REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius patikino, kad kol kas skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) neplanuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbos apie skolinimąsi iš TVF vėl prasidėjo po Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko pareiškimo, kad pagal dabartinę biudžeto surinkimo realybę kreipimasis į TVF yra neišvengiamas, nors tai ir būtų aiškus pripažinimas, kad krizės įveikimo priemonių planas buvo niekam tikęs.

REKLAMA

"Manau, kad jei mes kreipsimės į TVF, tai būtų labai aiškus pripažinimas, kad krizės įveikimo priemonių planas patyrė visišką fiasko (...), tačiau, matant biudžeto surinkimo realybę, kuri šiuo metu yra, matyt, tai tampa neišvengiama", - sakė A. Zuokas trečiadienį po tradicinių valdančiosios koalicijos pusryčių.

Premjeras tokį koalicijos partnerio pareiškimą sutiko su humoru ir dar kartą pakartojo, jog kreiptis į TVF, jei prireiks, Vyriausybė nebijo, tačiau kol kas to daryti neplanuojama.

REKLAMA
REKLAMA

"Finansų ministro žmona taip sakė kažkada, mano žmona sakė ne, A. Zuokas sako taip, štai Rimantas Dagys sako ne. Aš galiu dvidešimt šeštą kartą per paskutines dvi savaites pakartoti tą patį, kad mes nesibaiminame kreiptis į TVF, bet tai daryti tada, kai to reikės, kol kas tvarkomės patys. Taip pat žinome, kad, skirtingai negu kai kurie opozicijoje galvoja, TVF neskolina pinigų šiaip sau geram gyvenimui Lietuvoje finansuoti", - teigė A. Kubilius trečiadienį po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi.

Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad Lietuva negalėtų pasiskolinti iš TVF pagal palengvinto skolinimosi instrumentą, kaip tai padarė kaimyninė Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šis instrumentas yra galimas tik toms šalims, kurios per paskutinius trejus metus vykdė tvarią ir gerą finansų politiką. Lietuva tokių kriterijų neatitinka", - paaiškino A. Kubilius.

Premjeras pažymėjo, kad į biudžetą nėra surinkta per milijardą litų dėl to, kad ekonomikos kritimas yra gilesnis nei prognozuota gruodį.

"Čia nėra ko kaltinti, nes niekas tokiomis aplinkybėmis pasaulyje dar neparodė sugebėjimų numatyti ekonomikos prognozes ilgesniam negu trijų mėnesių laikotarpiui", - teigė A. Kubilius, išreikšdamas viltį, kad po trijų mėnesių jau nebereikės ekonominių prognozių keisti į blogąją pusę.

REKLAMA

Pasak Premjero, tam, kad biudžeto pajamos atitiktų naujas ekonomikos prognozes, išlaidos mažinamos keturiais milijardais litų. "Taip pat elgiasi kaimynai estai (...), airiai, kurie šiemet jau turbūt ketvirtą kartą svarsto parlamente biudžeto pataisas, Vokietija", - vardino A. Kubilius.

Prezidentas V. Adamkus susitikimo su Vyriausybės vadovu, finansų ministru Algirdu Šemeta, socialinės apsaugos ir darbo ministru Rimantu Jonu Dagiu, Ūkio ministerijos atstovu teigė suprantantis Vyriausybei tekusią sunkią užduotį ir galimybę suvaldyti sunkią ekonominę situaciją.

REKLAMA

"Įvertinus šalies finansinę padėtį neišvengiamai turi būti mažinamos išlaidos. Tačiau Vyriausybė, daugiausia pastangų sutelkdama taupymui, per mažai dėmesio skyrė verslo skatinimui, ekonominio aktyvumo gaivinimui", - pažymėjo šalies vadovas.

Finansų ministras teigė, jog valstybė turi nelabai daug būdų, kaip padidinti pajamas. Anot A. Šemetos, tą galima padaryti gerinant administravimą, ką daro mokesčių inspekcija.

Taip pat, pasak finansų ministro, prie to prisideda mokesčių pakeitimai, tas buvo padaryta gruodį ir dėl to pavyko išsaugoti 330 mln. litų.

"Trečia priemonė - verslo skatinimo programa, kurią įgyvendina Vyriausybė", - kalbėjo A. Šemeta.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų