• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas praėjusios savaitės viešame posėdyje išnagrinėjo Prezidento rinkimų įstatymo papildymą nuostata, kad Respublikos Prezidentu 5 metus negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ir panaikino jo Seimo nario mandatą ir šiandien paskelbė išvadą, kad šis papildymas neprieštarauja Lietuvos konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Konstituciniame Teisme taip pat svarstytas šio įstatymo papildymas 1 straipsniu, kuriame nurodoma, kad Seimas šį įstatymą priima vadovaudamasis Konstitucijos preambulėje įtvirtintais atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės siekiais ir teisinės valstybės principu bei Konstitucijos straipsniais, apibrėžiančiais Pagrindinio įstatymo vientisumą ir piliečių teises dalyvauti rinkimuose ir būti renkamais.

REKLAMA

Kreipimosi autoriai ginčytas įstatymo pataisas kritikavo kaip antikonstitucines ir antidemokratines. Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūno Henriko Žukausko vertinimu, Konstitucijos 78 ir 79 straipsniuose išvardintas Prezidentui taikomų reikalavimų sąrašas yra baigtinis ir negali būti plečiamas žemesnės galios teisės aktu, įterpiant apkaltos institutą.

Remdamasi minėtomis Prezidento rinkimų įstatymo pataisomis, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gegužės 7 d. R. Pakso neregistravo kandidatu į Prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį VRK sprendimą pats R. Paksas ir jį iškėlusi Liberalų demokratų partija apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.

Šis teismas nerizikavo priimti kokio nors sprendimo, remdamasis abejonių keliančiu įstatymu, todėl gegužės 13-osios posėdyje sustabdė skundų nagrinėjimą ir taip pat nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Nors laiko taupymo sumetimais Vyriausiojo administracinio teismo prašymas Konstituciniame Teisme nebuvo prijungtas prie minėto 29 parlamentarų kreipimosi, manoma, kad į šiame prašyme iškeltus klausimus Konstitucinis Teismas taip pat atsakys, nes abejonės dėl galimų prieštaravimų Konstitucijai abiem atvejais yra tapačios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po Konstitucinio Teismo nutarimo Vyriausiasis administracinis teismas nedelsdamas grįš prie atidėtų skundų dėl R. Pakso neregistravimo ir paskelbs, ar VRK atsisakymas R. Paksą registruoti kandidatu į Prezidentus lieka galioti, ar yra panaikinamas.

Kaip žurnalistams yra sakęs VRK narys Julius Jasaitis, jeigu teismas įpareigotų registruoti R. Paksą kandidatu, komisija į naują situaciją reaguotų labai operatyviai. Anot jo, tokiu atveju VRK atnaujintų nutrauktas procedūras, tikrintų piliečių parašus ir vykdytų visas prievoles, kurias reikia toliau vykdyti pagal įstatymą.

REKLAMA

Teisės universiteto Konstitucinės teisės katedros docentas, Gediminas Mesonis Lietuvos radijui sakė, kad Konstitucinio Teismo nutarimas kandidato atžvilgiu bus galutinis, o bandymas jį ginčyti būtų neefektyvus ir panašus į destrukciją.

Pasak G.Mesonio, KT nutarimą galima būtų ginčyti tik “vieninteliu socialiniu, politiniu požiūriu, bet tai jau būtų neefektyvu ir panašų į destrukciją, o ne į nutarimo ginčą”.

G.Mesonis sakė, kad KT nutarimas galios neapibrėžtą laiką.

ELTA, Lietuvos radijas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų