REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) valstybėms nesilaikant pažadų neriboti laisvo darbo jėgos judėjimo, liberalcentristas siūlo Vyriausybei imtis atsakomųjų veiksmų ir nesilaikyti pažadų laiku uždaryti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) antrąjį reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA

"Jei Europa su mumis šitaip, tai ir mes. Tai atriša rankas peržiūrėti mūsų įsipareigojimus. Nukelkime Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko uždarymo terminą į 2012 metus",- ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė opozicinės Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmasis pavaduotojas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA

"Nebūkime mulkiai ir nešliaužkime į Europą ant kelių, ir parodykime ragus. Tai nestabdys mūsų ėjimo į ES, bet padės diskutuoti", - spaudos konferencijoje Seime ketvirtadienį sakė E.Gentvilas.

Derybose su Europos Sąjunga dėl narystės Lietuva įsipareigojo iki 2005-ųjų uždaryti pirmąjį IAE bloką, o iki 2009-ųjų - antrąjį, jei ES skirs būtiną finansavimą.Lietuvai įstojus į ES, išliks pereinamieji įsipareigojimų įgyvendinimo laikotarpiai, kai kurios ES šalys taikys rinkos apsaugos priemones, pavyzdžiui, bus apribotas darbo jėgos judėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Atverti savo darbo rinkas nuo šių metų gegužės 1-sios Lietuvos piliečiams žadėjo penkios iš penkiolikos ES valstybių - Danija, Didžioji Britanija, Švedija, Airija ir Nyderlandai. Kitos valstybės numato taikyti įvairios trukmės pereinamuosius laikotarpius, kurio maksimali trukmė gali būti 7 metai.

Tačiau Danija, Nyderlandai ir Švedija atsisakė pažadų neriboti naujųjų ES narių darbo jėgos judėjimo. Didžioji Britanija ir Airija patvirtino nuo gegužės 1-sios atversiančios savo darbo rinkas, tačiau neleis atvykėliams piktnaudžiauti socialinės apsaugos priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Gentvilas mano, kad "Lietuvos gyventojai pasipiktins ir nusivils ES", todėl "liberalcentristai kreipsis į tų keturių valstybių liberalias partijas, kad jos darytų įtaką savo vyriausybėms ir savo parlamentams, kad nebūtų keičiamos sąlygos dėl darbo jėgos judėjimo".

Siekdamas deramai atsakyti į "nesąžiningus" ES valstybių veiksmus, liberalcentristas taip pat siūlo vėliau įgyvendinti ES reikalavimą nuo narystės pradžios - gegužės 1 dienos - įvesti 18 procentų pridėtinės vertės mokestį (PVM) šildymui."Jei Europa pasižadėjo, bet nedaro, tai gal ir mes nukelkime pasižadėjimą keleriais metais vėliau", - sakė jis.

REKLAMA

Dabartinis PVM įstatymas numato, kad nuo gegužės 1-osios šilumos energijai, kuri tiekiama gyvenamosioms patalpoms šildyti ir karštam vandeniui ruošti, bus taikomas 18 proc. PVM. Dabar galioja 9 proc. lengvatinis PVM tarifas.

Tačiau siekiant išvengti gyventojų nemokumo augimo, PVM tarifą šilumai ir karštam vandeniui ruošti siūloma sumažinti iki 5 proc. Kiek ši lengvata būtų taikoma, siūloma tartis per specialias derybas su Europos Sąjunga (ES).

Lietuva ir dar devynios Rytų ir Pietryčių Europos valstybės visateisėmis ES narėmis taps šių metų gegužės 1-ąją.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų