• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasimušti į politiką, kurioje tebedominuoja vyrai, moterims nėra lengva. Nors dauguma europiečių ES politikoje norėtų išvysti daugiau moterų, jie nepritaria privalomų kvotų įvedimui, sakoma Europos Parlamente šią savaitę pristatytos „Eurobarometro“ apklausos išvadose.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 4 d. Europos Parlamente pristatytoje „Eurobarometro“ apklausoje ir ankstesnių apklausų tyrime nagrinėjamos moterų dalyvavimo politikoje ir europiniuose rinkimuose temos. Pasak EP pirmininko pavaduotojos Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, rezultatai suteikia nemažai žinių apie rinkėjoms rūpimus klausimus, ES suvokimą bei jų įsitraukimą į europinę politiką.

REKLAMA

Naciuoneliniuose parlamentuose moterys sudaro apie 25 proc., o Europos parlamente jų yra 31 proc. Tačiau tik 11 proc. moterų stambiuose kompanijuose užima vadovaujančias vietas.  

Kvotoms – ne, paskatinimui – taip

Nors kone pusė moterų mano, kad jų interesams ES atstovaujama nepakankamai ir jos norėtų, kad pusę ar daugiau Europos Parlamento narių sudarytų moterys, kvotų įvedimui pritaria tik 10 proc. apklaustųjų. Nepaisant to, dauguma jų mano, kad moterys turi būti aktyviai skatinamos dalyvauti politikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip parodė ankstesnių apklausų analizė, moteris europiniai reikalai domina mažiau nei vyrus, tačiau dalyvauti birželį vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą tvirtai apsisprendė praktiškai vienoda abiejų lyčių atstovų dalis.

Vyrų dominuojamas politikos pasaulis

„Demokratija, į sprendimų priėmimą neįtraukianti 52 proc. gyventojų, nėra jokia demokratija“, – pabrėžia Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margot Wallström, griaudama stereotipų, teigiančių, jog moterims politikoje ne vieta, liekanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Absoliuti dauguma iš 40 tūkst. apklaustųjų mano, jog politika tebėra vyrų dominuojama sritis – tam pritaria 71 proc. vyrų ir 77 proc. moterų. Atitinkamai 76 ir 83 proc. europiečių yra įsitikinę, jog aktyvesnis moterų įsitraukimas leistų pakeisti politikos veidą.

Ko nori moterys?

Ko iš Europos Parlamento tikisi jo rinkėjos? Joms rūpi lyčių lygybės įtvirtinimas šeimoje ir visuomenėje. Moterys norėtų, kad vaikų auginimo laikotarpiai būtų įskaitomi apskaičiuojant senatvės pensiją bei būtų sudarytos tinkamos sąlygos pasinaudoti darželių ir vaiko priežiūros centrų paslaugomis.

REKLAMA

Europos moterų nuomone, Parlamentas turi siekti, kad už tą patį darbą būtų mokamas vienodas atlygis, sustabdyta prievarta moterų atžvilgiu ir prekyba moterimis.

Tarp patirties ir politinės orientacijos

Renkant Europos Parlamento narius, moterims labiausiai rūpi kandidato patirtis Europos reikaluose (62 proc.), o jo politinė orientacija atsiduria antrame plane (51 proc.), tuo tarpu vyrai abiems veiksniams teikia vienodą reikšmę (apie 56 proc.). Kandidatų amžius ir lytis didelio vaidmens renkantis nevaidina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų