REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedrąsiai, bet su viltimi gintarinė ledi Kazimiera Prunskienė leido suprasti, kad Rolando Pakso balsai atiteks ne taikos balandžiui Česlovui Juršėnui, bet jai. Atrodo, kad šiedu kandidatai ne juokais susipeš dėl skrajojančio žemaičio kraičio - gausių rinkėjų. Tačiau jau dabar aišku, kad jis tikrai neatiteks pirmajai premjerei.

REKLAMA
REKLAMA

K. Prunskienė tikisi, kad už R. Pakso palaikymą per apkaltą pelnys jo rinkėjų simpatijas. “Šventasis naivume!” - sakė Janas Husas panašiu atveju, kai į laužą, ant kurio jis degė, senučiukė įmetė keletą žabų. Julius Veselka juk irgi palaikė Paksą, tačiau net parašų nesurinko. Buvo ir daugiau tokių palaikytojų - tačiau kur dabar jie?

REKLAMA

Net ir sociologiniai tyrimai rodo, kad žmonėms nelabai svarbu, už ką jiems sako balsuoti partijų autoritetai. Pagaliau tai rodo ir mūsų patirtis - kiek kartų partijos rėmė vieną kandidatą, o laimėjo kitas. Žmonėms reikia daugiau nei vien lyderio palaikymo. Be to, žinant Pakso ambicingumą, vargu ar jis sutiks aiškiai pasakyti, kad reikia balsuoti už Prunskienę. Ir dar - toks žingsnis būtų visiškai nenaudingas reaktyviniu greičiu žemyn smingančiai ereliškai libdemų partijai. Už ką tuomet per Seimo rinkimus balsuotų rinkėjai, jei dabar už mūsų gintarėlio plačiosios nugaros atsistotų “apkaltasis” žemaitis? Už Prunskienės ar Pakso partiją?

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net jei Rolandas Paksas ir paremtų partijos, kurios pavadinimo niekas neatsimena, pirmininkę, tai vis tiek jo rinkėjų nepaveiktų. Kodėl?

Esmė ta, kad Pakso rinkėjai yra tie, kurie nusivylę valdžia, kurie jaučiasi jos apgauti, kurie jos nekenčia. Jį patraukti galima tik tuomet, kai tą tvirtini. Štai kodėl prasidėjus skandalui ir kritus R. Pakso reitingams, šių žmonių simpatijos atsisuko į mitriausią Archangelsko santechniką Viktorą Uspaskichą. Jis juk irgi kartoja, kad per visą nepriklausomybę valdžia nieko gero nepadarė. Vamzdžių ir agurkų specialistas pjauna tą derlių, kurį pasėjo Paksas su libdemais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Kazimiera Prunskienė to nekalba. Ji pati buvo pirmoji premjerė, t.y. buvusi valdžioje. Aišku, vaizdakaliams tai nėra svarbu - Paksas juk du kartus buvo premjeras ir vis tiek buvo parodytas kaip valdžios neragavęs avinėlis.

Tačiau svarbiau kitkas - Prunskienei jos premjeravimas yra labai svarbus. Visose diskusijose, kur prisimenama jos Vyriausybė, ji piestu šoka ją ginti. Ji negali išsižadėti šios laikotarpio - ir per praeitus rinkimus ji bandė priminti faktą, kad ji buvo pirmoji premjerė. Aišku, jis buvo įdomesnis jai pačiai, o ne rinkėjams.

REKLAMA

Tad jos ištikimybė pačiai sau (ar tiksliau, savo premjeravimo laikotarpiui) ir šiuo atveju sąžiningumas - yra tas akmuo po kaklu, kuris neleis laimėti rinkimų. Ji negali savęs pateikti kaip alternatyvos buvusioms valdžioms. O Pakso rinkėjai niuansuotos valdžios kritikos nepriima. Jei nori jiems įtikti, turi smogti iš peties - kaip koks Čingischanas. Arba bent jau Uspaskichas.

Beje, neseniai “Omni laiko” užsakymu buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad tik 3,8 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad rinkimus laimės Kazimiera Danutė Prunskienė (http://www.omni.lt/index.php?i$9359_171513$z_173602). Žmonės netiki jos šansais šiuose rinkimuose. Ji dalyvavo praeituose ir blogai pasirodė, tai kodėl turėtų geriau pasirodyti dabar?

REKLAMA

Ir jos moteriška agitacija šį kartą šauna pro šalį - juk dabar turime dar vieną kandidatę - Viliją Blinkevičiūtę. Kodėl už ją nebalsuoti? Blinkevičiūtė moka kalbėti ne vien tik apie atominę energiją - ji pati panaši į atominę moteriškę: ir ne vien tuo, kad yra apkūni, ji dar ir aktyvi, be to, jaunesnė.

Visi šitie argumentai rodytų, kad Prunskienė šiuose rinkimuose sėkmingai nepasirodys, nors, kaip sklando gandai, ji rinkimams skyrė daugiausia pinigų.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų