REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį ketina kreiptis į Žemės ūkio ministeriją, kad ši savo žemės neprižiūrintiems arba žolę joje deginantiems ūkininkams atimtų teisę gauti Europos Sąjungos (ES) paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai antradienį BNS patvirtino vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Ugniagesių duomenimis, per pirmasias pavasario savaites žolės išdeginta daugiau nei 5 tūkst. hektarų, t.y. tiek, kiek pernai išdegė per visus metus.

REKLAMA

"Norėdami gauti Europos Sąjungos paramą ūkininkai privalo deklaruoti žemės plotus. Dabar jeigu šitame plote dega žolė, mes prašome pripažinti, kad šitame plote yra netinkamo ūkininkavimo praktika. Tai būtų pagrindas to ploto proporcijai neišmokėti ES paramos lėšų", - BNS sakė ministras.

R.Palaitis taip pat teigė, kad VRM svarsto galimybę kreiptis į Vyriausybę, kad ši iš Rezervo fondo skirtų papildomų lėšų ugniagesiams.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu šita situacija tęsis dar kurį laiką, tai reikės neišvengiamai kreiptis", - konstatavo ministras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis BNS antradienį sakė, kad šiuo metu situacija dėl žolės deginimo - tragiška, o gaisrininkai nebespėja reaguoti į visus iškvietimus.

"Dabar jau išdegę daugiau kaip 5 tūkstančiai hektarų, tai yra maždaug tiek pat, kiek pernai išdegė per visus metus. Jei pernai didžiausias skaičius išvažiavimų siekė 150 per parą, tai šiais metais jau buvo fiksuota virš 200 ", - kalbėjo R.Baniulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PAGD vadovo teigimu, ugniagesiai jau susiduria su problema, kad nespėjama išvykti į visus gaisrus. Pasak R.Baniulio, yra svarstoma galimybė kreiptis į Vyriausybę dėl papildomo finansavimo.

"Dažnai tokiais atvejais mes kreipiamės dėl papildomo finansavimo iš (Vyriausybės - BNS) Rezervo fondo. Jeigu ši savaitė tokia bus, tikriausiai kitą savaitę jau reiks kreiptis", - tvirtino R.Baniulis.

PAGD direktorius pažymėjo, kad daugiausia ugniagesiai vyksta į Vilniaus apskritį.

Pasak R.Baniulio, žmonės žolę degina tikėdami, kad esą paskui žemę yra lengviau ją suarti, be to tikėdami prietarais, kad po nudeginimo dirva tampa derlingesnė ir yra išnaikinami kenkėjai.

REKLAMA

Aplinkos ministerija (AM) antradienį pranešė, kad padės PAGD kovoti su žolės padegėjais.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nurodė regioniniams Aplinkos apsaugos departamentams organizuoti papildomus budėjimus.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas suformavo 7 ekipažus, kurie budės pavojingose ar galimų gaisrų vietose, informuos gyventojus, gaudys pažeidėjus.

Šiais metais gaisrininkai per 1600 kartų vyko gesinti gaisrų atvirose teritorijose, kuriose išdegė per 5,2 tūkstančiai hektarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų