REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmame savo straipsnyje "Mūsiškiai Europarlamente" (http://www.omni.lt/index.php?base/z_302712) analizavau Lietuvos atstovų kalbas Europos Parlamento plenariniuose posėdžiuose. Neabejotini lyderiai tuomet buvo ir tebėra Laima Andrikienė ir Vytautas Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis naujausia informacija Europos Parlamento interneto svetainėje, matyti, kad lentelės viršuje pasikeitimas tik tas, kad per šį mėnesį ponia Laima aplenkė profesorių V. Landsbergį

REKLAMA

1 lentelė

Lietuvos spaudoje pasirodžius minėtam straipsniui teko skaityti kai kurių Lietuvos europarlamentarų komentarus, kad svarbiausia yra ne kalbėti (nes tie, kurie kalba Parlamento plenariniuose posėdžiuose esą viso labo plepiai), bet „kitus darbus dirbti“. Patyrinėkime kartu, kokius gi kitus darbus dirba Lietuvos atstovai.

Klausimai Europos Komisijai ir Tarybai

Kiekvienos Europos Parlamento plenarinės sesijos Strasbūre metu Europos Komisijos ir Tarybos atstovai žodžiu atsako į parlamentarų iš anksto pateiktus klausimus. Analizė rodo, kad Lietuvos atstovai pateikia klausimus daugiausia iš tos srities, kurią kuruojančiame komitete jie dirba. Klausimų srityje lyderis galėtų būti EP Kultūros ir švietimo komiteto narys profesorius Rolandas Pavilionis, nuo darbo Europos Parlamente pradžios pateikęs net 22 klausimus Europos Komisijai ir Tarybai. Įdomu ir neįprasta tik tai, kad net 20 iš tų 22 klausimų yra susiję su ta pačia problema - kaip turėtų būti vadinama ES valiuta euras po jo įvedimo šalyje narėje, visų pirma Lietuvoje ir Latvijoje: euro ar euras.

REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergio ir L. Andrikienės klausimai Komisijai ir Tarybai daugiausia susiję su Europos Sąjungos užsienio politika, išorės santykiais. V. Landsbergis tradiciškai daug dėmesio skiria santykiams su Rusija (5 iš 8 klausimų), nuo jo šioje srityje nedaug atsilieka Justas Paleckis (3 iš 7 klausimų). O Jolanta Dičkutė ir Arūnas Degutis vieningai laikosi savo darbo „tradicijų“ ir ne tik kad nepasisako per plenarinius posėdžius, bet ir nepateikia jokių klausimų. Nuo kolegų darbiečių šioje srityje neatsilieka ir valstietis Gintaras Didžiokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2 lentelė

Taigi tik septyni iš trylikos mūsų atstovų Europos Parlamente siekia gauti atsakymus į jiems rūpimus klausimus, visi kiti arba viską kuo puikiausiai žino, arba jiems nelabai kas ir terūpi...

Iniciatyvos dėl Europos Parlamento rezoliucijų

Dar vienas Europos Parlamento narių darbo baras - pasiūlymų dėl Europos Parlamento rezoliucijų teikimas. Šioje darbo srityje nuo darbo EP pradžios V. Landsbergis ir L. Andrikienė vėlgi yra vieni iš daugiausiai nuveikusių Lietuvos atstovų Europos Parlamente, nes yra pateikę atitinkamai šešis ir keturis rezoliucijų pasiūlymus, daugiausia susijusius su žmogaus teisių problemomis. Aktyvus yra R. Pavilionis, pateikęs keturis rezoliucijų pasiūlymus, iš kurių trys yra skirti situacijai Baltarusijoje.

REKLAMA

O ar labai nustebsite sužinoję, kad Darbo partijos atstovai J. Dičkutė ir A. Degutis nėra pateikę nė vienos rezoliucijos pasiūlymo? Manau, kad jau nebe. Beje, čia jie nėra vieniši, kadangi pasiūlymų dėl rezoliucijų iki šiol nėra pateikę dar keturi Lietuvos atstovai: Šarūnas Birutis, Eugenijus Gentvilas, Aloyzas Sakalas ir Margarita Starkevičiūtė.

3 lentelė

Sprendžiant pagal pasiūlymus dėl rezoliucijų, G. Didžiokui labiausiai rūpėjo situacija Birmoje ir Kambodžoje, R. Pavilioniui - situacija Baltarusijoje (net 4 iš 7 pasiūlymų), vaikų grobimai Gvatemaloje, cunamio katastrofa Azijoje.

REKLAMA

Pataisos ir papildymai

Dar viena europarlamentaro darbo sritis - pataisų ir papildymų teikimas Europos Parlamente svarstomiems ir priimamiems dokumentų projektams. Nors Europos Parlamento interneto svetainėje apie kiekvieną parlamentarą šių duomenų nerasite, mūsų turima informacija rodo, kad daugiausia pataisų ir papildymų dokumentų projektams iki šiol pateikė vėl tie patys - L. Andrikienė ir V. Landsbergis.

Štai taip Lietuvos europarlamentarai dirba „kitus darbus“. Kaip jiems seksis atstovauti Lietuvai ateityje, dar pamatysime, o informaciją apie dar kitus jų darbus galima rasti Europos Parlamento interneto svetainėje http://www.europarl.eu.int/news/public/default_lt.htm.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų