• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio nuomone, daugiau nei metus galiojantis naujas Medžioklės įstatymas išniekino privačią nuosavybę ir sudarė sąlygas nomenklatūriniams medžiotojų būreliams elgtis privačiuose miškų plotuose taip, kaip tik jie nori.

REKLAMA
REKLAMA

"Toks feodalinės santvarkos elementas niekaip nedera su valstybės demokratiniais konstituciniais principais", - sakė trečiadienį (01.21) spaudos konferencijoje E. Masiulis. Jis tikisi, kad Konstitucinis Teismas, kuriam buvo apskųstas šis įstatymas, pripažins, kad jis neatitinka Konstitucijos.

REKLAMA

Privačių medžioklės plotų savininkų asociacijos pirmininkas Rimvydas Valiulis spaudos konferencijoje pažymėjo, kad 2002 metų spalio 1 d. įsigaliojęs Medžioklės įstatymas atgaline data sunaikino 2000-2002 m. įkurtus privačius medžioklės ūkius. Anot jo, šiam tikslui pasiekti įstatyme buvo įteisintas minimalus 1000 hektarų dydžio vientiso žemės ploto reikalavimas.

R. Valiulio teigimu, tokios privačios valdos Lietuvoje neturi nė vienas savininkas, o galimybę keliems ūkininkams susikooperuoti ir sujungti savo valdas iki reikalaujamų 1000 ha dydžio plotų vėlgi atgaline data atėmė įstatymo reikalavimas, pagal kurį pripažįstamos tik tos sutartys dėl žemės medžioklei nuomos, kurios sudarytos iki 2001 m. gruodžio 29 d.

REKLAMA
REKLAMA

"Taigi Medžioklės įstatymu įteisinta 70 privačių medžioklės ūkių nacionalizacija, nes jų nuosavoje žemėje egzistavę medžioklės plotai atiduoti Medžiotojų ir žvejų draugijos kolektyviniams būreliams. Šių ūkių pradėtas verslas sužlugdytas, investicijos prarastos, ūkių savininkai įtraukti į nesibaigiantį bylų maratoną teismuose", - sakė R. Valiulis.

Jo nuomone, Medžioklės įstatymo nuostata apie medžioklės plotų dydį ir jų formavimą prieštarauja Konstitucijos 46 straipsnio 1 dalies teiginiui, kad " Lietuvos ūkis grindžiamas privačios nuosavybės teise, asmens ūkinės veiklos laisve ir iniciatyva", nes nuosavybės teisės pažeistos, o privataus medžioklės verslo iniciatyva ir galimybės atimtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Valiulis tikisi, kad iki Lietuvos narystės ES Konstitucinis Teismas priims sprendimą dėl šio Seimo liberalcentristų ir konservatorių apskųsto dokumento.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Alfonsas Macaitis “Eltai” sakė, kad opozicijos priekaištai dėl Medžioklės įstatymo yra nepagrįsti, nes "laukinė gyvūnija priklauso valstybei, o ne bet kam ir valstybė jos gausinimu turi rūpintis".

"Plotai įstatyme buvo nustatyti pagal mokslininkų rekomendacijas, atsižvelgiant į tai, kokiame plote žvėrys gali išgyventi, veistis. Pavyzdžiui, šerno gyvenimo arealas yra 2 tūkstančiai hektarų, tuo tarpu mes šioje situacijoje nustatėme tik 1 tūkstantį hektarų", - sakė A. Macaitis.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų