REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkai laimėjo vadinamąją “atlyginimų bylą” – Konstitucinis Teismas pirmadienį paskelbė nutarimą, kuriame konstatuoja, kad niekam negali būti mokama už atliktą darbą mažiau nei priklauso. Dabar policininkai bandys prisiteisti iš valstybės neišmokėtus milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas (KT) tyrė, ar Konstitucijai neprieštarauja Vyriausybės 2002 m. gegužės 20 d. nutarimu patvirtintos Valstybės tarnautojo darbo užmokesčio skaičiavimo taisyklės, pagal kurias tais atvejais, kai valstybės ar savivaldybės institucijai nepakanka paskirtų lėšų valstybės tarnautojo darbo užmokesčiui mokėti, yra taikomas indeksavimo koeficientas ir valstybės tarnautojams yra apskaičiuojamas ir išmokamas mažesnis darbo užmokestis, negu jiems priklauso už atliktą darbą.

REKLAMA

"Įsivaizduokit, žmogus, atidirbęs mėnesį, ateina pasiimti atlyginimo ir jis tikisi gauti jį visą, o jam pasako, kad gaus 30 proc. mažesnį atlyginimą, nes nėra skirta lėšų jam išmokėti. Tai mūsų netenkina. Ši situacija tęsiasi jau dvejus su puse metų", - BNS yra sakęs Lietuvos Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkas Artūras Černiauskas.

KT savo nutarime pažymėjo, jog pagal Konstituciją negali būti tokios teisinės situacijos, kad valstybės tarnautojui, kuris atliko pavestą darbą, už šį darbą nebūtų mokama, būtų mokama ne nustatytu laiku arba mokama mažiau, negu jam priklauso pagal įstatymus arba jais remiantis išleistus kitus teisės aktus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, KT pabrėžė, kad pagal Konstituciją įstatymų leidėjas, išleisdamas įstatymą ar kitą teisės aktą, kuriam įgyvendinti reikalingos lėšos, turi numatyti tokio įstatymo ar kito teisės akto įgyvendinimui būtinas lėšas.

Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Vyriausybės nutarimu patvirtintomis minėtomis taisyklėmis yra pažeidžiama Konstitucijos 23 straipsnyje įtvirtinta nuosavybės teisė, taip pat asmenų lygiateisiškumas.

A. Černiauskas Lietuvos radijui pirmadienį sakė, kad juos tenkina KT sprendimas. Pasak jo, policininkai jau nebekalba apie streikus, bet kreipsis į teismą ir reikalaus, kad būtų priteistos neteisėtai neišmokėtos sumos.

A. Černiausko teigimu, įskaičiuojant ne tik Vidaus reikalų sistemos darbuotojus, bet ir kitus valstybės tarnautojus, valstybės įsiskolinimas jiems už neteisėtai neišmokėtus atlyginimus siekia 50-80 milijonų litų.

BNS, OMNI naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų