REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai ketvirtadienį planuoja pradėti svarstyti du Tvarkos ir teisingumo frakcijos narių parengtus teisės aktus, susijusius su Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbo pratęsimu ir naują elektrinę turinčios statyti nacionalinio investuotojo bendrovės "Leo LT" likimu.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projektas dėl Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbo pratęsimo numato, kad jėgainės darbas galėtų būti patęstas iki techniškai saugių terminų. Anksčiau minėta, kad toks terminas yra 2012 metų vidurys.

REKLAMA

Taip pat siūloma įpareigoti Ignalinos atominės elektrinės vadovybę sudaryti sutartis su tiekėjais dėl branduolinio kuro pirkimo, kuris užtikrintų antrojo bloko darbą 2010 metais ir numatyti lėšas, reikalingas kuro pirkimui, bei kitoms reikmėms.

"Tvarkietis" Julius Veselka siūlo "Leo LT" reorganizuoti taikant tas pačias procedūras, kaip ir pertvarkant įmonę "Lietuvos energija". Seimui siūloma pripažinti, kad "Leo LT" nėra nacionalinis investuotojas, kaip dabar numato Atominės elektrinės įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad "Leo LT", kuriai turėjo būti patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiant Konstituciją: jos vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė ir abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

Vyriausybė valdo 61,7 proc. pernai gegužę įkurtos "Leo LT" akcijų, "NDX energija" - 38,3 proc.

Pernai Vyriausybei nepavyko susitarti su Europos Komisija, kad Ignalinos atominės elektrinės veikla būtų pratęsta po 2009-ųjų. Įsipareigojimas uždaryti jėgainę šių metų pabaigoje įrašytas ES stojimo sutartyje.

Pirmasis Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos atominės elektrinės reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31-ąją vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES - jie numato, jog elektrinė turi būti visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų