaip 12 tūkst. kilovatų, - 0,25 Lt.

Dviejų tarifų skaitiklių savininkai dienomis už kilovatą mokės 0,36 Lt, naktimis, savaitgaliais ir švenčių dienomis - 0,19 Lt (turintys dar ir elektrines virykles mokės atitinkamai 0,30 ir 0,16 Lt, o suvartojantys daugiau kaip 12 tūkst. kilovatų per metus - atitinkamai 0,29 ir 0,15 Lt).

Daugelis nepasiturinčių vartotojų, ypač pensininkai, pradės taupyti dujas ir elektrą.

Per mėnesį sunaudojančiųjų ne daugiau kaip 100 kilovatų elektros ir ne daugiau kaip 10 kub. m dujų išlaidos gerokai padidės. Nepavyks taupyti elektros sąskaita, nes gyvenamųjų namų bendrijose tenka mokėti už bendro naudojimo vietų apšvietimą bei naudojimąsi liftu - vidutiniškai apie 20 Lt per mėnesį.

REKLAMA

Kai kurių eksploatacijos bendrovių atstovai „Klaipėdai“ tvirtino, kad tuose namuose, kur gyvena pensininkai, smarkiai sumažėjo vandens suvartojimas. Vonioje sunaudotu vandeniu pensininkai nuplauna unitazus. Jie priversti neįprastai kaupti vandenį. Žinodami, kokiu režimu skaitiklis nefiksuoja vandens eikvojimo, jie palieka lašančius čiaupus. Per naktį taip sukaupiama iki 10 kibirų buto skaitiklio nefiksuoto vandens.

Pradeda gudrauti

Lietuvos gyventojams pagal naująsias kainas reikės mokėti tik sausio pabaigoje - už praėjusių metų gruodį sunaudotą elektrą ir dujas.

REKLAMA

Pasak Klaipėdos elektros tinklų viršininko pavaduotojo tiekimui Juozo Sebeckio, kai kurie vartotojai pradeda gudrauti. Daugiau energijos jie įformina sunaudoję gruodį - neva teks mokėti pagal senuosius tarifus.

„Jau seniai vartotojai patys įrašo į atsiskaitymų knygeles elektros sąskaitas. Skaitiklio rodmenis reikia įrašyti kiekvieno mėnesio pirmą dieną, o sumokėti iki einamojo mėnesio 20 dienos“, - sakė J.Sebeckis. Jis patvirtino, kad miesto elektros tinklų inspektoriai reguliariai tikrina skaitiklių rodmenis, atkreipdami dėmesį į pavienius abonentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Sebeckis nepatikslino, kokie abonentai ir pagal kokius požymius priskiriami „probleminei grupei“: „Tai - mūsų paslaptis, kaip ir išaiškinimo metodai. Galiu tik pasakyti, kad tokiems abonentams nutraukiame elektros tiekimą, jiems pateikiame teismo ieškinį“. J.Sebeckis nenurodė ir tikslaus nubaustų vartotojų skaičiaus. Galima spėti, kad inspektoriai nepajėgia patikrinti kiekvieno vartotojo sąžiningumo. Jie gali patikslinti tik labai mažos abonentų dalies skaitiklių rodmenis.

Jau ėmė tikrinti?

Kai kurie skaitytojai jau skundėsi internete, kad juos tikrino elektros tinklų ir bendrovės „Lietuvos dujos“ inspektoriai.

REKLAMA

„Dujininkai lankėsi netgi vakare, kai jų nelaukėme. Buvo labai nejauku, pasijutome lyg Stalino laikais“, - rašė skaitytoja.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Sigita Petrikonytė negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti duomenų apie dujų nuostolius dėl grobstymo, taip pat žinių apie teisminį bylinėjimąsi su vartotojais.

„Metų pabaigoje tikrinami kiekvieno vartotojo sąnaudų duomenys. Ypatingą dėmesį skiriame tiems, kurie dujomis šildosi būstus. Kiek vartotojai sunaudojo dujų, tikriname ir namuose“, - sakė S.Petrikonytė.

REKLAMA

Atsigriebs iš žmonių

Energijos pabrangimo ir naujų mokesčių įvedimo priežastys aiškinamos labai miglotai. Mokesčių įvedimą valdžia aiškina būtinybe kompensuoti sumažėjusias iždo pajamas - taip atsitiks sumažinus pajamų mokestį.

S.Petrikonytė sakė, kad dujų tarifai padidinti dėl nuo „Lietuvos dujų“ nepriklausančių priežasčių - lito ir dolerio kurso svyravimo. Niekas nenurodo svarbiausios priežasties - siekimo vartotojų sąskaita kompensuoti padidėjusias savo išlaidas ir taip gauti papildomo pelno.

Dar neaiškesni energetikų aiškinimai. Galima tik spėti, kad žmonėms užkrauna išlaidas dėl sumažėjusių elektros eksporto pajamų (uždarius Ignalinos AES pirmąjį bloką, šalyje išgaunamos energijos kiekis smarkiai sumažėjo).

Kai kurių ekonomistų nuomone, naujų mokesčių įvedimas ir energijos resursų pabrangimas neigiamai atsilieps šalies ūkiui ir žmonių gerovei.

VALERIJUS RAJEVSKIS

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų