REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį (01.20) po pateikimo pritarė Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo ir Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriose siūloma numatyti atsakomybę už melagingų parodymų davimą parlamentinėms komisijoms ir Seimui apkaltos proceso metu.

REKLAMA
REKLAMA

"Tokia prevencinė priemonė yra būtina. Jeigu liudytojai meluoja, sako netiesą, tai kaip komisija gali padaryti teisingą išvadą?" - Seimo posėdyje sakė projektą pateikęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Projektą numatoma toliau svarstyti Seimo pavasario sesijoje, prasidėsiančioje kovo mėnesį.

REKLAMA

"Gelbėdami savo skūrą, Lietuvoje meluoja visi kas netingi, todėl tam reikia padaryti galą", - pritarė pasiūlytoms pataisoms socialdemokratas Nikolajus Medvedevas.

Tuo tarpu proprezidentintės Liberaldemokratų frakcijos nariai abejojo, ar siūlomos pataisos nėra susijusios su "istoriniu momentu" - Seime atliekamu tyrimu dėl kaltinimų prezidentui Rolandui Paksui.

"Seimas šiuo atveju tampa Generalinės prokuratūros filialu", - piktinosi Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimus prezidentui nagrinėjanti Seimo specialioji tyrimo komisija šiuo metu atlieka liudytojų apklausą. Į komisiją kaip suinteresuotas asmuo yra kviečiamas atvykti ir pats prezidentas.

"Jeigu prezidentas liudytų tokiai komisijai, jis taip pat turėtų duoti teisingus parodymus", - žurnalistams sakė A. Paulauskas, tačiau Seimo posėdyje jis neigė, kad pataisos taikomos "konkrečiam asmeniui".

Apkaltos komisijai patvirtinus kaltinimų prezidentui pagrįstumą ir rimtumą, Seime prezidentui būtų pradėta apkaltos procedūra, kurios metu taip pat gali būti apklausiami liudytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad apkaltos procesas gali įvykti kovo pabaigoje arba balandžio mėnesį. Iki tol A. Paulausko pasiūlytos pataisos jau turėtų būti priimtos.

Seimo pirmininkas savo pataisose taip pat pasiūlė suteikti Seimo laikinosioms ir specialiosioms tyrimo komisijoms teisę gauti iš įvairių institucijų tyrimui reikalingą medžiagą, taip pat ir slaptą.

Siūloma komisijai suteikti teisę prašyti leisti paviešinti ikiteisminio tyrimo bei slaptą medžiagą, o institucijų atsisakymą tai daryti - apskųsti teismui.

Pataisos, pasak A. Paulausko, gimė atsižvelgus į praėjusių metų pabaigoje posėdžiavusios Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui praktiką.

REKLAMA

Tuo metu tarp komisijos ir Generalinės prokuratūros buvo kilusi įtampa dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos paviešinimo.

Komisijai vadovavęs Aloyzas Sakalas buvo net pagrasinęs, kad viešai dirbusi komisija turės nutraukti savo darbą, jeigu negalės skelbti medžiagos. Šis klausimas buvo išspręstas tik įsikišus Seimo pirmininkui.

A. Sakalo nuomone, Seimo pirmininko pasiūlytos pataisos ateityje padės išvengti panašių situacijų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų