REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lince atidaryta paroda „Įkalinti gintare“

Balandžio 2 d., ketvirtadienį, 19 val.  2009 metų Europos kultūros sostinėje, Lince, Aukštutinės Austrijos žemės muziejų Biologijos centre buvo atidaryta Lietuvos dailės muziejaus parengta baltiškojo gintaro paroda „ĮKALINTI GINTARE“. (Veiks iki spalio 18 dienos.)

REKLAMA
REKLAMA

Idėja surengti šią parodą kilo 2004 m. didžiausio Linco Aukštutinės Austrijos žemės muziejaus vadovui dr. Peter Assmann atvykus į Vilnių aptarti pasirengimo 2009 m. Europos kultūros sostinių programoms. Tąkart didžiausi Vilniaus ir Linco muziejai susitarė keistis vertingomis parodomis. Dar 2007 m. Vilnius turėjo išskirtinę galimybę susipažinti su pasaulinio garso dailininko Alfredo Kubino piešinių ir grafikos kolekcija iš Aukštutinės Austrijos žemės muziejų „Alfredas Kubinas – kita realybės pusė“, o 2008 m. pabaigoje Lince pristatyta lietuviškųjų prakaitėlių paroda, kurią šiandien pakeičia Lietuvos dailės muziejaus sukurta baltiškojo gintaro kolekcija iš Palangos gintaro muziejaus.

REKLAMA

Pasak parodos ekspoziciją sukūrusio Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus Romualdo Budrio, „šiai parodai Linco biologijos centre atrinkti bei eksponuojami gintaro inkliuzai – dar vienas įrodymas, kad ši ekspozicija jungia svarbias Europos kultūros sostinės projekto gaires. Tai dar viena savitumo, bendravimo ir bendro tyrimo išraiška, taip pat bendros visuotinės istorijos liudijimas.“

Parodoje „Įkalinti gintare“ lankytojai turės unikalią galimybę 26 ekspozicijos vitrinose pamatyti natūralaus grožio rinkinį iš Lietuvos dailės muziejaus fondų, kuris yra puikus kultūros ir gamtos mokslų sąlyčio pavyzdys. Ši moksliškai vertinga gintaro inkliuzų kolekcija yra viena iš garsiausių ir žymiausių pasaulyje. Gintare užsikonservavę gyvūnų ir augalų fragmentai kaip niekas kitas gamtoje įtikinamai atskleidžia tolimą gyvybės mūsų žemėje praeitį. Lankytojai pamatys net 214 inkliuzų iš LDM Palangos gintaro muziejaus, kuriuose bus matomos skirtingos vabzdžių grupės, augaliniai motyvai. Anot parodos kuratorės Reginos Makauskienės, vienas įdomiausių iš Palangos gintaro muziejaus atkeliavusių eksponatų yra inkliuzas su jame esančiu driežu. Parodą taip pat papildo išdidintos gintarų nuotraukos, archeologiniai radiniai iš Aukštutinės Austrijos žemės muziejaus fondų. Grožėtis inkliuzais lankytojai galės per padidinimo stiklus, kurie yra įmontuoti specialiose parodinėse vitrinose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos dailės muziejaus parodą papildo Hamburgo instituto pristatomi natūralaus gintaro gabalai iš įvairiausių pasaulio kampelių. Ši paroda bus puiki proga susipažinti ir su gintaro susidarymo istorija. Vos įžengusius į parodos sales lankytojus taip pat pasitiks didžiulė gintaro miško prieš 50 milijonų metų rekonstrukcija, kuri puikiai atskleidžia, kaip susidarė gintaras.

Parodą lydi ir išsami mokslinė studija, kurioje Baltijos gintaro inkliuzus aptaria dr. Sigitas Podėnas. (Vilniaus Universitetas)

Parodos atidarymo dieną, 14 val. vyks informacinė popietė apie Lietuvos kultūrą, istoriją ir Vilnių – Europos kultūros sostinę 2009. Regina Makauskienė, LDM Palangos gintaro muziejaus vyriausioji muziejininkė, skaitys pranešimą „Lietuva – šalis prie Baltijos jūros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų