REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento rinkimuose aktyviai balsuojama tiek tėvynėje, tiek ir už jos ribų. Rinkimų į šalies vadovo postą aktyvumas išlieka didesnis nei Seimo.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, 2035 rinkimų apylinkėse sekmadienį iki 14 val. savo balsą jau yra atidavę 25,42 proc. rinkėjų. Per tą patį laiką 2008 metais Seimo rinkimuose balsavo 24,22 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Aktyviausi sekmadienį yra Panevėžio miesto, Rokiškio, Akmenės rajonų rinkėjai. Čia iki 14 val. jau balsavo apie 31 proc. rinkėjų. Mažiau aktyviai balsuojama Trakų rajone, Vilniaus mieste, Visagine, kur rinkėjų aktyvumas siekia maždaug 20 proc.

Pasak Z. Vaigausko, palyginti su ankstesniais rinkimais, itin aktyviai balsuojama užsienyje. „Mūsų duomenys dėl balsavimo užsienyje yra apytiksliai. Kiek žinome, jau yra apie 17 tūkst. Lietuvos Respublikos piliečių, įrašytų į užsienyje balsuojančių sąrašus“, - teigė VRK vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

VRK duomenimis, iš anksto Prezidento rinkimuose balsavo 5,12 proc. rinkėjų. Tai yra maždaug 136,7 tūkst. asmenų. Iš anksto balsuota aktyviau nei per Seimo rinkimus. Tuomet iš anksto balsavo 3,99 proc. rinkėjų.

Savivaldybių patalpose yra balsavę 36 tūkst. rinkėjų, specialiuose paštuose - 15 tūkst. 517, namuose - 85 tūkst. 199 rinkėjai.

Aktyviausiai iš anksto balsavo Ignalinos rajono rinkėjai. Čia per 13 proc. turinčiųjų balsavimo teisę savo valią pareiškė dar iki rinkimų dienos. Šalčininkuose iš anksto balsavo 11 proc. rinkėjų. Mažiausiai balsuojančiųjų iš anksto buvo Klaipėdoje ir Visagine. Čia iš anksto balsavo tik apie 2 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Z. Vaigausko, į VRK kreipiasi daug žmonių, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą vienoje vietoje, o norėtų balsuoti kitoje. „Visais atvejais, kurie mums leidžiami pagal įstatymą, mes sudarome sąlygas balsuoti“, - teigė VRK vadovas.

VRK pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujelis pridūrė, jog tiek į pačią VRK, tiek į apylinkių komisijas kreipiasi daug žmonių, kurie negavo rinkėjo pažymėjimo.

„Rinkėjas gali balsuoti ir neturėdamas rinkėjo pažymėjimo. Jis turi ateiti į savo rinkimų apylinkę, čia bus išrašytas rinkėjo pažymėjimo dublikatas ir su juo žmogus galės balsuoti. Kokiai rinkimų apylinkei priklauso, rinkėjas gali sužinoti nemokamu telefonu 1855“, - teigė P. Kujelis.

REKLAMA

Pasak Z. Vaigausko, VRK yra žinomas vienas su rinkimais susijęs chuliganizmo atvejis Vilniuje. Skroblų gatvėje ant mokyklos sienos buvo dažais užpurkšti kandidatę Dalią Grybauskaitę žeminantys užrašai. Pasak VRK pirmininko, užrašai pašalinti, įvykiu domisi policija.

Lietuvoje vykstančiais Respublikos Prezidento rinkimais domisi specialiai rinkimų metu VRK Spaudos centre akredituoti užsienio šalių žiniasklaidos atstovai. Tarp jų - žurnalistai iš Baltarusijos, Japonijos, Lenkijos, Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų