REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (04.29) 17.00 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A) bus pristatyta lietuvių ir italų kalba išleista Michele Bianchi (Alberto Vimina) knyga “Trumpas pasakojimas apie Lietuvos ir Lenkijos karą su Maskva XVII a. Viduryje”.

REKLAMA
REKLAMA

Michele Bianchi (pasirašinėjo Alberto Vimina slapyvardžiu) - XVII a. Venecijos Respublikos diplomatas, kunigas. Jo knygos tekstas byloja apie XVII a. vidurio Abiejų Tautų Respublikos -– Lietuvos ir Lenkijos valstybės - karą su Maskvos Rusija, jo eigą ir skaudžias netektis.

REKLAMA

Lietuvos mokslinių darbų nuorodose dar necituotas “Trumpas pasakojimas apie Lietuvos ir Lenkijos karą su Maskva XVII a. Viduryje” pateikia vertingas žinias apie Maskvos kariuomenės savivalę okupuotoje Lietuvoje, aprašo iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinės išvežamas pagrobtas vertybes ir kitokį turtą. Kartu autorius pateikia autentiškų žinių apie to meto visuomenę, valdymo būdą ir ydas. Iki šiol šio italų diplomato veikalo nebuvo nei lietuvių, nei lenkų mokslo akiratyje.

REKLAMA
REKLAMA

Knygą iš senosios italų kalbos išvertė Parmos (Italija) universiteto profesorius Guido Michelini (Gvidas Mikelinis), komentarus parašė Antanas Tyla, knygą sudarė Vydas Dolinskas.

Knyga jau buvo pristatyta Italijoje, Belluno ir Pieve d’Alpago miestuose, taip pat numatyti pristatymai Romoje ir Venecijoje. Į Vilniuje rengiamą knygos pristatymą specialiai atvyksta jos vertėjas ir iniciatorius.

Pristatant šį Lietuvos dailės muziejaus leidinį, kurį parėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos ambasada Italijoje ir Beliuno (Italija) miesto savivaldybė, dalyvaus profesoriai Guido Michelini, Antanas Tyla, Eugenija Ulčinaitė, Ingė Lukšaitė, LDM direktorius Romualdas Budrys. Muzikuos Rūtos ir Zbignevo Ibelhaubtų fortepijoninis duetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų