REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalines kultūros ir meno premijas skiriantis komitetas pasiūlė nerengti apdovanojimų teikimo ceremonijos Prezidentūroje ir vasario 15-ąją ją surengti Vilniaus rotušėje, ketvirtadienį (02.05) rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio žiniomis, surengti iškilmes Rotušėje nuspręsta, gavus signalų, kad dalis laureatų nusprendė nepasiimti apdovanojimų, jei jie bus teikiami skandalo krečiamoje Prezidentūroje. Iki premijų teikimo liko 10 dienų, jau užsakyti kvietimai.

REKLAMA

Oficialiai nurodoma, kad Rotušėje yra daugiau erdvės, čia vyrauja laisvesnė atmosfera.

Tačiau šalies prezidento Rolando Pakso komanda mano, kad dar pakanka laiko išspausdinti naujus kvietimus ir sugrąžinti ceremoniją į Prezidentūros rūmų Baltąją salę.

Patarėjas Sigutis Jačėnas "Lietuvos rytui" sakė, kad Prezidentūros neįtikino motyvai, dėl kurių reikėtų keisti premijų teikimo tradiciją.

"Prezidentūros Baltoji salė nesumažėjo. Todėl nėra lengva suprasti, kodėl anksčiau joje pakako vietos, o dabar jau - per ankšta", - Nacionalinių premijų komitetui atkirto S. Jačėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinių premijų komitetas, siekdamas išvengti galimų akibrokštų Prezidentūroje, mano, kad prezidentas R. Paksas, kaip ir kiti aukšti politikai, pasveikinti laureatų galėtų atvykti į Rotušę.

Pasak "Lietuvos ryto", Rotušę galima laikyti R. Pakso politinio priešininko Vilniaus mero Artūro Zuoko valdomis.

"Todėl vargu ar prezidentas panorės čia kelti koją", - abejoja dienraštis. Tačiau, pasak publikacijos, šalies vadovui taip pat rūpėtų neprarasti galimybės pabūti garbingų kultūros ir meno žmonių būryje.

Kaip BNS sakė Nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto pirmininkas Sigitas Geda, artimiausiomis dienomis komitetas turėtų susirinkti ir galutinai apsispręsti dėl premijų teikimo vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak poeto, "inteligentai yra laisvi žmonės ir ne tokie baikštūs, kad "botagėliu pavaromi" keistų savo poziciją".

S. Gedos manymu, kol tęsiasi apkaltos procesas, nuo menininkų pagerbimo ceremonijos Prezidentūroje reikėtų susilaikyti, juolab kad "nesinorėtų šios šventės paversti mitingu".

Pasak komiteto pirmininko, ši ceremonija ir anksčiau vykusi Rotušėje, į Prezidentūrą ji buvo perkelta tik prieš porą metų.

"Rotušėje visada buvo demokratiškesnė atmosfera, menininkams nepatinka visokie leidimai, apsauga", - sakė poetas.

REKLAMA

15-ąjį kartą teikiamų premijų laureatais tapo dailininkas Algimantas Jonas Kuras, dirigentas Jonas Aleksa, operos solistas Vytautas Juozapaitis, kompozitorius Vytautas Barkauskas, rašytojai Antanas Jonynas, Petras Dirgėla, Bitė Vilimaitė, fotomenininkas Antanas Sutkus, teatro režisierius Jonas Vaitkus.

Kompozitorius V. Barkauskas, paklaustas, ar jam būtų malonu premiją gauti Prezidentūroje, teigė, kad ją gauti Rotušėje būtų maloniau.

"Būtų labai gerai, kad būtų atsižvelgta į dabartinę politinę situaciją, - "Lietuvos rytui" sakė kompozitorius. Anot jo, "formaliai žiūrint, tą premiją teiks ne prezidentas, bet vis tiek nebūtų malonu ją gauti Prezidentūroje".

REKLAMA

V. Barkauskas įsitikinęs, kad visi devyni laureatai turėtų būti vieningi, jie turėtų nuspręsti, eiti ar neiti paimti premijos į Prezidentūrą, jeigu apdovanojimai vis dėlto būtų teikiami ten.

"Man maloniau būtų Rotušėje", - prisipažino ir poetas, vertėjas Antanas A. Jonynas. Pasak jo, "reikėtų bėgti nuo to politinio bruzdesio, reikia stengtis, kad premijų teikimo šventė būtų neutrali ir nesukeltų kontroversijų.

"Tai kažkieno organizuojamas politinis žaidimas, kuriame aš nenoriu dalyvauti. Šventė Prezidentūroje reikštų R. Pakso palaikymą, o aš jo nepalaikau", - teigė A. A. Jonynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Prezidentūra dar turbūt neužplombuota? Kodėl negalėtų ten įteikti nacionalinių premijų? Juk ne prezidentas skiria premijas", - retoriškai klausė operos solistas V. Juozapaitis.

Solisto manymu, tai nėra politinis klausimas. Anot solisto, "nacionalines premijas skiria specialus komitetas - kur ir kokia forma jos bus įteiktos, esmės tikrai nepakeičia. Premijų vertė nepasikeis nuo to, kas jas įteiks ir juolab - kur".

Prieš 15 metų įsteigta Nacionalinė kultūros ir meno premija tradiciškai yra įteikiama Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse.

Kūrėjams, kuriems paskirtos kultūros ir meno premijos, įteikiamas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija - šiuo metu 42 tūkst. 500 litų (340 minimalių gyvenimo lygių).

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų