• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NBA lyga. Tai krepšininkui tas pats kaip aktoriui - Holivudas, ūkininkui – pilnas aukščiausios klasės grūdų aruodas, o astrologui – naujo žvaigždyno atradimas. Malonu, kad šią viršūnę pasiekia vis daugiau Lietuvos krepšininkų. Deja, šios lygos karštine užsikrėtė lietuviai žada šiemet nepraverti rinktinės durų.

REKLAMA
REKLAMA

Neskaitant dviejų NBA rungtyniaujančių lietuvių – rinktinėje turbūt niekada nepasirodysiančio Ž. Ilgausko ir dar šiokias tokias viltis Lietuvos fanams palikusio D. Songailos, NBA kitąmet tikrai rungtyniaus dar nė karto vyrų rinktinės marškinėlių neužsivilkęs 20-metis Lietuvos „Charles Barkley“ Linas Kleiza. Jau be penkių minučių NBA slenkstį peržengė ir biržoje pašauktas M. Andriuškevičius; ypatingai NBA klubų medžiojamas, rinktinės siela Š. Jasikevičius ir veikiausiai prie šių dviejų krepšininkų prisijungsiantis lietuvių „Kalašnikovas“ A. Macijauskas.

REKLAMA

Jeigu apie dviejų Lietuvos aukštaūgių „Big Z“ ir „Big M“ perspektyvas Lietuvos rinktinėje kalbėti beprasmiška – pirmasis dėl jau seniai visiems žinomų priežasčių, antrasis – dėl patirties ir meistriškumo stokos, tai apie kitus keturis į NBA lygą besiveržiančius lietuvius verta pasamprotauti.

Š. Jasikevičius – idėjinis Lietuvos rinktinės vadas, su kuriuo asocijuojasi daugelis dabartinės rinktinės pergalių ir be kurio rinktinė taps beveide. Tačiau vertėtų suprasti ir patį Šarūną – metai daro savo, krepšinis – jo darbas, kuris amžinai nesitęs, tad reikia kimšti pinigus į kojinę ateičiai. O kur daugiausia moka? NBA.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, žinoma masina didžiulis noras išbandyti save ir suprasti ko iš tikrųjų jis vertas. Įžvelgčiau dar vieną labai įdomią akistatą – Eurolyga (o gal ir visos Europos krepšinis) prieš NBA. Ar viską Europoje pasiekusiam lietuviui taip pat puikiai seksis valdyti savo komandą ir NBA ganykloje?

A. Macijauskas – šį sezoną savo vertę ypač sustiprinęs žaidėjas, kuriam neoficialiais duomenimis „Phoenix Suns“ siūlo 3 metų 5 mln. JAV dolerių vertės kontraktą. Aišku, džiugu būtų pamatyti puikų ilgaplaukių tandemą – S. Nashas ir A. Macijauskas. Tačiau kaip rinktinė? Iki tol visą laiką begalinį norą atstovauti savo šaliai rodęs lietuvis, po kelių NBA skautų skambučių „pritildė“ savo ketinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Kleizos ir D. Songailos likimas taip pat neaiškus. Pirmasis, regis, daugiau šansų turi atstovauti šaliai pasaulio jaunimo (iki 21 m.) čempionate negu vyrų rinktinei, antrojo sprendimas turėtų paaiškėti po kontrakto sudarymo (tikriausiai tai vėl bus „Kings“). Kol kas visų šių krepšininkų dalyvavimas rinktinėje su klaustuku (plius E. Žukauskas, negalintis apsispręsti dėl atstovavimo rinktinei).

Taigi atsinaujins daugiau nei pusė komandos ir vargu ar pakartosime 2003 m. pasiekimą, padėjusį sutvirtinti patriotiškumo jausmą (kiek teko matyti, tikrai niekas geriau to nesugeba padaryti - vienu balsu „LIETUVA!“).

REKLAMA

Iš čempioniškos rinktinės sudėties tikėtina, kad išvysime tik R. Šiškauską, K. Lavrinovičių, M. Žukauską , R. Javtoką. Visi kiti gali būti naujokai – tarp jų Dariušas Lavrinovičius, S. Jasaitis, galbūt net S. Serapinas ar M. Česnauskis... Tegu sprendžia treneriai... Aišku viena – tokie galingi nebebūsim, o žvelgiant po antros stovyklos į Kiniją ir Australiją dalyvauti turnyruose išvykusių žaidėjų sąrašą, Europos čempionate rinktinės gali laukti dideli nemalonumai. Tarp išvykstančiųjų – net tokie kaip E. Redeckas („Sakalai“), Š. Vėlius ar A. Danusevičius (abu iš „Šiaulių“), vargiai kada tikėjęsi pakliūti į rinktinę.

REKLAMA

Beje, apie nuostolius šneka ir kitos rinktinės – Ispanija neteko savo mūro P. Gasolio, o slovėnai bus be NBA rungtyniaujančių P. Brežeco ir B. Nachbaro. Priežastys paprastos – alinantis NBA sezonas, poilsio stoka, nepasirašytos sutartys. Taigi ne vieninteliai būsim su nuostoliais, bet tai neguodžia pergalių ištroškusios tautos.

Tik čempionato šeimininkai serbai visa gerkle rėkauja, kviesdami saviškius ir laikydami save pagrindiniais favoritais. Tikriausiai taip ir bus. Juolab iš septynių NBA rungtyniaujančių, V. Radmanovičius („Seattle Supersonics“) jau sutiko, o su kitais šešiais vyksta intensyvios derybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip bebūtų, džiugina faktas, jog ir be senbuvių (pesimistiškas variantas), žaidėjų pasirinkimas bei jų meistriškumas šiemet kur kas didesnis nei 1997 metais, kai rinktinės branduolį po Atlantos olimpiados sudarė „Žalgirio“, „Atleto“ žaidėjai bei keli legionierių. Tuo tarpu dabartinė situacija yra kardinaliai pasikeitusi – lietuviai yra paklausi prekė ne tik Europos (Eurolygos varžybose žaidė net 10 lietuvių), bet ir NBA rinkoje. Per šią vasarą NBA gali debiutuoti daugiau lietuvių negu iki šiol per 10 m. kartu sudėjus.

Tačiau kaip rodo ir kitų šalių praktika, tai nėra didžiulis pliusas žvelgiant pro rinktinių prizmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų