REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs ilgametis Socialdemokratų partijos lyderis, Europos Parlamento narys Aloyzas Sakalas teigia, kad daugelis partijų turi savo juodąsias kasas, kurios nuolat papildomos šešėlinio verslo pinigais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė A.Sakalas, parlamentarų korupcijos skandalas išryškino partijų skaudulius.

REKLAMA

"Į viešumą šio skandalo metu iškilę dalykai vyko ir gerokai anksčiau. Patiems politikams tai nėra jokia paslaptis ar naujiena" , - sakė A.Sakalas.

"Svarbiausia yra tai, ar verslininkai ko nors prašydavo už paramą ir kokia forma ją suteikdavo.

Dažnai būna taip, kad verslininkas nenori pinigų oficialiai pervesti į partijos kasą, vengia, kad jo pavardė būtų oficialiai minima. Tuomet jis ir sako politikui: "Galiu tau duoti grynaisiais".

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, pinigai padedami į juodąją partijos kasą, ir viskas. Nėra ko slėpti - tokie dalykai visada egzistavo visose partijose", - sakė A.Sakalas.

Anot jo, partijos naudoja įvairius šių pinigų plovimo metodus. Labiausiai paplitęs - iš verslininkų gautus pinigus prieš rinkimus padalyti keliems partijos nariams. Šie pinigai oficialiai įnešami į partijos kasą kaip asmeninės aukos.

"Tai nėra normalus reiškinys. Tokių politikų ir verslo struktūrų santykių, kuriuos atskleidė šis skandalas, negalima vadinti lobizmu, nes parlamentarai pamažu virsta verslininkų tarnaitėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man ypač nepatinka pokalbių telefonu įrašuose girdimas nuolankus parlamentarų tonas. Juk lobizmas visame pasaulyje pasireiškia kitokiomis, civilizuotomis, normomis", - sakė A.Sakalas.

Anot jo, skandalo išryškinti verslininkų ir politikų santykiai - "iškreiptos formos lobizmas".

A.Sakalas gynė kyšių ėmimu iš verslininko įtariamą partijos kolegą socialdemokratą Vytenį Andriukaitį.

"Manau, kad jis svetimų pinigų tikrai neįsidėjo į savo kišenę. Jeigu ir ėmė pinigus, tikriausiai dėjo į partijos juodąją kasą, atiduodavo rinkimų štabui. Kiek pažįstu V.Andriukaitį, jis nėra godus pinigams žmogus. Jeigu jam labai rūpėtų jo materialinė gerovė, jis pirmiausia būtų įsigijęs signataro sklypą Vilniuje. O po to pasielgęs kaip du trečdaliai signatarų - žemę pelningai pardavęs", - sakė A.Sakalas.

REKLAMA

Anot jo, jeigu V.Andriukaitis ėmė pinigus partijai, turi atvirai ir nedelsdamas tai pasakyti prokurorams.

"Suprantama, prokurorai paklaus, ar jis tuos pinigus atidavė į oficialiąją partijos kasą.Galbūt V.Andriukaitis atsakys, kad atidavė kažkam, kuris tuos pinigus padėjo į juodąją kasą.

Tuomet prokurorai pasidomės, kas yra tos juodosios kasos valdytojai, kur yra tie pinigai ir taip toliau. Kamuolys ims vyniotis, prasidės didžiulės visos partijos problemos", - sakė europarlamentaras.

Interviu A.Sakalas griežtai kritikavo, jo teigimu, neprofesionalius prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos darbą (STT), ir mano, kad pokalbių įrašai buvo kelerius metus kaupiami, bet neanalizuojami iki šių metų.

REKLAMA

"Akivaizdu, kad problema, kuri reikalauja rimto tyrimo, tapo grynai politiniu reikalu.

Mano žiniomis, apie šiuos STT įrašus šių metų pavasarį žinojo tuometinis prezidentas Rolandas Paksas. Kiek žinau, STT vadovui Valentinui Junokui per prezidento patarėją Visvaldą Račkauską buvo nurodyta toliau veikti šia kryptimi", - sakė A.Sakalas.

Anot jo, iš pradžių medžiagą buvo planuojama paskelbti prieš apkaltą. Tai turėjo padėti R.Paksui išsaugoti postą. Tačiau idėjos buvo atsisakyta nusprendus, kad balsavimo rezultatams Seime tai gali neturėti įtakos. R.Pakso stovykla tikėjosi ir be šių Seimą kompromituojančių įrašų laimėti apkaltą.

"Vadinasi, šį džiną iš butelio buvo rengiamasi paleisti į viešumą prieš Seimo rinkimus siekiant nuskandinti tradicines partijas, sudariusias apkaltos frontą", - sakė A.Sakalas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų