REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Vyriausybės Meno premijų komisijai, Lietuvos Respublikos Seimui ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai.

REKLAMA
REKLAMA

Gerbiama Vyriausybe ir jos komisija (kaip nutuokiate, žodis “gerbiama” yra tik dėl protokolo),

REKLAMA

Perskaitęs pranešimą (http://www.omni.lt/index.php?base/z_225676) apie šių metų Lietuvos Vyriausybės paskirtas meno premijas esą meno kūrėjams, esu mažulėlę sutrikęs, jei taip švelniai galima būtų nusakyti mano įsiūčio ir tūžmasties būseną. Sutrikęs esu dėl, kaip kai kam iš jūsų pasirodys, menko fakto, bet jis anaiptol nėra menkas man ir mano artimiesiems beigi kolegoms. Peržiūrėjęs apdovanotųjų sąrašą tiesiog negalėjau patikėti savo akimis, kad tarp tų pavardžių neradau savosios. Ir visa tai - nepaisant mano artėjančio jubiliejaus ir jau užsakytos pirtelės, kurie atsieis nemažą dalį varganų mano santaupų. Iš pradžių buvau linkęs manyti, kad tai tiesiog korektūros klaida, kaip neretai būna su aukštų institucijų dokumentais, bet pasirodė, kad taip nėra. Tai, manding, ydingo mąstymo klaida.

REKLAMA
REKLAMA

Guodžia tik tai, kad su tais apdovanotaisiais man ne pakeliui, tą išdėstysiu vėliau. O kad manoji tūžmastis nebūtų be pagrindo, drįstu priminti tik keletą šiais metais mano sukurtų meno kūrinių ir akcijų.

1. Pavasarį, kovo mėnesį, pusę dienos nuo Mindaugo tilto spjaudžiau į vandenį. Akcija vadinosi “Lyties formavimas”. Ji buvo aprašyta lyčių studijų žurnale “Gender studies. Teheran issue”.

2. Pasitelkęs į pagalbą “Greenpeace” atstovus kėliau triukšmą ir vaikiau nuo kranto karpius, kuriuos tinklais gaudė Aira Naginevičiūtė. Tą patį pakartojome tos pačios dienos vakarą prekybos centre “Maxima”, Mindaugo g., prie gyvų žuvų skyriaus. Kadangi karpius ji nusipirko, akciją pavadinau “Bergždžias triukšmas”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Iš skladuko išsitraukęs apipelijusį magnetofoną “Vilma” pajungiau jį prie stiprintuvo ir kolonėlių AS-90, uždėjau juostą su “RAMmstein” įrašais ir paleidau visu garsu. Tarplaiptininėje akcijoje dalyvavo keleto namo narvelių gyventojai, kurie greitai rado bendrą pasipiktinimo kalbą ir sudarė namo bendriją. Taip susiformavo šiandien gan aktyvi bendruomenė, iki šiol tarpusavyje besikeičianti adresais, patyrimais ir butais.

4. Jaunimo teatro surengtuose naujosios dramaturgijos vaikams skaitymuose organizavau akciją “Neleiskite pas mane mažutėlių”. Akcija pavyko, naujų pjesių niekas nestatys.

REKLAMA

5. Surengiau narciziškų ir kūrybiškai neįgaliųjų konferencijas “Pažink artimą savo”. Jos iki šiol sėkmingai vyksta interneto puslapių straipsnių komentarų skiltyse.

6. Vakarais įvairiuose teatruose per spektaklius vyksta mano ir kritikų atliekamas veido išraiškos performansas “Gailestingasis samarietis”. Su žiūrovais nuolatos atliekama akcija “Mobiliakai prieš katarsį”.

7. ŠMC rengiu parodas, vienijamas bendro ciklo “Opiatj dvojka”.

8. Drauge su “Russkoje radio” organizuoju fakultatyvius rusų kalbos kursus “Ja russkij by vyučil toljko”. Kursai vyksta visomis savaitės dienomis maršrutiniuose mikroautobusuose.

REKLAMA

9. Drauge su “Transparency International” Lietuvos skyriumi rengiu akciją “Atsiimk kyšį” - už pasižadėjimų ar lojalumo programos nevykdymą. Pirmasis iniciatyvos ėmėsi kino centras “Coca-Cola Plaza”, atėmęs žurnalisto kortelę iš Sauliaus Macaičio.

10. Šiuo metu įkalbinėju Rimą Tuminą susitikti su Mariumi Ivaškevičiumi ir sukurti dar aktualesnį spektaklį “Dublinas”.

Tai tik keletas iš mano nuveiktų darbų. Bet kadangi Lietuvos Vyriausybės meno premijos teikiamos ne už konkrečius meno kūrinius, o už kūrėjų gyvenimą, aš ir dėl šio motyvo nematau logikos juos dalijant. Aš savo gyvenimu tikrai galiu pasigirti ir todėl nesuprantu, kodėl likau nepastebėtas. Apdovanotieji - anaiptol. Netgi priešingai. Tai paliudytų faktai, kad visi jie beveik oficialiai ir ne kartą yra ištarę frazę “Argi čia gyvenimas?.. Š... ne gyvenimas”. O kalbant apie darbus ir kūrinius, visi jie atvirai ir oficialiai yra ne kartą pareiškę, kad jiems dirbant prie vieno ar kito kūrinio valdžia “to neleido padaryti”, “tą uždraudė”, aną “iškarpė”, “cenzūravo”, “nuėmė”. Tai atsakykite, ko tas kūrinys tada liko vertas?

Tikiuosi, ši Jūsų apmaudi klaida bus ištaisyta laiku ir su atsiprašymais. Atsiprašymą bei premiją ar apdovanojimą priimsiu. Man visos valdžios vienodos.

NuoširdžiaiGariga Jančas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų