REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal galiojančius teisės aktus šilumos kaina negali būti keičiama mažiausiai pusmetį, tačiau jau rudenį ketinama kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, kad Klaipėdoje taikomi tarifai būtų perskaičiuoti.

REKLAMA
REKLAMA

AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Vytautas Valutis informavo, kad nuo vasario įsigaliojęs tarifas 25,23 ct už kilovatvalandę sumažėtų iki 18,56 ct.

REKLAMA

„Toks 35 procentais mažesnis tarifas galėtų būti taikomas nuo rugpjūčio. Tačiau reikia įvertinti ir tai, kad nuo rugsėjo gyventojams nebebus taikomas lengvatinis 5 procentų PVM tarifas, jis šoktels iki 19 procentų. Tad galutinė šilumos kaina galėtų būti 22,09 cento už kilovatvalandę“, - sakė jis.

Seime pavasario sesijos metu ketinama siūlyti priimti įstatymo pataisas, pagal kurias šilumos kainą būtų leidžiama perskaičiuoti kas mėnesį. Tai šilumininkams neva leistų patirti mažiau nuostolių, o gyventojams mokėti mažiau. Tad pingant dujoms iškart turėtų atpigti ir šiluma. Tačiau ir brangimas būtų juntamas iškart.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę buvo pranešta, kad prie šildymo pigimo numato prisidėti ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija. Ji rengia naują šilumos kainų skaičiuoklę, kuri turėtų galioti iki tol, kol Seimas priims reikalingas įstatymų pataisas, susijusias su šilumos kainomis. Pagal šią skaičiuoklę, naujosios šilumos kainos turėtų būti skaičiuojamos įvertinus ne praėjusio laikotarpio gamtinių dujų kainas, o pagal tarptautinių agentūrų pateiktas prognozes.

Anot V. Valučio, jo vadovaujama įmonė dėl kuro kainų pokyčių ir kitų priežasčių pernai patyrė 15 mln. litų nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tenka taupyti remontų sąskaita. Jei pernai nebūtume deginę ir pigiai anksčiau nupirkto mazuto, nuostoliai būtų buvę 3 milijonais litų didesni“, - tikino direktorius.

Anot jo, vasarį klientai bendrovei buvo skolingi 6,7 mln. litų. Daugiausiai - 5,4 mln. - sudaro gyventojų neapmokėtos sąskaitos.

„Iš jų net 1,2 milijono litų yra skolingi socialinių būstų nuomininkai. Tokių, kurių skola viršija 10 tūkstančių litų, yra 19. Absoliutus rekordininkas - gyventojas, skolingas 26,5 tūkstančio litų. Bėda ta, kad tokie piktybiniai gyventojai neįsileidžia įmonės darbuotojų į namus, tad savivaldybės administracijos bus prašoma jiems atjungti karštą vandenį. Tokie skolininkai net nesivargina kreiptis į savivaldybę dėl paramos“, - stebėjosi V. Valutis.

REKLAMA

Šilumininkai taip pat informavo, kad kol kas valdžios institucijose Vilniuje stringa ir parengiamieji darbai dėl termofikacinės jėgainės statybų Klaipėdoje. Anot UAB „Fortum Klaipėda“, kurios akcininkė yra „Klaipėdos energija“, direktoriaus Juozo Donielos, šiuo metu yra atlikti procedūriniai veiksmai dėl pagrindinės įrangos pirkimo konkurso.

„Tačiau dar nėra iki galo suderintas poveikio aplinkai vertinimas, tad negali būti pasirašytos ir sutartys su tiekėjais. Tikimės, kad reikalai bus baigti balandį. Tuomet ieškosime rangovo techniniam projektui parengti, bus pasirašomos sutartys su Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrove, rengiami dokumentai statybų leidimui. Statybos darbai galėtų prasidėti 2010 metų vasarą, o šilumą ir elektros energiją gaminsianti jėgainė turėtų pradėti veikti 2013-ųjų gegužę“, - sakė J. Doniela.

REKLAMA

Jėgainėje ketinama deginti vietinį biokurą, durpes ir iš Klaipėdos apskrities surinktas buitines atliekas. Jos statybos projektas kainuos apie pusę milijardo litų. „Klaipėdos energijai“ šilumos pardavimo kaina siektų apie 13 ct už kilovatvalandę - 6 centais mažiau nei atsieina dabar.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų