REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalyvavimas NATO operacijoje Afganistane išlieka Lietuvos prioritetų sąraše, tačiau dėl sudėtingos ekonominės situacijos ne visi planai gali būti įgyvendinti taip, kaip buvo numatyta ankščiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tai Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareiškė su delegacija lankydamasi Afganistane susitikime su Goro provincijos, kurios atkūrimo darbams vadovauja Lietuva, pareigūnais.

REKLAMA

„Mėginame pritraukti į provinciją kuo daugiau užsienio partnerių, kurie prisijungs prie mūsų ankstesnių iniciatyvų. Jau žinoma, kad Japonijos Vyriausybės deleguojami civiliai specialistai netrukus pradės darbą Goro provincijoje“, - Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime cituojama R. Juknevičienė.

Susitikime ministrė taip pat informavo Afganistano atstovus, kad atsižvelgdama į poreikį stiprinti saugumą Afganistane per prezidento rinkimus Lietuva didins karių kontingentą: siųs papildomą būrį į Gorą ir padidins Specialiųjų operacijų pajėgų padalinį, dalyvaujantį NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistano Pietuose.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad Afganistano prezidento rinkimai vyks rugpjūtį.

Baigdama susitikimą su Goro provincijos valdžia, R. Juknevičienė pasidžiaugė Lietuvos ir Afganistano vyriausybių bendradarbiavimu atkuriant provinciją ir užtikrino Lietuvos paramą ateityje: „Mes jums padėsime, tačiau pagrindinė atsakomybė už šalies ateitį - jūsų rankose. Atkūrėme savo nepriklausomybę taip pat susidūrėme su dideliais sunkumais ir užsienio šalys mums labai padėjo, tačiau svarbiausius dalykus sukūrėme patys“.

Lietuvos krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus ir Seimo bei Vyriausybės atstovų delegacija šeštadienį Goro sostinėje Čagčarane Lietuvos susitiko su provincijos gubernatoriumi Sayedu Mohammadu Iqbal Munibu ir kitas provincijos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Afganistanas kadaise buvo klestinti, labai graži šalis, tačiau dabar ilgamečių karų nusiaubtai valstybei atkurti reikalinga tarptautinės bendruomenės parama“, - sakė Goro gubernatorius svečiams, dėkodamas už Lietuvos pagalbą užtikrinant saugumą ir stabilumą provincijoje. Jis taip pat papasakojo Lietuvos delegacijos nariams apie svarbiausias provincijos problemas, pabrėždamas, kad Goras yra labai izoliuotas regionas, kurio tolesnis vystymas labiausiai priklauso nuo kelių infrastruktūros plėtros.

Vėliau Lietuvos delegacija, lydima Goro gubernatoriaus, apžiūrėjo Lietuvos Vyriausybės remiamus projektus provincijoje: Čagčarano miesto viešąjį parką, rekonstruojamą Goro provincijos ligoninę, Goro provincijos valstybės tarnautojų mokymo centrą ir kt.

REKLAMA

Delegacijos nariai taip pat Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykloje susitiko su misiją atliekančiais Lietuvos kariais ir su Afganistane tarnaujančiais Lietuvos diplomatais, domėjosi karių užduotimis, tarnybos sąlygomis, aptarė kariams aktualius klausimus.

Lietuva ketina papildomai siųsti manevrinį būrį į Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupę ir padidinti Specialiųjų operacijų padalinį, dalyvaujantį NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistano pietuose.

Dabar NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistane Force, ISAF) operacijoje Afganistane dalyvauja apie 120 Lietuvos karių, tarnaujančių Goro provincijos atkūrimo grupėje. Dar 20 karių tarnauja įvairiuose ISAF štabuose. Afganistano Kandaharo provincijoje ISAF operacijoje kartu su sąjungininkais dalyvauja Specialiųjų operacijų eskadronas.

REKLAMA

Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų birželį. Pagrindinė jos užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Šiuo metu Afganistano Goro provincijoje tarnauja aštunta Lietuvos vadovaujama PAG karinio vieneto pamaina. Lietuvos vadovaujamoje PAG be Lietuvos karių ir civilių taip pat tarnauja Danijos, Kroatijos, JAV, Ukrainos ir Gruzijos kariškiai.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai Afganistano pietuose kartu su kitų NATO šalių kariais vykdo specialiąją žvalgybą, teroristų identifikavimo, sulaikymo ir neutralizavimo, kitas aukšto intensyvumo kovines užduotis. Tiksli karių dislokacijos vieta ir jų skaičius neskelbiami. Manoma, kad šiuo metu Afganistane yra apie 40 Specialiųjų operacijų pajėgų karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų