• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas iš naujo svarstys Prezidento Valdo Adamkaus antrą kartą vetuotą Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai antradienį balsavo 61 Seimo narys, prieš - 5. Preliminari svarstymo data - gegužės 19-oji. Pagrindiniu paskirtas Kaimo reikalų komitetas.

REKLAMA

ELTA primena, kad Prezidentas vetavo įstatymą, kuriuo numatoma lygiavertį sklypą suteikti ir tokiu atveju, kai buvęs savininkas pageidauja savo žemę, mišką ar vandens telkinį persikelti į kitą valstybinio parko ar draustinio vietą.

"Deja, įstatymų leidėjo valia nekilnojamasis turtas - žemė - tapo kilnojamuoju turtu. Gražiausi gamtos kampeliai tapo neprieinami visuomenei. Turime mokytis iš klaidų ir stabdyti tokius žemės perkėlimus valstybės saugomose teritorijose. Privalome išsaugoti gamtą ateities kartoms ir užtikrinti visuomenės interesų apsaugą", - sako valstybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus atkreipia dėmesį, kad pagal Konstituciją natūrali gamtinė aplinka, gyvūnija ir augalija, atskiri gamtos objektai - nacionalinės vertybės, kurių apsauga bei gamtos išteklių racionalaus naudojimo ir gausinimo užtikrinimas - tai viešasis interesas, kurį garantuoti yra valstybės konstitucinė priedermė.

Prezidento nuomone, naujame Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatyme numatomas teisinis reguliavimas kelia grėsmę valstybinių parkų ir draustinių, kaip ypač vertingų vietovių, išsaugojimui ir neatitinka viešojo intereso bei visuomenės poreikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo priimtame įstatyme nustatyta, kad valstybiniuose parkuose ir draustiniuose žemė, miškas ar vandens telkiniai perduodami nuosavybėn neatlygintinai lygiaverčiu plotu tik už toje pačioje teritorijoje turėtą nuosavybę ir tik tiems piliečiams, kurie iki 2001 metų rugpjūčio 17 dienos gyveno ir tebegyvena. Kartu numatoma galimybė lygiavertį sklypą suteikti ne tik tada, kai turėta nuosavybė yra valstybės išperkama, bet ir tada, kai buvęs savininkas gali atkurti nuosavybės teisę natūra, tačiau pageidauja savo žemę, mišką ar vandens telkinį persikelti į kitą valstybinio parko ar draustinio vietą.

REKLAMA

Valstybės vadovas siūlo nustatyti, kad šiose teritorijose žemė, miškas ar vandens telkiniai gali būti perduodami nuosavybėn lygiaverčiu plotu tik už tame pačiame valstybiniame parke ar draustinyje turėtą valstybės išperkamą žemę, mišką ar vandens telkinį ir tik tiems piliečiams, kurie iki 2001 metų rugpjūčio 17 dienos gyveno ir ten tebegyvena.

Be to, pagal Konstituciją įstatymai turi saugoti visų savininkų nuosavybės teises, taigi ir valstybės, kaip visos visuomenės organizacijos, nuosavybės teisę.

Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad nustatydamas nuosavybės teisių atkūrimo į žemę, mišką, vandens telkinius, esančius ypač vertingose vietovėse, sąlygas ir tvarką, įstatymų leidėjas negali nepaisyti iš Konstitucijos kylančio imperatyvo reguliuoti šiuos santykius taip, kad nebūtų pakenkta ypač vertingų vietovių apsaugai, nes ypač vertingos vietovės yra visuotinę reikšmę turinti nacionalinė vertybė, jas būtina išsaugoti ateities kartoms, jų apsauga yra viešasis interesas, kurį garantuoti yra valstybės konstitucinė priedermė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų