REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Londone vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikime sutarta kovai su pasauline krize taikyti finansines priemones, kurių bendra vertė siekia 1,1 trln. dol., praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų suma, skirta Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), bus patrigubinta iki 750 mlrd. JAV dolerių. Dar 100 mlrd. JAV dolerių bus skirta tarptautiniams plėtros bankams, kurie šias lėšas galės skolinti vargingiausiai besiverčiančioms šalims. G20 šalių vadovai įsipareigojo skirti 250 mlrd. JAV dolerių tarptautinei prekybai skatinti.

REKLAMA

Susitarta ne tik dėl piniginių injekcijų krizės paveiktai pasaulio ekonomikai gaivinti. Nuspręsta griežčiau kontroliuoti bankininkų gaunamus atlyginimus ir gaunamas premijas, suformuoti Finansinio stabilumo tarybą, kuri įspėtų rinkas apie galimas finansines problemas ir garantuotų tarpvalstybinį bendradarbiavimą, taip pat griežčiau kontroliuoti alternatyvaus finansavimo fondus ir kreditų reitingų agentūras.

Jungtinės Karalystės premjeras Gordonas Braunas teigė, kad bus imtasi griežtų priemonių prieš šalis, taikančias itin mažus mokesčius, o tokios šalys kaip Kosta Rika, Malaizija, Filipinai ir Urugvajus įvardintos kaip nenorinčios bendradarbiauti ir laikytis pasaulinės teisės normų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama patenkintas susitikime priimtais sprendimais. Anot jo, ekonomikos gaivinime įvyko „persilaužimas“, o taip pat pažengta reformuojant „žlugusią priežiūros sistemą“.

„Vertinant pagal bet kurį kriterijų, susitikimas Londone buvo istorinis. Jis buvo istorinis dėl iššūkių, su kuriais mes susiduriame, masto bei dėl mūsų atsako savalaikiškumo ir dydžio“,- teigė Barakas Obama.

Gordonas Braunas tikino, kad tai tikrai nėra greitas pasaulio ekonomikos atstatymas, o įsipareigojimas daryti tai, kas svarbu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai Brazilijos prezidentas Luiz Inacio Lula da Silva pabrėžė, kad turtingos šalys įsipareigojo siekti teigiamo rezultato tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir besivystančios šalys.

Kitas G20 susitikimas turėtų įvykti Niujorke rugsėjį, kuomet ir bus įvertinta, kiek priimtos priemonės yra veiksmingos.



Algirdas Pūras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų