REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas, prieš kurį Seime pradėta apkaltos procedūra, atmetė prielaidas, kad gali atsistatydinti prieš pat lemiamą parlamentarų balsavimą dėl kaltinimų sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano nuostata vienareikšmė ir galutinė - aš šito nedarysiu", - spaudos konferencijoje pirmadienį (01.12) sakė R. Paksas, paprašytas pakomentuoti žiniasklaidoje svarstomas prielaidas, kad, nepaisant nuolat kartojamų paneigimų, jis gali atsistatydinti, kad išsaugotų galimybę vėl kandidatuoti prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Tokie svarstymai siejami su Seime aptariama iniciatyva priimti įstatymų pataisas, kurios neleistų užimti su priesaikos davimu susijusio valstybinio posto asmeniui, kartą jau sulaužiusiam tokią priesaiką.

Priėmus tokią pataisą ir Seimui per apkaltą balsavus už tai, kad R. Paksas sulaužė prezidento priesaiką, jis nebegalėtų dar kartą kandidatuoti prezidento rinkimuose. Tačiau atsistatydinęs prieš apkaltą jis tokią galimybę išsaugotų, net jei pataisa būtų priimta.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau R. Paksas pareiškė neatsistatydinsiąs "dėl daugelio priežasčių", ir pagrindinės - kad nėra kaltas. Anot jo, atsistatydinimas reikštų kaltės pripažinimą.

Paklaustas, kaip vertina prielaidas, kad galėtų atsistatydinti, siekdamas išsaugoti prezidentines privilegijas, R. Paksas pažymėjo, kad Prezidento įstatymo pataisos teigia, kad prezidentas jas gauna tik užbaigęs kadenciją, bet negali į jas pretenduoti, jei atsistatydina ar būna pašalintas apkaltos būdu.

R. Paksas spaudos konferencijoje taip pat sakė nesuprantantis Migracijos departamento sprendimo išsiųsti Lietuvos pilietybės netekusį Rusijos verslininką, dosniausią jo rinkimų kampanijos rėmėją Jurijų Borisovą iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš nemanau, kad tokiais būdais reikėtų klausimą spręsti", - teigė R. Paksas.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad Generalinė prokuratūra yra uždraudusi J. Borisovui bendrauti su juo. "Taip kad aš ir nebendrauju", - teigė R. Paksas.

Prezidentas dar kartą išreiškė abejones dėl Konstitucinio Teismo priimto nutarimo, kad prezidento dekretas, kuriuo Lietuvos pilietybė suteikta J. Borisovui, prieštarauja Konstitucijai, sakydamas, kad niekur nėra girdėjęs, kad negali komentuoti bet kurio teisės akto ar įvykio Lietuvoje.

Prezidentas kaltinamas pažeidęs Konstituciją ir priesaiką, todėl atsisakant pačiam atsistatydinti jam gresia nušalinimas per apkaltą.

REKLAMA

Prezidentas taip pat pažymėjo neketinantis dalyvauti kaltinimus jam svarstančios Seimo komisijos posėdyje ir tvirtino negavęs visų reikiamų dokumentų.

"Jums belieka pasirinkti, kuria puse tikėti", - sakė R. Paksas, žurnalistams pastebėjus, kad komisijos nariai prezidentui teigia pateikę visus reikiamus dokumentus dėl apkaltos.

Praėjusią savaitę Seimo specialioji tyrimo komisija baigė svarstyti vieną iš kaltinimų - dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto suteikiant išimties tvarka pilietybę J. Borisovui.

Specialioji tyrimo komisija visais balsais nusprendė, kad KT nustatytų faktinių aplinkybių užtenka padaryti išvadą dėl prezidento kaltės, tačiau ji bus suformuluota vėliau.

REKLAMA

Prezidentas taip pat kaltinamas savo veiksmais sudaręs grėsmes nacionaliniam saugumui, neužtikrinęs valstybės paslapties apsaugos, daręs neteisėtą įtaką privačių ūkio subjektų veiklai, sutrikdęs valdžios institucijų darnų funkcionavimą ir diskreditavęs valdžių autoritetą, sudaręs prielaidas savo patarėjams piktnaudžiauti įgaliojimais.

Specialioji tyrimo komisija savo išvadas dėl kaltinimų Seimui turi pateikti iki vasario 13 dienos.

R. Paksas prezidento pareigas eina nuo praėjusių metų vasario. Prezidentūros skandalas, paviešinus Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą, kilo spalio pabaigoje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų