REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietinės visuomenės institutas, kuriam vadovauja ankstesnės prezidento Valdo Adamkaus komandos narys Darius Kuolys, Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir “Transparency International” Lietuvos skyrius antradienį spaudos konferencijoje pasiūlė penkis būdus, kaip būtų galima spręsti besitęsiantį šaltąjį karą tarp politikų ir teisėsaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje buvo teigiama, kad “užsitęsęs šaltasis karas tarp atskirų teisėsaugos institucijų - STT bei prokuratūros - ir politikų kelia rimtą pavojų demokratinei valstybei”, o ligšiolinės pastangos problemą įveikti primena “abipusį šantažą”.

REKLAMA

Visuomenininkai siūlo būdus spręsti iškilusias problemas.

Siūloma daug detaliau įstatymais apibrėžti operatyvinę veiklą vykdančių teisėsaugos institucijų veiklą, jų paskirtį, darbo metodus, teises ir pareigas, atskaitomybę bei šios atskaitomybės formas. Taip pasiekta, kad teisėsaugos institucijomis nebūtų manipuliuojama, o joms suteikiamas deramas savarankiškumas.

Visuomenininkai taip pat siūlo aiškiai nustatyti teisėsaugos pareigūnų atsakomybę už nekompetenciją ir neprofesionalumą. Peržengus leistinas ribas, pareigūnai nedelsiant būtų atstatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui trys visuomeninės organizacijos siūlo “ne skųstis dėl savo bejėgiškumo, bet užtikrinti parlamentinę teisėsaugos priežiūrą ir kontrolę”.

Visuomenininkai kritikuoja Seimo sudarytą laikinąją tyrimo komisiją dėl galimo kai kurių teisėsaugos pareigūnų politikavimo ir pažeidimų vykdant operatyvinę veiklą.

“Seimui visų pirma reikėtų pasirūpinti, kad aktyviai, reikliai ir principingai dirbtų jau įsteigta Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija, užuot sudarinėjus laikinąsias komisijas teisėsaugos operatyvinei veiklai nagrinėti”, teigia visuomenininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat parlamentarams siūloma pagaliau iki galo parengti ir priimti politikų Etikos kodeksą bei užtikrinti, kad jis veiktų.

Paskutinė priemonė, kuri padėtų, anot visuomenininkų, nutraukti šaltąjį karą - teismų atsakomybės, bet ne prokurorų galių stiprinimas.

Kai kurie politikai ir dabartinė prezidento patarėja teisės klausimais Toma Birmontienė siūlo išplėsti prokurorų galias, kad šie galėtų susipažinti su bet kokia vykdoma operatyvine byla.

“Kai kurių politikų siūlymas išspręsti esamą konfliktą išplėtus prokurorų galias kertasi su demokratinės teisinės valstybės principais”, teigia visuomenininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų