REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Procesas“ pristato pirmus nekomercinius koncertus

Gegužės 20–25 dienomis, Vilniuje ir Trakuose įvyks penki vieši muzikos laboratorijų tinklo „Procesas“ koncertai, kurie suskliaus dešimties dienų Akustinės muzikos kūrybinės stovyklos rezultatus, pristatys laboratorijos autoritetų kompozicijas ir įtrauks tarpžanrinius projektus.

REKLAMA
REKLAMA

Nekomercinių renginių programas nužymės akustinis ir elektroninis garsas, fizinis ir skaitmeninis judesys, eiliuota ir neeiliuota poezija, susikaupusios ir fluxinės minos, akademinė, eksperimentinė ir roko muzika. Šis projektas yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis ir priklauso ciklui „Europos menų mokykla“, aprėpiančiam visų meno sričių kūrybines dirbtuves, rezidencijas, bendradarbiavimo projektus ir viešus darbų pristatymus.

REKLAMA

Visame pasaulyje populiarių jaunųjų kompozitorių laboratorijų pavyzdžiu, bene pirmą kartą Lietuvoje rengiamos tarptautinės Akustinės muzikos kūrybinė dirbtuvės, kurios yra šešių muzikos laboratorijų tinklo „Procesas“ dalis. Pastarasis Lietuvoje atveria ypatingą nišą, kurioje gimsta tarpdalykiniai akademinės ir eksperimentinės muzikos reiškiniai. Svarbus laboratorijų uždavinys – kūrybingus jaunosios kartos kūrėjus įlieti į vakarietišką kultūrinio suvokimo kontekstą. Todėl į „Procesą“ pakviesti ilgametį patyrimą, muzikinę erudiciją bei tarptautinį pripažinimą sutelkę dėstytojai iš įvairių Vakarų pasaulio šalių, laboratorijose užgimusiems idėjiniams daigams suteiks svarias atramas. Gegužės viduryje taip pat startavusi Garso įrašų laboratorija viešus renginius pristatys birželio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Renginių ciklą pradės du nevaržomi britų ir lietuvių tarpdalykiniai kolektyvai „Arco collective“ ir „R&R Electronics“. Gegužės 20 dieną, 19 val., Trakų viešbučio „Sala“ klube jie pristatys audiovizualinius elektroakustinės muzikos projektus. „Arco collective“. Kol pirmasis kolektyvas labiau linkęs išlaikyti sąlyginį anonimiškumą ir susilaikyti nuo komentarų, antrasis kolektyvas atvirai deklaruoja savo veiklos tendencijas, jungiančias šiuolaikinę akademinę muziką, laisvąją improvizaciją, džiazą ir performanso meną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis ciklo koncertas gegužės 22 d., 19 val. bus perkeltas į Vilnių, Šv. Kotrynos bažnyčią. Čia skambės trijų Akustinės muzikos laboratorijos dėstytojų kompozicijos, grįstos populiariomis postmodernistinėmis kūrybos elgsenomis ir radikalia eksperimentinės muzikos praktika. „Composers Ensemble“ (JK) atliks dosniai įkultūrintus Johno Woolricho (JK) kūrinius, pliuralistinius Morgano Hayes’o (JK) darbus ir superminimalisto Ryčio Mažulio kompozicijas.

Gegužės 24 dieną, 19 val., Trakų pilies Didžiojoje menėje įvyks „5 minčių muzikos“ koncertas. Jo metu „Composers Ensemble“ ir „Vilniaus fagotynas“ atliks dvylika laboratorijos dalyvių premjerų, ką tik susiformavusių kūrybinių stovyklų metu, todėl dar nepraradusių savo pirminio skaidrumo ir įtaigos. Šiuose kompozitorių kursuose smarkiai patobulinę savo šiuolaikinės muzikos kalbą, dalyviai ja pristatys asmenines istorijas ir skirtingai pulsuojančius garsų pasaulius.

REKLAMA

Paskutinį renginių vakarą Trakuose, viešbučio „Sala“ klube, gegužės 25 d. įvyks du koncertai. 19 val. – netradicinis lietuvių ansamblis „Vilniaus fagotynas“ atliks elektroakustines Lietuvos, Serbijos ir Didžiosios Britanijos autorių kompozicijas, o 21 val. – ciklo afterparty – galima bus pasiklausyti karštu pietietišku entuziazmu spinduliuojančio lengvo itališko roko grupės „Lord Byron“ ir lietuviško, rusiško, angliško roko tradicijas jungiančios grupės „Failte“.



Visi renginiai yra nemokami.

Apie projektų ciklą „Europos menų mokykla“:

„Europos menų mokykla“ – 13 projektų ciklas, kuriame dalyvaujantys meno studentai ir jaunieji menininkai iš užsienio bei Lietuvos savo kūrybą skiria Vilniui ir jo svečiams. „Europos menų mokyklos“ metu rengiamos kolektyvinės kūrybinės dirbtuvės, organizuojamos individualios kūrėjų rezidencijos Lietuvoje, vykdomi Lietuvos ir žinomų Europos meno mokyklų bendradarbiavimo projektai.

REKLAMA

2009 m. gegužės-gruodžio mėnesiais vykstantys edukaciniai meno projektai apima daugumą  meno ir kūrybos sričių: kiną, teatrą, vaizduojamuosius ir taikomuosius menus, muziką, literatūrą, vertimą. Daugiau kaip 800 jaunųjų kūrėjų iš Lietuvos ir užsienio 2009 m. pabaigoje savo darbus pristatys vilniečiams ir miesto svečiams – bus sukurti nauji filmai, spektakliai, viešųjų erdvių ir dizaino darbai, literatūros, kitų meno sričių kūriniai.

„Europos menų mokyklos“ projektuose dalyvauja menininkai ir dėstytojai iš daugelio Europos Sąjungos valstybių, taip pat Baltarusijos, Rusijos, Australijos, Pietų Korėjos, Singapūro, kitų šalių. Pagrindinis visų „Europos menų mokyklos“ projektų tikslas – pradėti ilgalaikį Lietuvos ir užsienio menininkų, meno mokyklų studentų bei dėstytojų bendradarbiavimą ir pristatyti Lietuvos meną bei kultūrą projektų dalyviams iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Europos menų mokykla“ – programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektų ciklas, iš dalies finansuojamas Europos Komisijos. Bendras visų 13 projektų biudžetas siekia 8,7 mln. litų, iš jų beveik 5,2 mln. litų sudaro Europos Komisijos lėšos.



P R O G R A M A



GEGUŽĖS 20 D., TREČIADIENIS, TRAKAI

19.00



FLUXUS grįžta!

ARCO collective (Didžioji Britanija)

R&R Electronics (Lietuva)

Vieta: viešbučio „Sala“ naktinis klubas, Kranto g. 5B

Audiovizualiniai elektroakustinės muzikos projektai

Britų ir lietuvių kompozitoriai pristato akustinio ir elektroninio garso, gyvo ir filmuoto vaizdo, eiliuotos ir neeiliuotos poezijos fluxistiniu atspalviu dvelkiančius muzikinius performansus.

REKLAMA

GEGUŽĖS 22 D., PENKTADIENIS, VILNIUS

19.00

    The Composers Ensemble (Didžioji Britanija)

Vieta: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

Akustinės muzikos laboratorijos dėstytojų kūriniai

Šiuolaikinės akademinės muzikos koncerte rinktinis ansamblis iš Didžiosios Britanijos pristatys Lietuvoje dar negirdėtus britų kompozitorių Johno Woolricho ir Morgano Hayes’o bei Ryčio Mažulio kūrinius.

GEGUŽĖS 24 D., SEKMADIENIS, TRAKAI

19.00

    5 minučių MUZIKA

The Composers Ensemble (Didžioji Britanija)

Vilniaus Fagotynas (Lietuva)

Vieta: Trakų pilies Didžioji menė

Akustinės muzikos laboratorijos dalyvių premjeros

Šiuolaikinės akademinės muzikos koncerte bus pristatyti šviežiausi dvylikos jaunosios kartos kompozitorių, atvykusių iš įvairių pasaulio šalių, kūriniai, sukurti specialiai kviestiniams laboratorijos ansambliams.

REKLAMA

GEGUŽĖS 25D., PIRMADIENIS, TRAKAI

19.00

    Elektrinis Fagotas

Vilniaus fagotynas (Lietuva)

Vieta: viešbučio „Sala“ naktinis klubas, Kranto g. 5B

Elektroakustinių kūrinių premjeros

Koncerte skambės Lietuvos, Serbijos ir Didžiosios Britanijos autorių elektroakustinės kompozicijos, kurias atliks netradicinės sudėties ir skambesio keturių fagotų ansamblis.

21.00

    Ciklo afterparty

Vieta: viešbučio „Sala“ naktinis klubas, Kranto g. 5B

Failte (Lietuva)

Lietuviško, rusiško, angliško roko tradicijas jungianti muzika

LORD BYRON e le sue amiche ruspe (Italija)

Karštu pietietišku entuziazmu spinduliuojantis lengvas itališkas rokas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų