REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estija nusprendė šalies gyventojams visiškai kompensuoti šiuo metu sumažintas įmokas į privačius pensijų fondus. Atitinkamos įstatymo pataisos jau yra parengtos, jas Estijos parlamentas planuoja priimti kitą savaitę. Tuo tarpu Lietuvos Vyriausybė sutiko kompensuoti tik maždaug trečdalį būsimųjų pensininkų nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad Estijos pavyzdys yra labai sveikintinas, nes parodo kaimyninės valstybės valdžios norą susidariusią situaciją vertinti ir spręsti socialiai teisingai prieš visus šalies piliečius. Tokiu būdu nenuskriaudžiama nė viena dirbančiųjų šalies žmonių grupė – tiek dalyvaujantys privačioje pensijų sistemoje, tiek prie jos neprisidėjusieji“, - teigia Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

REKLAMA

Estijoje įregistruotos pataisos numato, kad 2009-2010 metais sumažintas įmokas į pensijų fondus valstybė 100 proc. kompensuos 2014-2018 metais. Vyresniojo amžiaus privačiai pensijas kaupiantiems dirbantiesiems, gimusiems 1942-1951 metais, įmokos į pensijų fondus apskritai nėra mažinamos.

Lietuvoje įmokos į privačius pensijų fondus jau buvo sumažintos dukart: nuo 5,5 iki 3 proc. 2009-2010 metams pernai gruodį, o šiuo metu Seime jau priimtas įstatymas dėl įmokų sumažinimo nuo 3 iki 2 proc. (2009.07.01-2010.12.31 laikotarpiui) yra pas LR Prezidentą - šalies vadovas turi nuspręsti, ar jį pasirašyti, ar vetuoti. Iš viso 2009-2010 metais įmokos bus sumažintos 6,5 procentiniais punktais (pirmuoju mažinimu - po 2,5 proc. punkto kasmet, o antruoju – 1,5 proc. punkto), tačiau kompensacija numatyta tik už „antrąjį sumažinimą“ arba 23 proc. viso sumažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame įsitikinę, kad valstybė turi visiškai kompensuoti sumažintas įmokas į privačius pensijų fondus - tik tokiu būdu kompensavimo mechanizmas būtų teisingas beveik 1 milijonui Lietuvos dirbančiųjų. Reikia įvertinti tai, kad jie patikėjo prieš pensijų reformą valstybės duotais pažadais ir nusprendė patys prisiimti atsakomybę už savo aprūpintą senatvę bei palengvinti „Sodros“ naštą po kelių dešimtmečių“, - sako S.Racevičius.

Beje, praėjusią savaitę Lietuvos privačių pensijų fondų valdytojai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Valdą Adamkų su oficialiu prašymu vetuoti pensijų kaupimo įstatymo pataisas. Šiame prašyme teigiama, kad ketinimai mažinti įmokų dalį į privačius pensijų fondus gali negrįžtamai sunaikinti šalies gyventojų pasitikėjimą privačia pensijų sistema bei pažeistų teisėtus jų lūkesčius bei teises į nuosavybės neliečiamybę.

Privati pensijų sistema buvo sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistemos esmė buvo ta, kad laisva valia pasirinkę dalyvavimą privačioje pensijų sistemoje dirbantieji gali sukaupti kapitalą papildomai pensijai gauti – jiems iš „Sodros“ būtų mokama sumažinta pensija. Tikimasi, kad tokia privati pensijų kaupimo sistema palaipsniui leis pakeisti sovietiniais laikais sukurtą senatvės pensijos skyrimo sistemą, o kiekvienas žmogus savo senatve pasirūpins pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų