REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėda susiskirstė į dvi skirtingo pavojaus zonas - kriminalinių elementų pamėgtą miesto pietinę dalį ir socialiai stabilų centrą. Pernai iš 6 700 kriminalinių įvykių maždaug penktadalis užregistruota Taikos prospekte ir Šilutės plente. Dešimtyje gatvių, esančių pietinėje miesto dalyje, įvykdyta 2 610 nusikaltimų - beveik pusė visų, įvykdytų mieste.

REKLAMA
REKLAMA

Likusius nusikaltimus galima priskirti maždaug 400 kitų gatvių. Kaip šį nemalonų reiškinį išgyvendinti, pareigūnai receptų neturi.

REKLAMA

Šaknys – praeityje

Kai sovietiniais metais pastatė vadinamąjį „Ryportą“ (Žvejybos uostą), jo pašonėje ėmė klestėti plėšimai ir vagystės. Nusikaltėlių aukomis tapdavo iš reisų su nemažais atlyginimais grįžę jūreiviai. Po ilgų plaukiojimo mėnesių jie norėdavo pašėlti, ištrūkę pro uosto vartus eidavo tiesiai į artimiausią restoraną, kuriuos tuo metu buvo galima suskaičiuoti ant pirštų.

Restorane jūreiviai švęsdavo iki sąmonės netekimo. Tuo meistriškai pasinaudodavo aplinkinių lūšnynų gyventojai, kuriems nieko nereiškė iškraustyti aplinkoje nebesiorientuojančio žmogaus kišenes.

REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimai iš inercijos čia klesti ir toliau, nors jau seniai nebėra Žvejybos uosto, o iš reisų grįžtantys jūreiviai pasiskirsto po visą miestą. Tačiau nusikaltėliai savo dislokacijos vietos taip ir nepakeitė. Jų aukomis tampa visi, kas nepažįsta naktinės Klaipėdos.

Pėsčios nevaikšto

Palyginti neilgoje Naikupės gatvėje pernai įregistruoti 107 kriminaliniai įvykiai. Gatvėje šalia buvusio Žvejybos uosto įsikūrę nemažai barų ir kavinių. Į juos ir dabar noriai užsuka įvairių uosto kompanijų darbuotojai. Vakarais jie mėgsta čia pasėdėti, ir tas malonumas neretai baigiasi susitikimu su nusikaltėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbinta čia dirbanti barmenė Indrė „Klaipėdai“ sakė, kad ji niekada po darbo (vidurnaktį) į namus neina pėsčiomis - važiuoja mašina. Taip apdairiai elgtis ją verčia skaudus baro lankytojų patyrimas. Vietiniai gyventojai žino apie sutemų pavojus - temstant gatvėje dar būna žmonių, o naktį visus tarsi šluota nušluoja.

Žino apie plėšimus

Barmenė Romualda iš baro „3+“ sakė, jog labai dažnai sužino, kad iš jų baro išėję žmonės apiplėšiami. Jiems nė nereikia toli nueiti. Pasuka už kampo - ten jau tyko.

REKLAMA

Dažniausiai nukenčia nevietiniai, kurie nežino, kas jiems gali atsitikti. Išgėrusius lankytojus, kurie nėra nuolatiniai baro klientai, stengiamasi perspėti apie gatvėse grobio tykančius plėšikus, neretai girtiems klientams iškviečiamas taksi. Pažįstamiems klientams siūloma palikti daiktus ir pinigus. Paprastai šie taip ir padaro, baro darbuotojais pasitiki.

Pėdsekiai kavinėje

Iki vidurnakčio dirbančių kavinių darbuotojai supranta, kad jų lankytojus jau nuo pirmųjų žingsnių stebi pašaliniai. Barmenė Romualda, paklausta, ar jai dirbant netenka susidurti su plėšikais, sakė, kad jaunuoliai pas juos užsuka, tačiau ant kaktos neparašyta, kas jie tokie. Prieš dvi savaites, kai sužinojo, jog nuolatinis baro lankytojas Naikupės gatvėje nušovė savo draugą, moteris buvo šokiruota.

REKLAMA

O kaimyninio baro barmenė Indrė tvirtino neretai pastebinti prie staliuko sėdinčius įtartinus tipus, kurie akylai stebi aplinką. Kuriam nors svečiui atsikėlus, pakyla ir jie. Tai arba nusikaltėlių informatoriai, arba patys nusikaltėliai. Neseniai pažįstamą nurengė. Išėjo iš baro, o kitoje gatvėje užpuolė trise ir atėmė viską, ką turėjo. Nusikaltėliai iš tokių aukų ir gyvena.

Siūlo mažiau gerti

Trečiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje tokių nusikaltimų itin daug. Šio komisariato policijos nuovados viršininkas Gintaras Lasickas sakė, jog jau nuo pokario laikų žinoma, kad Žvejybos uoste naktį išgėręs nesirodyk. Viskas labai dėsninga - nukenčia išgėręs, jį sumuša ir iškrausto kišenes. Viršininkas neminėjo konkrečių barų, bet, jo manymu, praktiškai visi jie yra rizikos taškai. „Naktį kavinėje išgėrei - kvieskis taksi“, - sakė viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausę, ar yra kitokių priemonių tokio pobūdžio nusikaltimams išgyvendinti, nuovados viršininko atsakymo neišgirdome.

Nerami liaudis

Vyriausiojo policijos komisariato Organizacinio skyriaus viršininkas Valdas Balynas taip pat neabejoja, kad neramiausia miesto vieta - jo pietinė dalis. Dažnai besikartojančių nusikaltimų riba prasideda prie Debreceno gatvės ir eina iki miesto pakraščio.

V.Balynas mano, kad miesto centre nusistovėjo pasiturinčių, savo vietą gyvenime suradusių žmonių gyvenimas, o pietinėje dalyje gyvena nerami liaudis. Taigi nusikalstamumą lemia socialinė padėtis ir socialinės sąlygos.

REKLAMA

Patrulis - ne viskas

Patrulių rinktinės vadas Igoris Lapinšas, paklaustas, ar patruliai pastebi, kad pietinėje Klaipėdos dalyje naktimis daugiau nusikaltimų, sakė, kad į jo kaip pareigūno pareigas neįeina situacijos vertinimas ir viešas aptarinėjimas. I.Lapinšas neatsakė ir į kitą klausimą - kokios tokio nusikaltimų pasiskirstymo priežastys. Tačiau jis vis dėlto patvirtino, kad savo poreikiams duomenis apie nusikalstamumą renka ir pateikia juos kitų tarnybų analizei.

Į klausimą, ar patruliavimas daro kokią nors įtaką nusikalstamumui mieste, pareigūnas atsakė teigiamai. Negalima esą sakyti, kad patrulių skaičiaus didinimas atitinkamai mažina nusikalstamumą, šimtaprocentinio nusikaltimų išnykimo nepasieksi. Tačiau įtaka akivaizdi. Skirstant patrulius po miestą atsižvelgiama į dienos poreikį, savaitės ir mėnesio suvestinių analizės rezultatus. Taip pat žiūrima, kokie žmonės kokiame rajone gyvena. Ten, kur daugiau grįžusių iš įkalinimo įstaigų, kur padidėjusi kriminogeninė padėtis, ir patruliavimas sustiprintas.

REKLAMA

Padėtis negerės

Klaipėdiečiai pasigenda tamsiu paros metu patruliuojančių policininkų. Ar jų skaičius didės?

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla sakė, kad uostamiesčio patrulių rinktinėje yra 160 pareigūnų, kiekvieną dieną į gatves išeina 65. Vienu metu kiekvieno policijos komisariato teritorijoje dirba po vieną patrulių ekipažą, važinėjantį automobiliu, ir po 4 pėsčiuosius patrulius. 3-iojo policijos komisariato teritorijoje, kur įvykdoma daugiausia nusikaltimų, patruliuoja po 6 pareigūnus. Šio patrulių skaičiaus saugumui palaikyti neužtenka - iš viso reikėtų 200. Tik tada policininkai galėtų greitai reaguoti į pranešimus apie nusikaltimus bei užkirsti kelią chuliganų siautėjimui. Kol kas išleisti į gatves daugiau patrulių nenumatoma.

Jeigu miesto nusikaltimų žemėlapyje kiekvieną įvykį pažymėtume juodu rutuliuku, pietinė žemėlapio dalis juoduotų, o senamiestis būtų gerokai šviesesnis. Sprendžiant iš policijos pareigūnų žodžių, artimiausiu metu toks žemėlapio vaizdas nesikeis.

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų