REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas trečiadienį (01.21) Seime supažindino Vilniuje reziduojančius užsienio šalių diplomatus su prezidentui Rolandui Paksui inicijuotos apkaltos eiga.

REKLAMA
REKLAMA

Č. Juršėnas prognozavo, kad balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali įvykti balandžio mėnesį, atsižvelgiant į laiką, per kurį Konstitucinis Teismas turės duoti išvadą dėl specialiosios tyrimo komisijos parengtų kaltinimų prezidentui.

REKLAMA

"Diplomatus domino, kada viskas gali baigtis. Aš diplomatams pateikiau savo skaičiuoklę", - žurnalistams sakė Č. Juršėnas.

"Jis neatmetė ir galimybės, jog prezidentas pats atsistatydins, tačiau jos daugiau nekomentavo", - BNS sakė vienas pavardės nenorėjęs nurodyti Vakarų valstybės diplomatas.

Diplomatai taip pat domėjosi, kada gali būti surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai.

Č. Juršėno teigimu, "pagal vieną scenarijų (pirmalaikiai prezidento - BNS) rinkimai gali sutapti su rinkimais į Europos Parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmalaikiai prezidento rinkimai turi būti surengti per du mėnesius po prezidento atsistatydinimo arba nušalinimo. Europos Parlamento rinkimai yra numatyti birželio 13 dieną.

Diplomatai domėjosi ir R. Pakso galimybėmis kandidatuoti antrą kartą. Č. Juršėno nuomone, tokią galimybę gali atimti tik Konstitucijos pakeitimas. Šiuo metu Konstitucija nenumato draudimo apkaltos būdu nušalintam prezidentui siekti šio posto pakartotinai.

Č. Juršėno teigimu, susitikimas su diplomatais įvyko "abipusiu sutarimu". Kadangi jis vyko už uždarų durų, apie jį nebuvo skelbta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininko pavaduotojo teigimu, diplomatai susitikime neišsakė savo vertinimų. Pats Č. Juršėnas teigė supažindinęs diplomatus su apkaltų istorija ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, bei radęs paralelių.

"Pirmoji apkalta pasaulyje buvo surengta JAV prezidentui demokratui Andrew Johnsonui (Endriui Džonsonui). Jam taip pat buvo pateikti 11 kaltinių", - žurnalistams sakė Č. Juršėnas.

Prezidentui R. Paksui pateikti kaltinimai šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką pagal šešis punktus, tačiau apkaltos iniciatoriai vėliau savo paaiškinimuose specialiajai Seimo komisijai suskaidė juos į 11 punktų.

REKLAMA

JAV Baltųjų rūmų oficialiame tinklapyje pateikiamoje A. Johnsono biografijoje nurodoma, kad 1868 metų pavasarį jam nušalinti pritrūko vieno balso.

Apkaltos priežastimi tapo tai, kad prezidentas pažeidė jo teises suvaržiusį įstatymą, atleisdamas gynybos sekretorių.

"Nors jis buvo sąžiningas ir garbingas žmogus, A. Johnsonas buvo vienas iš nesėkmingiausių prezidentų", - rašoma jo biografijoje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų