REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nežinomų provokatorių išplatinta proklamacija, kurioje panaudotas iškraipytas tekstas iš Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje Alfonso Eidinto knygos “Lietuvos žydų žudynių byla” verčia galvoti apie pastarosiomis dienomis suaktyvėjusią politinių radikalų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį (02.04) Rolandas Paksas griežtai pasmerkė ksenofobijos, rasizmo, antisemitizmo, tautinės ir kitokios nesantaikos kurstymą ir nurodė teisėsaugai išsiaiškinti neseniai Lietuvoje paskleistų antisemitinių proklamacijų autorius.

REKLAMA

Taip prezidentas reagavo į pranešimus, kad šią savaitę kai kurios Lietuvos valstybės institucijos gavo antisemitines proklamacijas, kuriose neva cituojama Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje Alfonso Eidinto knyga. Proklamacijoje žydai vadinami "žmonijos vampyrais" bei kaltinami tautų genocidu Antrojo pasaulinio karo metais.

"Tai žmogiškąjį orumą žeminančios proklamacijos, kurių autoriai siekia tik vieno tikslo - sukiršinti lietuvių ir žydų tautas, pažeminti Lietuvą mūsų draugų akyse, sumenkinti jos tarptautinį įvaizdį", teigiama trečiadienį paskelbtame prezidento spaudos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento nuomone, nacionalistines, fašistines, antisemitines ir panašias idėjas skleidžiantys asmenys kiekvieną kartą turi susilaukti demokratinės visuomenės pasmerkimo.

Pasak pranešimo, R. Paksas kreipėsi į teisėsaugos institucijas, kurios turėtų išsiaiškinti šių proklamacijų autorius ir "duoti jiems teisinį įvertinimą bei atkirtį pagal Lietuvos įstatymus".

"Prezidentas planuoja artimiausiu metu įvyksiančiuose susitikimuose su Seimo frakcijomis aptarti augančio ekstremistinių jėgų suaktyvėjimo problemą ir pakviesti jas kartu duoti atkirtį šioms jėgoms", - sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tautinių mažumų ir išeivijos departamento direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmanas minėtų proklamacijų platinimą pavadino bandymu "sukiršinti, kurstyti tautinę neapykantą ir kartu kenkti valstybės įvaizdžiui, kadangi čia minima ambasadoriaus Izraelyje pavardė".

"Mūsų manymu, tai yra akivaizdi provokacija", - BNS sakė S. Vidtmanas.

Laišką su minėto turinio proklamacija gavo ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

URM Informacijos ir kultūros departamento direktorė Violeta Motulaitė BNS sakė, kad ant voko buvo nurodytas tariamas siuntėjas ir jo adresas: "Lietuvos tautinių mažumų aljansas, Didžioji g.10, Vilnius".

REKLAMA

Minėtu adresu praėjusio dešimtmečio viduryje tikrai buvo įsikūrusi visuomeninė organizacija "Lietuvos tautinių mažumų aljansas", kuris dabar realiai neveikia.

Anot S. Vidtmano, šios organizacijos atstovai neigia siuntinėję proklamacijas.

Tą patį tvirtina ir aljanso atstovai. Trečiadienį išplatintame pareiškime, kurį pasirašė Lietuvos tautinių mažumų aljanso valdybos pirmininkas Viačeslavas Škilis, piktinamasi organizacijos "vardu platinamais purvinais ir absurdiškais nacionalistiniais lapeliais".

"Organizatorių tikslai ir veiksmai, šių provokacinių užmačių, sukelia pasišlykštėjimą ir pasmerkimą", - sakoma pareiškime.

REKLAMA

Pasak V. Motulaitės, proklamacijoje pateiktas ir A. Eidintui priskiriamas tekstas yra paimtas iš jo sudarytos, 2001 metais išleistos knygos "Lietuvos žydų žudynių byla" (http://www.muge.lt/Knygos/index.phtm?prod=1221&kat=0&virs=&disp_mode=2). Minėtasis tekstas yra paimtas iš nacių okupacinės valdžios Lietuvoje propagandinio antisemitinio plakato, kuris knygoje A. Eidinto apibūdinamas kaip nacių absurdiškų kaltinimų žydams pavyzdys.

Žydai per Antrąjį pasaulinį karą tapo nacių ir jų talkininkų vykdyto genocido taikiniu. Per Trečiojo reicho epochą buvo nužudyti daugiau kaip 6 milijonai žydų. Lietuvoje buvo išnaikinti 90 proc. iš 220 tūkstančių prieškaryje gyvenusių žydų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorikas ir diplomatas A. Eidintas yra autoritetingas tyrėjas, kurio pastarojo dešimtmečio darbai pasitarnavo holokausto epochos vertinimui Lietuvoje.

"Tai aiški provokacija prieš ambasadorių Eidintą, nes jis yra neteisingai cituojamas, jam priskiriami jo knygoje pateikti nacių propagandininkų žodžiai", - sakė V. Motulaitė.

BNS žiniomis, minėtąsias proklamacijas gavo Lietuvos žydų bendruomenė ir kai kurie Seimo nariai, o Valstybės saugumo departamentas pradėjo tyrimą dėl šių laiškų.

Užsienio reikalų ministras A. Valionis trečiadienį žurnalistams neigiamai įvertino antisemitinius pareiškimus.

REKLAMA

"Matyt, pasinaudojant susiklosčiusia situacija, galvas bando kelti ne tik antižydiški, bet ir antilietuviški elementai", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė UR ministras A. Valionis.

"Tokių provokacijų, kurios šiandien sklinda po Lietuvą, įtaka būtų mažesnė, jei mes iš pat pradžių elgtumės, kaip reikalauja normali valstybės pozicija", - pažymėjo jis.

Ambasadorius A. Eidintas Lietuvos radijui pasmerkė antisemitines proklamacijas ir pareiškė, kad į tokius pareiškimus turi būti reaguojama aukščiausiuoju lygiu. Jis pažymėjo, kad Izraelyje pastaruoju metu akcentuojamas antisemitinių išpuolių Europos šalyse suaktyvėjimas.

REKLAMA

Susirūpinimą dėl fašistinių jėgų suaktyvėjimo Lietuvoje praėjusią savaitę pareiškė ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Jis paragino vasario 16 dieną minimai Valstybės atkūrimo dienai suteikti demokratijos gynimo ir atkirčio radikalams atspalvį.

Tokią iniciatyvą R. Paksas prieš savaitę pavadino "baisia šventvagyste", o proprezidentinės Liberalų demokratų partijos atstovai paragino nesureikšminti radikalų pavojaus.

Ilgai ragintas prezidentas antradienį kategoriškai atsiribojo nuo jo susitikimuose su visuomene dalyvaujančių ir oponentus bandančių tildyti fašistuojančių veikėjų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų