REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvejai iš Filipinų pagavo vieną rečiausių pasaulio ryklių, sužinojo, koks jis retas, ir po kelių valandų jį išvirė kokosų piene.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad Donsolo miesto skumbrių žvejai apie 4 metrų ilgio didžiagalvį ryklį pagavo kovo 30 dieną. Tai buvo 41 kartas, kai pagautas tokios rūšies ryklys (Megachasma pelagios).

REKLAMA

Žvejai keistą gyvūną, kuris mirė jį traukiant iš vandens, atgabeno vietiniam ekologijos aktyvistui. Šis, atpažinęs retą ryklį, ragino  nesuvalgyti jo.

Tačiau, rašo „National Geographic“, potraukis delikatesams buvo per daug stiprus. 500 kg sveriantis ryklys buvo paskerstas kinuout`e, vietiniame ryklių mėsos turguje. 



Didžiagalvis ryklys. "Scanpix" nuotr.

„Gaila, kad šis retas didžiagalvis ryklys buvo prarastas amžiams. Jo pagavimas atskleidžia Donsolo gyvenvietės ekosistemos įvairumą. Beje, ji, reliatyviai kalbant, ne taip jau stipriai nuniokota“, – teigė Yokelee Lee, Pasaulinio gamtos fondo (WWF) mokslininkas, vadovaujantis Koralinio trikampio programai.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinamasis koralinis trikampis driekiasi nuo Indonezijos, Malaizijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Filipinų, Saliamono salų iki Rytų Tymūro. Teigiama, kad šių šalių povandeninė fauna yra turtingiausia pasaulyje.

„Būtina ir toliau bendradarbiauti su valdžia bei vietos bendruomenėmis. Reikia, kad vietiniai žvejai žinotų, kuo naudingi rykliai, didžiagalviai rykliai“, – pridūrė Y. Lee.

Didžiagalviai rykliai pirmą kartą atrasti 1976 metais Havajų vandenyse. Mokslininkams jie pasirodė tokie keisti, kad turėjo sukurti naują porūšį ir juos klasifikuoti pagal genus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis gyvūnas, turintis milžinišką galvą bei smulkučius dantukus, kuriais „filtruoja“ smulkias žuveles, žmonėms nėra pavojingas.

Iki paskutinio įvykio pasaulyje rasta 40 tokių ryklių – 7 rykliai Filipinuose.

Suvalgyto ryklio, kurį mokslininkai pavadino „Didžiagalviu 41“, liekanas tyrinėjo Floridos gamtos muziejaus mokslininkai. Jie spėjo nustatyti, kad didžiagalvis ryklys paskutinį kartą valgė krevečių lervas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų