REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susekę slaptą parlamentaro Virginijaus Martišausko ir Klaipėdos regiono aplinkosaugininkų vado Kęstučio Šiliausko susitikimą, kurio metu politikui buvo siūloma 10 tūkst. litų, teisėsaugininkai paprašė Seimo panaikinti parlamentaro neliečiamybę, kad galėtų jį apklausti kaip įtariamąjį kyšio ėmimu.

REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Martišauskas dienraščiui "Vakarų ekspresas" teigė kyšio neėmęs ir manąs, kad jį bandė "pakišti" politiniai oponentai.

REKLAMA

Tačiau prokurorai teigia, kad dėl V. Martišausko veiksmų tyrimas vyksta jau ilgiau nei mėnesį, o "duomenų sukaupta pakankamai".

Sena konfrontacija

Slaptasis V. Martišausko ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus K. Šiliausko susitikimas įvyko antradienio pavakarę Šilutės rajone, Vilkyčių miestelyje esančioje kavinėje "Aisytė".

Vakar jau buvo žinoma, jog Vilkyčiuose V. Martišauskas buvo gundomas 10 tūkst. litų kyšiu.

Pats į skandalą patekęs Seimo narys vakar ne tik nesislapstė, bet ir mielai susitiko su būriu žurnalistų minėtoje kavinėje ir papasakojo savo įvykių versiją.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš nušviesdamas žurnalistus, politikas priminė, kad su K. Šiliausku jį sieja "senos istorijos".

"Jūs pamenate, kad gegužės mėnesio pabaigoje Skirvytės upėje įvyko nelaimingas atsitikimas - iš valties, kurioje buvo K. Šiliauskas, mįslingomis aplinkybėmis iškrito žmogus, o besisukantis valties sraigtas jam taip sužalojo koją, kad šią reikėjo amputuoti", - priminė Seimo narys.

Anot jo, šis incidentas esą buvo nuslėptas: "Buvo mirtina tyla, aš sužinojau tik po keturių dienų. Man buvo labai keista, todėl parašiau aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui raštą, kuriame prašiau atlikti tarnybinį patikrinimą dėl K. Šiliausko veiksmų, išnagrinėti nelaimingą įvykį. Iki šiol aš negavau atsakymo", - teigė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Seimo narys šią istoriją tiesiogiai susiejo su K. Šiliausko bandymu jį papirkti.

Nenatūralus pokalbis

V. Martišauskas pasakojo, kad dėl jo rašto aplinkos ministrui K. Šiliauskas esą visada ieškodavęs progų pakalbėti ir pasiteirauti, ar parlamentaras dar "nerimstąs".

"Buvome susitikę su K. Šiliausku ne kartą. Jis visuomet teiraudavosi, ar aš ketinu spausti ministrą dėl tarnybinio patikrinimo ir panašiai. O savaitgalį jis man paskambino ir pasiūlė susitikti. Šiaip, apie rinkimus pakalbėti", - aiškino vėl į Seimą Šilutėje besibalotiruojantis parlamentaras.

REKLAMA

Vyriškiai susitiko antradienį, apie 16 val., "Aisytės" kavinėje, lauko terasoje. Pasak V. Martišausko, šiam atvykus, prie staliuko jau sėdėjo ir kavą gurkšnojo K. Šiliauskas.

"Na, mes kalbėjomės, tačiau jaučiau, kad tas pokalbis dirbtinis, "falšyvas" - jis mestelėjo keletą užuominų apie tai, kad gal man reikėtų paramos, kad galėtų paremti. Tačiau aš iš karto įtariau klastą, nes šis žmogus juk man gero negali linkėti", - įspūdžiais dalijosi Seimo narys.

Nepildė aukų lapo

Vėliau V. Martišauskas esą sutiko būti finansiškai remiamas rinkimuose ir K. Šiliauskui pasiūlė užpildyti vadinamąjį aukų rinkimams lapą, kurį politikas teigė šiuo metu besivežiojantis visada su savimi.

REKLAMA

"O jis nenori aukų lapo pildyti! Pasimetė. Aplinkosaugininkas išsitraukė iš kišenės pundą 500 litų nominalo banknotų ir pakišo po aukų lapu. Tada aš greitai atsistojau, supratau, kas vyksta, ir nuėjau nuo staliuko", - sakė politikas.

Tuo pačiu metu, pasak jo, prisistatė keletas vyriškių ir parodė Generalinės prokuratūros bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų pažymėjimus.

"Aš tų pinigų neliečiau! Ačiū Dievui! Jie sustabdė mane, atsiprašė, grįžome prie staliuko, ant kurio gulėjo pinigai. Pasirašiau protokole, pinigai buvo įforminti kaip ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tačiau K. Šiliausko prie staliuko jau nebebuvo", - detektyvą primenančią istoriją dėstė V. Martišauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio politiko "pasirodymas" tuo ir baigėsi - V. Martišauskas teigė įsėdęs į automobilį ir nuvykęs į Šilutę. Tiesa, jam buvo be galo keista, kad praėjus vos 10 minučių po STT pareigūnų veiksmų, V. Martišauskui iš karto paskambino vieno dienraščio žurnalistai, kurie apie įvykį jau buvo informuoti.

K. Šiliauskas - nekalbus

K. Šiliausko elgesys kavinėje lieka iki šiol apipintas mįslėmis, kadangi pats valdininkas nesutiko komentuoti jokių aplinkybių.

"Vakarų ekspresui" pasiteiravus, ar galėtų pateikti savo įvykių versiją, K. Šiliauskas atsakė besiremiantis "faktais, o ne versijomis". Paprašius pateikti faktus, valdininkas atkirto ką nors komentuosiąs "tik baigus ikiteismininį tyrimą".

REKLAMA

"Aš pasirašiau protokole ir esu įsipareigojęs nekomentuoti įvykių ikiteisminio tyrimo metu. Jūs manęs klausinėjate, kaip tardytojas", - sakė K. Šiliauskas.

Vėliau jis teigė, jog "čia - ne provokacija, o eilinis Lietuvos valstybės darbas", sakė esąs "nustebęs, kaip kai kurie Seimo nariai (greičiausiai turimas omenyje V. Martišauskas - Aut. past.) traktuoja įvykį".

K. Šiliauskas informavo, jog šiuo metu turi nedarbingumo lapelį, serga širdies angina ir gydosi reabilitacijos centre. Į darbą valdininkas sakė grįšiąs "tuomet, kai lieps gydytojai".

REKLAMA

Apklausė STT

"Vakarų ekspresui" pakalbinus slapto susitikimo liudytoją - Seimo narį ir valdininką aptarnavusią "Aisytės" padavėją Lijaną, ši sakė pastebėjusi, kad K. Šiliauskas labai skubėjo.

"Jis atėjo, užsisakė kavos, matėsi, kad labai skuba. V. Martišauskas ir K. Šiliauskas kavą gėrė lauke vieni, niekas daugiau ten nesėdėjo, o viduje buvo daug nepažįstamų vyriškių", - galimai STT ir prokuratūros darbuotojus atpažino padavėja.

Lijana teigė nepastebėjusi, kaip vyko pinigų perdavimas, tačiau teigė, kad atėjęs užmokėti už V. Martišausko ir savo kavą, K. Šiliauskas pastebimai jaudinosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal V. Martišausko versiją, padėjęs po aukų lapu pinigus, aplinkosaugininkas "dingo" kavinės viduje. "Vėliau aš mačiau, kad jis keistai laiko rankas už nugaros, lyg būtų surakintas antrankiais", - sakė politikas.

Pats K. Šiliauskas žurnalistams patvirtino, kad po susitikimo su V. Martišausku jis buvo nuvežtas į STT būstinę Klaipėdoje ir ten apklaustas.

Sekė mėnesį

Tuo tarpu vakar popiet pas parlamento pirmininką Artūrą Paulauską apsilankė generalinis prokuroras Antanas Klimavičius ir paprašė leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn V. Martišauską. Šis prašymas grindžiamas įtarimais, esą Seimo narys galėjo paimti kyšį.

REKLAMA

Pasak generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio, tyrimas dėl V. Martišausko veiksmų vyksta jau ilgiau nei mėnesį. "Duomenų surinkta pakankamai", - tikino pareigūnas.

G. Jasaičio teigimu, nei parlamento vadovui, nei parlamentarams tyrimo medžiaga nebus perduota. Su ja bus supažindinta tik komisija, jei ji bus sudaryta generalinio prokuroro prašymo pagrįstumui ištirti.

Dienraščiui generalinės prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis teigė, kad prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 2 dalį.

REKLAMA

Šiame straipsnyje išdėstyta baudžiamoji atsakomybė valstybės tarnautojui už kyšio paėmimą arba provokavimą jį duoti. Už šį nusižengimą, be lengvesnių nuobaudų, gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Po šių naujienų "Vakarų ekspresui" vėl susiekus su V. Martišausku, šis neslėpė nuostabos: "Nežinau, ką darysiu, mandato atsisakyti tikrai neketinu. Jei A. Klimavičius prašys to dalyko (panaikinti imunitetą - Aut. past.), tada ir žiūrėsime", - sakė parlamentaras.

Paklaustas, kaip galėtų pakomentuoti G. Jasaičio pareiškimą, kad dėl V. Martišausko veiksmų tyrimas vyksta jau mėnesį, šis vėl atsakė: "Nežinau, matysime, kaip bus".

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau politikas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl bandymo jį papirkti.

Versijos - skirtingos

Neoficialiai yra pateikiamos kelios mįslingo bandymo papirkti versijos.

Pagal vieną jų, K. Šiliauskas esą galėjo pats susisiekti su teisėtvarkos pareigūnais ir pranešti apie būsimą sandėrį, norėdamas "pakišti" vis nerimstantį ir aplinkos ministrui raštus rašinėjantį politiką, tačiau V. Martišauskas esą kyšio neėmė. Ši versija priimtiniausia pačiam Seimo nariui.

Kitas variantas - trečiųjų suinteresuotųjų žmonių spaudimas K. Šiliauskui arba bandymas "pakišti" jį patį. Pasak V. Martišausko, K. Šiliauskui "visai nenaudinga būtų veltis į naują skandalą, nes jis baigia gydytis, grįš į darbą".

Dar viena versija - V. Martišauskas esą pats sutiko paimti kyšį, susitarė susitikti, tačiau neva pranešė teisėsaugai. Kyšio perdavimui patyrus fiasko, V. Martišauskas įgytų nekorumpuotojo vardą, o tai pakeltų jo reitingus rinkimuose į Seimą.

Neatmetama ir galimybė, kad V. Martišauskas esą iš tiesų norėjo paimti kyšį, tačiau buvo užkluptas pareigūnų, kurie, nepanaikinus parlamentaro mandato, negali imtis procedūrinių veiksmų.

Tačiau jokių oficialių komentarų teisėtvarkos pareigūnai nepateikia.

Denisas NIKITENKA

Dienraštis “Vakarų ekspresas” (www.ve.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų