REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaltinimus prezidentui svarstanti parlamentinė komisija antradienį išklausė valstybės vadovo advokatų pasiūlytus liudytojus - Liberalų demokratų partijos pirmininką (LDP) Valentiną Mazuronį ir prezidento patarėją Gintarą Šurkų.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarieji ne tik atsakė į komisijos narių klausimus, bet ir pateikė savo vertinimus dėl prezidento apkaltos.

REKLAMA

Tiek V.Mazuronis, tiek G.Šurkus vėliau žurnalistams teigė, jog nušalinti prezidentą siekia Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Sąmokslu prieš prezidentą buvo apkaltintas ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

"Visam judėjimui nušalinti prezidentą vadovauja A.Paulauskas", - žurnalistams teigė LDP lyderis, aiškindamas, jog prezidentą nori nuversti "nomenklatūrinė sistema".

Komisijos posėdyje V.Mazuronis buvo klausiamas ir apie savo dažnus apsilankymus Prezidentūroje. Prezidentas, be kita ko, yra kaltinamas tuo, jog nepaisant draudimo dalyvauti partijų veikloje rengia liberaldemokratų susitikimus Prezidentūroje.

REKLAMA
REKLAMA

V.Mazuronis žurnalistams neigė, jog Prezidentūroje buvo rengiami tokie susitikimai, o savo vizitus aiškino tuo, jog norėjo perduoti prezidento patarėjams rinkėjų laiškus.

"Mūsų partijoje nėra išdidžių. Aš pats galiu ir spausdinti, ir laiškus į Prezidentūrą nunešti", - sakė LDP lyderis.

R.Paksas anksčiau vadovavo LDP, bet turėjo atsistatydinti iš jos pirmininkų po prezidento rinkimų.

Prezidento patarėjas G.Šurkus komisijos nariams taip pat pasakojo apie sąmokslą prieš prezidentą bei neva VSD turimą, bet slepiamą aukštus valstybės pareigūnus kompromituojančią medžiagą, bei informaciją apie privatizavimo dokumentų klastojimą ir kyšio davimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis siūlė komisijai iškviesti VSD operatyvinius darbuotojus, kurie galėtų paliudyti apie tokios medžiagos egzistavimą, taip pat pasidomėti Vakarų skirstomųjų tinklų bei alkoholio gamybos įmonių "Stumbras" ir "Alita" privatizavimo aplinkybėmis.

Jis taip teigė, jog VSD tendencingai rinko prezidentą ir jo aplinką kompromituojančią informaciją, kuri vėliau buvo pateikta Seimo pirmininkui.

"VSD dirba kryptingai prieš prezidentą", - teigė prezidento patarėjas.

Prie sąmokslo prieš prezidentą organizatorių, be A.Paulausko, G.Šurkus priskyrė Prezidentūros skandalą tyrusios parlamentinės komisijos pirmininką Aloyzą Sakalą bei opozicinės Tėvynės sąjungos lyderį Andrių Kubilių.

REKLAMA

G.Šurkus taip pat teigė komisijai nurodęs 85 atvejus, kai kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus suteikė pilietybę esą pažeisdamas Konstituciją.

"V.Adamkus turėtų 85 kartus atsistatydinti", - samprotavo G.Šurkus.

Šių faktų joks teismas nėra patvirtinęs, tačiau Konstitucinis Teismas nustatė, jog prezidentas R.Paksas pažeidė Konstituciją ir Pilietybės įstatymą, suteikdamas išimties tvarka pilietybę savo rinkimų kampanijos dosniausiam finansuotojui Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui.

V.Mazuronio ir G.Šurkaus pareiškimų ir liudijimų komisija klausėsi daugiau kaip keturias valandas.

REKLAMA

Komisijos pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas žurnalistams atsisakė vertinti minėtų liudytojų parodymus.

Apkaltos komisija antradienį taip pat apklausė buvusią prezidento patarėją teisės klausimais Oną Buišienę ir trečiadienį tęs liudytojų apklausą.

Prezidento interesams atstovaujantys advokatai paprašė komisijos pakartotinai iškviesti liudyti užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį bei pakoreguoti komisijos darbo reglamentą.

Advokatas Gediminas Baublys žurnalistams teigė, jog komisijos reglamentas varžo gynybos teises apklausti liudytojus bei pasisakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisija šio prašymo kol kas nesvarstė.

Komisija iki vasario 13 dienos turi pateikti Seimui išvadas, ar kaltinimai prezidentui yra pagrįsti ir rimti. Prezidentas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs duotą priesaiką pagal šešis punktus.

Komisijai patvirtintus kaltinimų pagrįstumą, Seimas turės balsuoti dėl prezidento nušalinimo nuo pareigų. Tam reikia ne mažiau kaip 85 balsų.

R.Paksas šią savaitę pakartojo neketinąs atsistatydinti.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų