REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žvejai prašys kompensacijos iš bendrovės „Nord Stream“, kuri planuoja tiesti to paties pavadinimo dujotiekį Baltijos jūros dugnu.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Alfonsas Bargaila ketvirtadienį per susitikimą su Vilniuje viešinčiais „Nord Stream“ atstovais sakė, kad įgyvendinus projektą smarkiai sumažės tradiciniai žvejybos plotai.

REKLAMA

„Sumažės tradiciniai žvejybos plotai, vamzdžio tiesimo metu žuvis bus baidoma. Kaip tyčia, vamzdis eina ten, kur telkiasi daugiausia žuvų. Vamzdis bus ant specialių atramų, už jų gali užkliūti tralas. Jau nekalbu apie cheminį ginklą - jeigu jis bus užkliudytas, bus apnuodytos žuvys ir kils pavojus žmonėms. Be to, reikės iš naujo apmokyti žvejus ir padaryti naujus žemėlapius“, - po susitikimo BNS sakė A.Bargaila.

Žvejų atstovas negalėjo tiksliai įvardyti sumos, kurią bus prašoma kompensuoti, bet užsiminė, kad ji gali siekti milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nord Stream“ atstovai teigia, jog bendrovė yra pasirengusi kompensuoti žvejams dėl papildomų sąnaudų. Už leidimų gavimą atsakingos darbo grupės vadovas Tapio Pekkola (Tapijas Pekola) susitikime su Lietuvos žvejų atstovais sakė, kad bendrovė gali suteikti piniginę kompensaciją, už kurią žvejai galėtų nusipirkti naują įrangą, kuri leistų žvejoti ir virš dujotiekio vamzdžio.

„Tikimės, kad derybos baigsis šią vasarą“, - po susitikimo BNS sakė T.Pekkola.

Lietuvos vadovai „Nord Stream“ projektą vertina kritiškai. Prezidentas Valdas Adamkus balandį sakė, kad dujotiekio „Nord Stream“ projektas faktiškai padalijo aplink Baltijos jūrą esančias šalis. Anot šalies vadovo, dideli pramonės projektai ekologiškai itin jautriai Baltijai gali padaryti nepataisomos žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nord Stream“ bendrovė dujotiekio tiesimo darbų įtaką aplinkai vertina kaip minimalią ir trumpalaikę.

Lietuva ar kitos Baltijos šalys neturi teisės vetuoti dujotiekio tarp Vokietijos ir Rusijos tiesimo, tačiau projektą turi palaiminti Suomija, Švedija ir Danija. Šių šalių leidimus tikimasi gauti šiais metais. Realius darbus žadama pradėti 2010 metais, o dujotiekio projekto galutinio įgyvendinimo data numatyta 2012-2013 metai.

Prieštaringai vertinamas 7,4 milijardų eurų vertės „Nord Stream“ dujotiekis turėtų sujungti Rusijos Baltijos pakrantę netoli Vyborgo su Vokietijos Baltijos pakrante prie Greifsvaldo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų