REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja sekmadienį paleido tolimojo nuotolio raketą, kuri praskriejo virš Japonijos, - šis Pchenjano žingsnis iš karto sulaukė tarptautinio pasmerkimo ir privertė surengti neeilinį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pranešimų, raketa iš Musudano poligono Korėjos pusiasalio šiaurės rytuose buvo paleista 11 val. 32 min. vietos (5 val. 32 min. Lietuvos) laiku.

REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“ ir sakė, kad raketos „Taepodong-2“ paleidimas pažeidė JT taisykles.

„Šiuo provokuojamu veiksmu Šiaurės Korėja ignoravo savo tarptautinius įsipareigojimus, atmetė nedviprasmiškus raginimus (demonstruoti) santūrumą ir dar labiau izoliavosi nuo valstybių bendrijos“, - sakoma B.Obamos pareiškime, kuris buvo paskelbtas Prahoje, kur JAV lyderis šiuo metu lankosi.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji apie paleidimą pranešusi Japonija nurodė, kad liovėsi stebėjusi raketą „Taepodong-2“, kuri praskriejo 2,1 tūkst. km į rytus nuo Tokijo. Tai rodo, kad paleidimas buvo sėkmingas. Per vienintelį ankstesnį tokį bandymą 2006 metų liepą tokia raketa sprogo 40 sek. po paleidimo.

Nepaprastųjų situacijų štabo prie Japonijos vyriausybės pranešime buvo pažymėta, jog kadangi pavojaus, kad raketa ar jos nuolaužos nukris į Japonijos teritoriją, nebuvo, priešraketinės gynybos sistema nebuvo įjungta.

Paleidimą užfiksavo ir Rusijos priešraketinės gynybos priemonės.

Turimais duomenimis, pirmoji raketos pakopa nukrito į Japonijos jūrą, antroji - į Ramųjį vandenyną. Priekinė dalis praskriejo virš Hokaido salos Akitos ir Ivatės prefektūrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo Seulo vyriausybės pareigūną, sakiusį, kad raketa tikriausiai nešė palydovą. Pchenjanas tvirtino, kad toks ir buvo jo planas.

Japonijos vyriausybės vyriausiasis sekretorius Takeo Kawamura (Takeo Kavamura) sakė, jog net jeigu paleistas objektas ir buvo palydovas, tai pažeistų JT rezoliucijas dėl Šiaurės Korėjos veiklos, susijusios su balistinėmis raketomis.

Pasak analitikų, šis paleidimas gali padėti Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong-ilui (Kim Čen Irui) sustiprinti savo pozicijas po to, kai insultas, kurį jis, kaip manoma, patyrė rugpjūtį, privertė suabejoti jo sugebėjimu valdyti. Be to, šis raketos paleidimas gali padėti jam kariniais grasinimais išsikovoti nuolaidų iš įtakingų pasaulio valstybių.

REKLAMA

JAV, Pietų Korėja ir Japonija yra sakiusios, kad šis paleidimas iš tikrųjų bus raketos „Taepodong-2“, kuri gali kovinę galvutę nunešti iki Aliaskos, išbandymas. Ši raketa gali nuskrieti 6,7 tūkst. kilometrų.

Skurdi Šiaurės Korėja, kuri jau daug metų kariniais grasinimais siekia nuolaidų iš regiono valstybių, paskelbė, kad pagal taikią kosmoso programą iškels į orbitą palydovą, ir pagrasino karu, jei jos raketa bus numušta.

Kad eksperimentinis ryšių palydovas „Kwangmyongsong-2“ (Ryški žvaigždė“) parengtas startui Šiaurės Korėjos valdžia paskelbė šeštadienį.

REKLAMA

Vis dėlto pasaulio bendrija mano, kad izoliuotas komunistinis režimas iš tikrųjų atlieka tolimojo veikimo balistinės raketos „Taepodong-2“, galinčios pasiekti Aliaską, bandymą.

Niujorke Japonijos ambasadorius Jungtinėse Tautose paprašė neeilinio Saugumo Tarybos posėdžio šiam raketos paleidimui aptarti. Vienas diplomatas sakė, kad šis posėdis įvyks 15 val. Niujorko (22 val. Lietuvos) laiku.

Šiuo metu, JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Japonijos delegacijos rengia rezoliucijos projektą.

Diplomatinių sluoksnių duomenimis, jame smerkiamas raketos paleidimas ir griežtinami reikalavimai Šiaurės Korėjai, išdėstyti JT Saugumo Tarybos 1718-ojoje rezoliucijoje, priimtoje 2006 metų spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnė rezoliucija ragino Šiaurės Korėją „neatlikti jokių naujų branduolinių bandymų ar balistinių raketų paleidimų“, sustabdyti visų rūšių veiklą, susijusią su jos balistinių raketų programa, ir atnaujinti savo ankstesnius įsipareigojimus raketų paleidimo moratoriume“.

Dokumentas taip pat numatė uždrausti tiekti, parduoti ar perduoti Pchenjanui bet kurią įprastinę karinę techniką ir ginkluotę, taip pat medžiagas, įrenginius, prekes ir technologijas, kurios galėtų būti panaudotos masinio naikinimo ginklui kurti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų