REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl mažinamo finansavimo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų vadovai svarsto, ką daryti - apkarpyti medikų algas ar versti juos eiti nemokamų atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugai šiemet buvo skirta daugiau nei 4,5 mlrd. litų, tačiau nuo šios sumos sunkmetis verčia nubraukti maždaug 300 mln. litų - daugiau nei 6 proc. planuoto finansavimo. Tai tampa tikru galvos skausmu gydymo įstaigoms, svarstančioms, kaip išgyventi.

REKLAMA

Santariškių klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė LŽ tvirtino, kad laukiant, kol bus patvirtintas biudžeto projektas, jau dabar tariamasi, kokių priemonių teks imtis sulaukus mažesnės nei tikėtasi dotacijos. "Šiuo metu vadovybė susitinka su gydytojų, slaugytojų profesinėmis sąjungomis ir tariasi, kokius sprendimus priimti, kad jie būtų mažiausiai skausmingi darbuotojams, kad nereikėtų nieko atleisti", - kalbėjo ji. Pasak atstovės spaudai, svarstomos įvairios išeitys: atlygio mažinimas, nemokamos atostogos, kitos priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas anksčiau yra pareiškęs, kad, taupant biudžeto lėšas, medikų algos gali mažėti, bet ne daugiau kaip 6 procentais. G.Letukienės aiškinimu, klinikų vadovybė neskuba priimti tokio sprendimo. "Juk sumažinus algas nebus aišku, kada jos vėl padidės", - pridūrė ji. Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centro chirurgas, įstaigos gydytojų profsąjungai vadovaujantis Paulius Žeromskas LŽ sakė, kad medikai kategoriškai nesutinka su algų mažinimu. "Atlygio apkarpymas blogas tuo, kad, taip sutaupius, valstybė praras mokesčius. Lėšų reikia ieškoti iš vidinių rezervų ir stengtis, kad atlyginimų mažinimas būtų pati paskutinė priemonė", - tikino jis. P.Žeromsko teigimu, dabar svarstomi įvairūs taupymo variantai - net iki karšto vandens išjungimo nakčiai. Jo žiniomis, finansavimas klinikoms sumažės iki 11 mln. litų. "Ar jūs labai norėtumėte eiti nemokamų atostogų?" - klausimu į klausimą, ką profsąjunga mano apie tokį taupymo būdą, atsakė gydytojų profsąjungos vadovas. "Komunalinės paslaugos, tualetinis popierius, maistas juk nėra gydymas. Negautas sumas galbūt būtų galima pasidalyti - gydytojai eina nemokamų atostogų, o pacientai susimoka už komunalines paslaugas ir maistą", - svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) vadovas Liutauras Labanauskas LŽ skeptiškai įvertino galimybę taupyti siunčiant medikus nemokamų atostogų. "Tai lengviausia išeitis, bet jų darbą kas nors turės atlikti. Įstatymas nenumato ėjimo nemokamų atostogų prievarta", - pabrėžė jis. L.Labanauskas neabejoja, kad toks sprendimas paveiktų medicinos paslaugų kokybę, pailgintų pacientų eiles, o neatostogaujantiems gydytojams tektų dirbti už kelis. LGS anksčiau yra valdžiai pasiūliusi svarstyti galimybę mažinti sveikatos priežiūros įstaigų sutartines sumas su teritorinėmis ligonių kasomis. Tai leistų pakoreguoti paslaugų teikimo tvarką.

Lauryna Vireliūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų