REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkiai judančiame Klaipėdos universalios sporto arenos, kurioje 2011 metais turėtų vykti Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynės, projekte - dar vienas aistrų protrūkis. "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad teismai dėl arenos operatoriaus parinkimo konkurso gali nubraukti Europos Sąjungos paramą šiam projektui. Dabar nerimą jau kelia būsimųjų statybų klausimai.

REKLAMA
REKLAMA

Viešojoje erdvėje suabejota, ar grandiozinio objekto statybų konkurso sąlygos nėra parengtos tik vadinamiesiems monopolininkams. Taip pat kyla klausimas, ar neteks ilgai bylinėtis ir su užsakymo negavusiomis bendrovėmis.

REKLAMA

"Vakarų ekspreso" kalbinti statybų verslo atstovai tikino, kad arenos statybos gali net žlugti, jei konkursą laimėtų nerealiai mažą kainą pasiūliusi, pajėgumų neturinti firma.

Įvardijo priekaištus

Neseniai spaudoje pasirodė publikacija, kurioje uostamiesčio valdžiai žeriami įtarimai dėl arenos statybų konkurso skaidrumo.

"Yra ir punktas Nr. 3 - tiekėjų kvalifikacijos reikalavimai. Tai pirmasis filtras, per kurį nukošiami nereikalingi konkurentai (kuo mažiau konkurencijos, tuo labiau artėjama prie monopolijos, t.y., nekontroliuojamai aukštų kainų, po kuriomis neišvengiamai pakištos ir sąnaudos konkursui laimėti, vietinėje geopolitinėje erdvėje populiariai vadinamos "otkatu")", - teigiama tekste.

REKLAMA
REKLAMA

Jo autoriui užkliūva ir reikalavimai įmonei neturėti mokestinių skolų, problemų su kreditoriais. "Tai lengvai gali tapti formaliai neįveikiamomis kliūtimis ne vienai rimtai įmonei - juk pastarosiomis dienomis daugeliui statybinių organizacijų tenka peržiūrėti savo kreditinius įsipareigojimus ir koreguoti paskolines sutartis su bankais", - argumentuojama tekste.

Jame piktinamasi ir tuo, kad įmonė, norinti dalyvauti šiame konkurse, privalo turėti ne mažesnę nei 100 mln. litų vidutinę metinę atliktų darbų apimtį. Be to, iki konkurso turi būti įvykdytos ne mažiau kaip dvi statybos darbų sutartys statant negyvenamuosius pastatus, kurių kiekvieno vertė ne mažiau kaip 35 mln. litų. Esą tokias įmones Lietuvoje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tekste metamas įtarimų šešėlis ir uostamiesčio merui Rimantui Taraškevičiui, kuris valdo didžiąją dalį statybų bendrovės "Klaipėdos monolitas" akcijų.

Mero požiūris

Pats R. Taraškevičius publikacijoje išdėstytus samprotavimus vadina statybininkų karu dėl arenos.

"Aš reikalavau, kad administracijos darbuotojai kuo greičiau ir operatyviau parengtų konkurso sąlygas. Tiesiog kontroliavau, kad konkursas būtų paskelbtas greitai. Sąlygų rengimas nebuvo sudėtingas darbas, nes turime pavyzdžių - Šiaulių, Panevėžio, Kauno, Vilniaus arenos. Dokumentai - vieši. Reikėjo peržiūrėti ir pritaikyti Klaipėdai", - komentavo meras.

REKLAMA

Klaipėdos iškeltus uždavinius būsimiesiems arenos statytojams jis pavadino tipiniais reikalavimais tokio dydžio objektui kaip arena.

"Gali norėti statyti, bet reikia ir mokėti tai padaryti. O norinčiųjų - daug. Pavyzdžiu gali būti mokyklos-darželio "Versmė" remontas. Laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė, o darbų atlikimas pavėlavo 6-7 mėnesius. Tad arenos statybai reikia rimto rangovo, tai gali būti ir įmonių konsorciumas. Svarbu, kad atitiktų statybų kvalifikaciją. Visur, kur statomi valstybinės svarbos objektai, keliami panašūs reikalavimai", - dėstė R. Taraškevičius.

REKLAMA

Politikas informavo, kad rangovas areną turės pastatyti per 16 mėnesių, o konkurso vokai bus atplėšti jau birželio pradžioje.

"Mes nenorime, kad ateitų bankrutuojanti įmonė. Sąlyga per metus vidutiniškai atlikti darbų už 100 milijonų litų yra tipinis reikalavimas. Norint jį įvykdyti, galima sudaryti konsorciumą. Parengtas konkurso sąlygas išsiuntėme Viešųjų pirkimų tarnybai. Ji peržiūrėjo, pateikė kelias nedideles pastabas, mes pataisėme, ir tik po to skelbėme viešai", - tikino jis.

Arena turi būti pastatyta laiku ir už mažiausią kainą - toks, anot mero, yra viešasis interesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Taip ir bus. Konkurso dalyvių - per 30. Nemaža jų dalis sąlygas pasiėmė tik dėl sportinio intereso, norėdami įgyti patirties ar svarstydami galimybę tapti subrangovais. Rimtų konkurentų, manau, bus apie 10. Tad kova vyks. Matome, kad ji jau prasidėjo. Net drįsčiau tvirtinti, kad po konkurso rezultatų paskelbimo atsiras norinčiųjų bylinėtis, tačiau mes reikalausime garantinio užstato. Bylas pralaimėjus ir padarius žalą projektui tektų pinigus grąžinti", - komentavo R. Taraškevičius.

Paklaustas apie mestus įtarimus dėl "Klaipėdos monolito", jis atkirto: "Aš negaliu uždrausti bendrovei dalyvauti konkursuose."

REKLAMA

Vertina įvairiai

AB Panevėžio statybos tresto generalinis direktorius Dalius Gesevičius "Vakarų ekspresui" teigė, kad Klaipėdos arenos statybų konkurso sąlygos yra labai paprastos ir net per švelnios.

Minėta bendrovė pastatė universalias sporto arenas Šiauliuose ir Panevėžyje.

"Žinau, kad dalyvauja konkurse per 30 bendrovių. Konkurso sąlygos tokio dydžio objektui - labai paprastos. Gali dalyvauti beveik visi. Užsakovas turės labai daug darbo įdėti kol atrinks geriausią pasiūlymą. Konkurse tikrai bus daug kompanijų, kurios, vargu, ar galės įgyvendinti įsipareigojimus. Tokį statinį pastatyti gali ne bet kas", - sakė jis.

REKLAMA

Įmonės vadovas pabrėžė, kad konkurso dalyviams būtina įvertinti ir finansinius, ir fizinius pajėgumus.

"Juk dabar statybų sektorius merdi. Atleidinėjami darbuotojai, kaupiasi skolos. Tačiau Viešųjų pirkimų įstatymas numato, kad konkursą laimi mažiausią kainą pasiūlęs jo dalyvis. Tad gali būti ir taip, jog mažiausią kainą pasiūliusi kompanija nesugebės įgyvendinti projekto. Spekuliacijų tikrai bus", - tikino D. Gesevičius.

Kauno pramogų ir sporto rūmus statančios bendrovės "Vėtrūna" generalinis direktorius Juozas Valužis pareiškė, kad tokio dydžio ir svarbos objekto, kaip Klaipėdos arena, maža įmonė nesugebėtų pastatyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kiek pamenu, kauniečiai iškėlė dar didesnius reikalavimus nei uostamiesčio valdžia. Konkurso sąlygų rengimas - ilgas procesas, reikia derinti su Viešųjų pirkimų tarnyba. O viešai išreikštas abejones dėl klaipėdiečių pavadinčiau interpretavimu. Žinote, kai nori, surandi kokius nors faktus, detales, ir pritempi prie savo tiesos", - sakė jis.

"Ne karas, o konkurencija"

Robertas DARGIS, Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas

Nemanau, kad vyksta karas tarp statybininkų. Greičiau - konkurencija. Ji paaštrėjo nuo pernai metų rudens ir tas procesas tęsiasi. Dabar statybinėms kompanijos išgyventi sudėtinga. Žinau, kad Klaipėdos arenos statybų konkurse panoro dalyvauti per 30 bendrovių, tad kažkam specialiai parengti konkurso sąlygas neįmanoma. Tiesiog reikalaujama tam tikro "svorio". Panašios sąlygos iškeltos ir Kauno universalios arenos statytojams. Tiesiog klaipėdiečiai nori apsidrausti. Ar norėtumėte, kad jums namą statytų bankrutuojanti firma? Reikia mąstyti, ne kaip bandyti pastatyti, o kaip garantuotai pastatyti. Juk ir po projekto realizacijos turi būti suteikiama 10 metų garantija. Silpnos kompanijos gali pasirašyti sutartį bet kokiomis sąlygomis, pasiūliusios nerealiai mažą kainą, tačiau ar objektas bus pastatytas? Jau yra nemažai atvejų, kai pradeda projektą įgyvendinti, pamato, kad to padaryti negali, sumoka avansą, paaukoja pinigus, ir objekto statyba sustoja. Sunkmečiu tikrai yra daug statybinių įmonių, kurios negali atnešti dokumentų, liudijančių apie neįsiskolinimą. Tačiau statant tokius objektus, kaip arena, turi nugalėti stipriausia bendrovė, kuri realiai įvykdytų įsipareigojimus.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų