REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prievolę prekybininkams atlikti alkoholio produktų inventorizaciją mažiausiai kartą per ketvirtį siūlo įvesti Finansų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas alkoholio produktų apskaitos taisykles siūloma įteisinti nuo birželio 1 dienos. Jose ketinama įrašyti nuostatą, kad besiverčiantys didmenine ir (ar) mažmenine prekyba alkoholio produktais ūkio subjektai šių produktų inventorizaciją atliktų ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Taip atsižvelgiama į tai, jog, Lietuvai tapus ES nare, alkoholio importuotojams iš ES nereikės licencijų, dėl to gali padidėti ir importuotojų skaičius, įvežamo alkoholio kiekis, todėl siekiama užtikrinti prekybos alkoholio produktais kontrolę.

REKLAMA

Taisyklėse siūloma supaprastinti alkoholio produktų, išskyrus alų, gamybos apskaitą, aiškiau įvardyti mokesčių administratoriaus veiksmus minėtųjų produktų gamybos procese.

"Vietoj daugiau nei dešimties tokių dokumentų tereikės patvirtinti ir su teritorine VMI suderinti vieną - alkoholio produktų gamybos taisykles", - sako Finansų ministerijos Mokesčių departamento direktorė Ingrida Šimonytė.

Pagal Alkoholio produktų apskaitos taisyklių projektą, įmonėms nereikės gaišti laiko rengiant, tvirtinant ir su Finansų ministerija derinant alkoholinių gėrimų gamybos instrukcijų, nedenatūruoto etilo alkoholio priėmimo, saugojimo, išdavimo, gabenimo ir apskaitos taisyklių ir dar aštuonių dokumentų, taip pat kiekvieną mėnesį nereikės teikti mokesčių inspekcijai trijų pažymų: nedenatūruoto etilo alkoholio gamybos ir realizavimo pažymos, pažymų apie jo panaudojimą alkoholiniams gėrimams gaminti, apie ūkio subjektams parduotus alkoholinius gėrimus pagal gėrimų grupes.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu nedenatūruoto etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų apskaitai naudojamus skaitiklius bus galima naudoti ir toliau. Tačiau juos turės įsirengti ūkio subjektai, kurie ateityje pageidaus gaminti distiliuotą etilo alkoholį.

Siekiant mokesčių administratoriaus veiksmų skaidrumo, projekte aiškiai reglamentuojami jų veiksmai.

Šiuo metu Vyriausybės nutarimu reglamentuojama nedenatūruoto etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų apskaita. Projekte numatyta reglamentuoti visų Alkoholio kontrolės įstatyme nurodytų alkoholio produktų apskaitą: nedenatūruoto, denatūruoto, dehidratuoto, techninio etilo alkoholio, alkoholinių gėrimų bei sudėtinių dalių ir žaliavų, kuriuose yra etilo alkoholio.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų