REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiojoje Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje pasigirdo siūlymų nepartinį finansų ministrą Algirdą Šemetą pakeisti Konservatorių frakcijos nariu Vitu Matuzu.

REKLAMA
REKLAMA

Neoficialiomis žiniomis, apie tai trečiadienio vakarą ir ketvirtadienio rytą vykusiuose TS-LKD frakcijos posėdžiuose užsiminė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė.

REKLAMA

Šis jos siūlymas esą sulaukė ir nemažos dalies frakcijos narių plojimų.

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma BNS patvirtino, kad ketvirtadienį būta aistrų dėl finansų ministro veiksmų, tačiau jų esą nereikėtų sureikšminti. „Aistrų būna nuolat, ypač kai finansų sektoriuje yra susikaupę tiek problemų. Kaltas lieka tas, kas užima aukščiausią postą“, - sakė jis.

Anot J.Razmos, frakcijos narius ypač piktino, kad apie bazinės algos mažinimą nuo 475 iki 430 litų jie sužinojo iš spaudos.

I.Degutienė ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad „normalioje frakcijoje, kuri mąsto ir analizuoja situaciją, tai yra normalios diskusijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, idealiai dirbančiųjų nėra. „Kai kurios pastabos išsakytos ir ministro A.Šemetos atžvilgiu“, - pripažino konservatorė.

Anot jos, TS-LKD frakcijos nariai suvokia, kad šiandien šalyje - sudėtinga finansinė ir ekonominė situacija. „Tik klausimas, ar geriausia išeitis tuos 3 mlrd. litų atrasti tik per atlyginimų sumažinimą, akcentuojant mokytojus, gydytojus, valstybės tarnautojus, kalbant apie tai, kad reikėtų mažinti nukentėjusių asmenų valstybines pensijas. Mūsų nuomone, tai nėra optimaliausias paieškos variantas. Mes sakėme, kad reikėtų labai diferencijuotai žiūrėti. Reikia žiūrėti socialiai jautriai“, - nepasitenkinimo priežastis ministru dėstė I.Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji sutiko, kad sprendimus priima Vyriausybė, bet atkreipė dėmesį, kad siūlymus teikia Finansų ministerija.

Anot jos, bet koks atlyginimų sumažinimas yra smūgis „Sodrai“. „Į „Sodros“ biudžetą pajamų iškart sumažėja, atsiras problema, kad ir „Sodros“ biudžetas tampa deficitinis. Kyla grėsmė išmokoms iš „Sodros“ biudžeto, - grėsmes vardijo parlamentarė. -(...) Iš gyventojų pajamų mokesčio formuojamas ir Privalomas sveikatos draudimo fondas. Socialinė apsauga jau yra neapsaugota.“

Kita vertus, I.Degutienė pabrėžė, kad „šiandien ne tas laikmetis ir ne ta diena, kai turėtume ieškoti naujo ministro“.

REKLAMA

Paklausta, kas bus, jeigu A.Šemeta neatsižvelgs į konservatorių kritiką, Seimo vicepirmininkė sakė nenorinti burti iš kavos tirščių. Tačiau, anot jos, galima galvoti, kad po prezidento rinkimų iškilus reikalui pakeisti kai kuriuos ministrus, ji į Finansų ministerijos vadovus siūlytų V.Matuzą.

Pats V. Matuzas tvirtino, kad šiuo metu nesutiktų eiti ministro pareigų. Anot jo, A. Šemeta geriau susitvarko, nei tai darytų jis. „Niekas šiandien pasaulyje nežino ir neturi receptų, ką reikia daryti. Manau, kad tai, ką šiandien daro Vyriausybė yra gerai“, - ketvirtadienį sakė konservatorius.

REKLAMA

Buvusį Statistikos departamento vadovą A.Šemetą į finansų ministro postą delegavo patys konservatoriai.

Tačiau dalis frakcijos narių šiuo metu negaili kritikos ministrui, teigdami, jog A.Šemeta nesusitvarko su pareigomis, stokoja politinės nuovokos ir atsakomybės, atlieka išimtinai „buhalterio“ funkcijas, nesiimdamas politinio vadovavimo.

Pastarąją savaitę dalį Seimo konservatorių ypač papiktino žiniasklaidoje pasirodžiusios žinios apie Vyriausybės ketinimus 10 proc. mažinti parlamentarų atlyginimus.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų