REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie sekmadienines (06.27) Klaipėdos “Atlanto” ir Maskvos “Spartako” rungtynes rašyta daug. Buvo pergalė, muštynės, policija, vagystės (http://www.ve.lt/?data=2004-06-28&rub=1065924812&id=1088355897). Žuvo žmogus (http://www.omni.lt/?i$9359_127772$z_181767).

REKLAMA
REKLAMA

Liudininkai kaltina policiją, klaipėdiečiai – “Spartako” sirgalius. “Omni laikas” siūlo perskaityti sutrumpintą Sergejaus Andrejevo (www.gazeta.ru) įspūdžius (straipsnį originalo kalba skaitykite čia (http://www.gazeta.ru/sport/2004/06/a_128780.shtml)) iš viešnagės Klaipėdoje.

REKLAMA

Kas šiame straipsnyje nustebino? Ne emocinis autorius nusiteikimas, pateisinantis sirgalių kovas – jo nuomone, tai yra natūralus visų futbolo rungtynių palydovas. Nuostabą kelia šiandienės Lietuvos aktualijų interpretacijos – mus juk visai kitaip save įsivaizduojam...

Sergej Andrejev: “Spartaką” Lietuvoje sumušė

Maskvos “Spartakas” pateko į kitą “Intertoto” taurės etapą, nors ir pralaimėjo Lietuvos klubui “Atlantas” 0:1. Prieš ir per rungtynes Klaipėdoje vyko rimti neramumai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai sumušė kelis “Spartako” futbolininkus, o vietiniai nacionalistai užpuolė “raudonai-baltus” vežusį autobusą ir įvyko masinės muštynės.Bet rungtynės prasidėjo laiku, nors Maskvos sirgaliai ir vėlavo į tribūnas. Vietiniai susirėmimai vyko ir rungtynių metu. “Spartako” sirgalius bandė patekti į šeimininkų tribūną, bet buvo sulaikytas policijos. O rungtynių pabaigoje Klaipėdos stadiono tribūnos švytėjo nuo “Spartako” sirgalių uždegtų deglų.

Nacionalistų išpuolis buvo surengtas tą pačią dieną, kai Lietuvoje vyko prezidento rinkimai. Pagal išankstinius duomenis, antrame rate laimėjo ultra dešinysis politikas Valdas Adamkus, siekiantis dar labiau suartinti Lietuvą su JAV ir Vakarų Europa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po rungtynių dar vienas incidentas įvyko “Spartako” futbolininkų autobuse. Keli “Spartako” sirgalių aktyvistai užtvėrė autobusui kelią ir į jį įėjo, norėdami pareikšti pretenzijas komandai, klubo vadovybei ir treneriams. Kaip rašoma oficialiame “Spartako” sirgalių klubo tinklapyje, juos ketinta išmesti iš autobuso, bet klubo veterenai ir komandos jaunimas išklausė emocingų sirgalių kalbų. Pagrindinė šių kalbų mintis buvo ši: “Mes už jus kraują liejam, o jūs pralaimite kažkokiam ...(straipsnyje panaudotas nesuprantamas rusiškas keiksmažodis – red.).

REKLAMA

....

Maskvos ‘Spartako” sirgaliai, sužinoję burtų rezultatus, prisiminė ankstesnius laikus. Tuos laikus, kai kelionė į Vilnių buvo tokia pati ekstremali kaip ir į Kijevą ar Kaukazą. Bet į Kijevą “spartakininkai” visuomet važiuodavo didele minia ir juos buvo sunku “užkabinti”. Į Vilnių 1980-taisiais metais “Spartako” sirgalių atvažiuodavo gerokai mažiau ir būdavo sunku. Muštynėmis baigdavosi kiekvienos “Spartako” ir “Žalgirio” rungtynės. “Spartaką” mušė ir futbolo aikštėje – per vienerias rungtynes Stanislavas Čerčesovas praleido penkis įvarčius.

REKLAMA

....

Metai bėga, Lietuva ir Rusija dabar – dvi atskiros valstybės, ir nedidelėje Pabaltijo respublikoje dar labiau iškerojo ir net mutavo nacionalistiniai jausmai. “Spartako” sirgalių atvykimas į Klaipėdą aktyvavo visas antirusiškas jėgas Lietuvoje. “Spartakas” tapo raudonu skuduro lietuviškam jaučiui, kuris, suprasdamas, kad kitaip savo priešę-kaimynę nenuskriaus, užpuolė ir “raudonai-baltus” sirgalius, ir pačius futbolininkus. Šito anksčiau nebūdavo. Sirgalius muša visuose miestuose. Bet kai žaidėjai ir klubo nariai užpuolami ramaus pasivaikščiojimo metu, tai galima pavadinti tik gyvuliškumu. Lietuva nori į Europą, bet sprendžiant iš jos piliečių elgesio, yra jos užpakaliniame kieme. Maskvoje tokius vadina “provincija”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas prasidėjo šeštadienį, kai futbolininkai, apsigyvenę viešbutyje, nusprendė pasivaikščioti po svetingą, kaip jiems tuomet dar atrodė, miestą. Kadangi “Spartako” sirgalių dar nebuvo, vietiniai gyventojai pyktį nukreipė į Maksimą Kaliničenko, Jurijų Kovtuną ir lenkų vartininką Voicechą Kovalevskį. Pastarasis “gavo” turbūt atsitiktinai, nes be prekybos su Lenkija Lietuva neišgyventų. Po incidento nukentėjo “Spartako” sponsoriaus atstovas.

Istorija tesėsi sekmadienį, prieš pat rungtynes. Iš Vilniaus atvyko nacionalistų brigada, ir užpuolė autobusą su “Spartako” sirgaliais. Anot kitos informacijos, muštynes išprovokavo “Spartako” sirgaliai, kurie niekada nepasižymėjo draugiškumu. Galų gale policijai teko panaudoti ašarines dujas”.

“Vakarų ekspreso” nuotrauka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų