REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas penktadienį (01.23) sustabdė buvusio teisėjo Dariaus Japerto skundo nagrinėjimą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą, prašydamas ištirti, ar prezidento dekretas, kuriuo iš pareigų buvo atleistas šis teisėjas, neprieštarauja Konstitucijai ir Teismų įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Įtarus korupciniais ryšiais su kontrabandininkais, D. Japertas iš Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininko ir teisėjo pareigų prezidento dekretu buvo atleistas pernai liepos 22 dieną. Prieš atleidžiant D. Japertas nebuvo svarstomas Teisėjų garbės teisme.

REKLAMA

Kartu su D. Japertu buvo atleisti dar du teisėjai - Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkė Palmyra Linkevičienė ir Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas.

Buvę teisėjai tvirtina, kad juos atleidžiant buvo pažeista procedūra. Kadangi teisėjai buvo atleisti drausmine tvarka, juos visų pirma turėjo svarstyti Teisėjų garbės teismas.

Buvę teisėjai mano, kad buvo pažeista ir jų nekaltumo prezumpcija, nes Teismų įstatymas numato, kad įtarus teisėją nusikaltimu, jo įgaliojimai sustabdomi iki bus priimtas nuosprendis.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismui kilo abejonių, ar neiškėlus drausminės bylos teisėjui D. Japertui galima buvo jį atleisti iš pareigų už teisėjo vardą žeminantį poelgį.

Konstitucinis Teismas turėtų išaiškinti, ar prezidento dekretas, kuriuo teisėjas buvo atleistas iš pareigų, nepažeidžia asmenų lygybės prieš įstatymą ir teisinės valstybės principui.

Atsakovais šioje byloje yra patraukti prezidentas Rolandas Paksas ir Teismų taryba.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja ir kitų dviejų atleistų teismų pirmininkų skundus. Manoma, kad po tokios teismo nutarties šie ieškovai taip pat prašys sustabdyti bylas ir kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes jie buvo atleisti tokiomis pačiomis aplinkybėmis ir pagrindais kaip ir D. Japertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Japertas yra sakęs, kad nusižengė tik etikai, tačiau teisėjo vardo nepažemino ir nusikalstamų veikų nepadarė.

Praėjusių metų vasaros viduryje Generalinė prokuratūra trims minėtiems teisėjams pateikė įtarimus dėl talkinimo kontrabandininkams.

D. Japertas, P. Linkevičienė ir A. Gudas įtariami piktnaudžiavę tarnyba ir trukdę teisėjams bei prokurorams tirti ir nagrinėti baudžiamąsias bylas. Be to, pareigūnai įtariami korupciniais ryšiais susiję su kontrabandininkų grupuote, veikę jų naudai ir galėję iš jų gauti atlygį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų