REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai po antro balsavimo atleido Seimo kanclerį Gintautą Vilkelį. Jis Arūno Valinsko kritikuojamas dėl šiltnamio sąlygų „Gremintai“, abejotinų konkursų ir milžiniškų priedų savo darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Per slaptą balsavimą už G. Vilkelio atleidimą balsavo 76 Seimo nariai, 9 - prieš, 5 biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

REKLAMA

Susumavus pirmojo balsavimo rezultatus paaiškėjo, kad atleisti G. Vilkelį pritrūko vieno balso. Už jo atleidimą balsavo 70 Seimo narių, 12 buvo prieš, 7 biuleteniai buvo sugadinti.

Tačiau, kaip pranešė BNS, vienas parlamentarų, neoficialiomis žiniomis, valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos atstovas Aleksandras Sacharukas, balsuodamas suklydo, ir kreipėsi į komisiją, kad jam išduotų naują biuletenį. Komisija biuletenio neišdavė, tad jis ant turimo biuletenio užrašė, kad jo balsas būtų laikomas už kanclerio atleidimą. Nesutarus, ar biuletenį laikyti sugadintu, ar skaičiuoti kaip balsą „už“, paskelbta, jog balsavymas vyks dar kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikos daug

„Ar jus tenkina tos struktūros, kuri skirta jus aptarnauti, darbo kokybė?“, - klausė Seimo primininkas parlamentarų. A. Valinskas, vardindamas atleidimo priežastis, akcentavo Seimo kanceliarijos ir  valstybės įmonės „Greminta“, teikiančios maitinimo paslaugas, sutarčių trūkumus ir audito ataskaitos nepaisymo. „Ataskaitoje buvo labai aiškiai pasakyta – „Greminta“ naudojasi valstybiniu turtu pažeisdama nuostatus. Tačiau į tai nebuvo atsižvelgta“, - kalbėjo A. Valinskas.

Kanceliarijos vadovui buvo žeriama kritika ir dėl rengiamų konkursų darbo vietoms Seimo kanceliarijoje užimti – į kai kurių kandidatų trūkumus buvo nekreipiama dėmesio, o parengtų klausimynų atsakymai buvo, švelniai tariant, abejotini – 50 klausimų visi atsakymai buvo pirmieji variantai iš galimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas taip pat suabejojo Nepriklausomybės akto signatarų laidojimo kvartalo statybų finansavimu – nors statybų užsakovas yra Vilniaus miesto savivaldybė, jos finansuojamos Seimo lėšomis.

Dar vienas priekaištas G. Vilkeliui – dėl mokslo darbų žurnalo „Parlamento studijos“ leidybos perdavimo. 2007 metais G. Vilkelis pareikalavo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos perduoti leidybą valstybinei įmonei „Valstybės žinios“. Anot Seimo pirmininko, G. Vilkelis piktnaudžiavo savo padėtimi – be teisinio pagrindo įpareigojo nacionalinę biblioteką vykdyti jo nurodymus.

REKLAMA

Svarbiausias, anot A. Valinsko, priekaištas – paaiškėjęs faktas, jog per du paskutinius praėjusių metų ketvirčius Seimo kanceliarijos darbuotojams buvo išmokėta daugiau kaip 2 milijonai litų priemokų.

1,2 mln. litų išmokėta trečiąjį ketvirtį, 959 tūkst. litų - paskutinį ketvirtį.

Saulius Pečeliūnas sakė, kad G. Vilkelis – vienintelis Seimo kanceliarijos vadovas, negerbęs Seimo narių, kerštavęs prieš jį balsavusiems parlamentarams. Parlamentaras prisiminė ir Seimo narių problemas dėl kabinetų kadencijos pradžioje. Į priekaištus, kad S. Pečeliūnas palaiko G. Vilkelio atleidimą neva dėl asmeninių priežasčių, o G. Vilkelis kai kuriems Seimo nariams nėra nieko blogo padaręs, jis atkirto: „jeigu žmogus vagis, bet iš manęs dar nieko nepavogė – ar turim laukti, kol pavogs?“.

REKLAMA

Pasigesta paties Vilkelio

Kai kurie parlamentarai priekaištavo, kad jiems nesuteikiama teisė išgirsti paties G. Vilkelio pasiaiškinimų, ir galbūt ne jis vienas kaltas dėl visų jam metamų kaltinimų. A. Valinskas tikino, kad G. Vilkelis buvo informuotas apie šios dienos pateikimą Seime, tačiau neprašė jo nukelti .

Remigijus Ačas suabejojo, ar tai ne asmeniškas A. Valinsko susidorojimas su Seimo kancleriu – priežastis galėjo būti jų nesutarimai dėl draudimų žurnalistams Seimo rūmuose.

G. Vilkelio atleidimo iš pareigų diena būtų buvus laikoma pirma darbo diena pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui. Šiuo metu G. Vilkelis turi nedarbingumo lapelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo kanclerį 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia parlamentas Seimo pirmininko siūlymu.

G. Vilkelis Seimo kancleriu paskirtas 2006 m. spalį, kai iš Seimo kanclerio pareigų po kilusio vadinamojo privilegijų skandalo buvo priverstas atsistatydinti kancleris Arvydas Kregždė.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų