REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad vienas iš galimų „Leo LT“ išformavimo scenarijų – „NDX energijos“ valdomų bendrovės akcijų išpirkimas. Interviu Lietuvos radijui A. Kubilius nesiryžo teigti, kad „Leo LT“ tikrai bus nacionalizuota, bet tvirtino nematantis galimybių, kad toks „Leo LT“ galėtų likti“. Jei Vyriausybė nutars likviduoti „Leo LT“, jai gali tekti „NDX energijai“ kompensuoti dividendus, kuriuos „liūtukui“ išmokėjo VST. Tai – 608 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarstomi įvairūs variantai tolesnių galimų sprendimų. Tų variantų yra keletas, bet bendra nuostata yra tokia pati, kurią aš jau teigiau – „Leo LT“ kūrinys, kurį kūrė ankstesnė Vyriausybė, nepaisant to, kad ir mes, būdami opozicijoje, siūlėme to nedaryti. Toks kūrinys p

er šituos metus neparodė, kad jis būtų pajėgus duoti kažkokios pridėtinės vertės. Priešingai – per savęs sukompromitavimą jis tik sukūrė papildomų problemų, todėl nematau galimybių, kad toks „Leo LT“ galėtų likti“, – teigė Premjeras.

REKLAMA

Premjero sudarytos darbo grupės išvadose pateikti galimi „Leo LT“ pertvarkos būdai – „Leo LT“ likviduojama ar reorganizuojama abiejų akcininkų sprendimu. Arba sprendimas priimamas „NDX energijai“ prieštaraujant.

Pirmas atvejis įmanomas, jeigu abi šalys susitartų siekti atkurti padėtį, buvusią iki „Leo LT“ įsteigimo. Čia „NDX energijai“ priklausiusios   „Papildomų trijų mėnesių darbo grupei buvo paprašyta tam, kad būtų atsakyta, kokia yra ekonominė, finansinė šio klausimo pusė. 608 mln. Lt, tokia suma yra minima. Apie ją reikia šnekėti, kaip ir apie kitas sumas, kurios gali būti svarbios priimant vieną ar kitą sprendimą dėl tolesnio „Leo LT“ likimo“, – Vz.lt teigia Tomas Vaitkevičius, teisingumo viceministras, vienas iš darbo grupės narių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau, kol nėra pateiktas išsamus vertinimas visų sumų, gali būti ir ne vien 608 mln. Lt. Ir kita suma galbūt išlįs. Dabartinėje situacijoje nematomas visas vaizdas, galiu tik tiek pasakyti“, – pridūrė jis.

Vienų metų sukakties sulaukusios energetikos bendrovės „Leo LT“ likimas turi paaiškėti iki liepos vidurio.

Būtent iki liepos 15-osios Premjero Andriaus Kubiliaus sudaryta darbo grupė turi pateikti galimus scenarijus, kaip toliau reformuoti, nacionalizuoti, anuliuoti ar kitaip išardyti pagrindines šalies energetikos įmones – „Lietuvos energiją“, „Rytų skirstomuosius tinklus“ (RST) ir VST – kontroliuojantį darinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maksimaliai iki liepos 15 d. bus pateiktos galutinės išvados ir rekomendacijos, bet tikimės, kad tai pavyks padaryti ir anksčiau“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį teigė A. Kubilius.

Darbo grupė rekomenduos scenarijus, o toliau Vyriausybė ir galbūt Prezidentė Dalia Grybauskaitė spręs, kurį pasirinkti.

„Prezidentė pačioje savo darbo pradžioje turės scenarijus ir darbo grupė rekomenduos kažkurį iš jų“, – sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų