REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje praėjusiais metais padaugėjo organų ir audinių donorų, pranešė Nacionalinis organų transplantacijos biuras (NOTB). Pasak pranešimo, pernai transplantacijoms organų ir audinių donorų buvo paruošta 40 proc. daugiau nei 2002 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Nesutikus mirusiųjų artimiesiems, 2003 metais prarasta 33 proc. visų galimų donorų, 2002 m. - 47 procentai.

REKLAMA

NOTB duomenimis, pernai daugiau atlikta inkstų transplantacijų, tačiau sumažėjo ragenų ir širdies transplantacijos operacijų, o kepenų transplantacijos neatlikta nė vienos.

Iš viso 2003 metais atliktos 65 inkstų transplantacijos (2002 m. - 54), 24 - ragenos (2002 m. - 26), 4 - širdies (2002 m. -5).

NOTB direktorė Asta Kubilienė pirmadienį BNS sakė, kad, biuro turimais duomenimis, šiuo metu inkstų ir ragenų transplantacijų laukia maždaug po 200 žmonių, širdies - 11, kepenų - 7, kaulų čiulpų - 32.

REKLAMA
REKLAMA

2003 metais 1 mln. Lietuvos gyventojų teko 11,2 donoro, 2002 m. - 7,7.

NOTB specialistų teigimu, bendras organų donorų skaičius iš visų Baltijos šalių mažiausias yra Lietuvoje , o didžiausias Latvijoje. Estijoje 2002 metais 1 mln. gyventojų teko 20,7 donorai, Latvijoje -29. Skandinavijos šalyse šis rodiklis svyruoja nuo 17 Suomijoje iki 11 Švedijoje.

NOTB vadovės A. Kubilienės duomenimis, širdies transplantacijos operacija Lietuvoje kainuoja apie 39 tūkst. litų, kepenų -33 tūkst. litų, inkstų - 16 tūkst. litų, ragenos - 4,5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1999 metais Seimas priėmė naują Žmogaus audinių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo redakciją, kuri įtvirtino nuostatą, jog kiekvienas asmuo, ne jaunesnis kaip 18 metų, turi teisę pareikšti sutikimą ar nesutikimą, kad jo audiniai ir organai po mirties būtų panaudoti transplantacijai.

Apsisprendęs asmuo turėtų kreiptis į Nacionalinį organų transplantacijos biurą.

Kortelę apie apsisprendimą turinčiam asmeniui staiga mirus ir gydytojams nusprendus, kad jo organai ar audiniai tinka transplantuoti, nebereikia jo artimųjų sutikimo.

REKLAMA

Mirus žmogui, kuris būdamas gyvas nepareiškė savo valios, jo organus leidžiama panaudoti transplantacijai, jei mirusiojo artimieji neprieštarauja.

Įstatymas užtikrina, kad informacija apie asmens sutikimą ar nesutikimą, kad jo audiniai ir organai po jo mirties būtų panaudoti transplantacijai, yra konfidenciali.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų