REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2008 metais Lietuvoje nuo nusikaltimų nukentėjo 3,72 tūkst. nepilnamečių. Dažniausiai tai buvo nusikaltimai nuosavybei ir turtinėms teisėms bei interesams - nuo jų nukentėjo 1502 nepilnamečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, 886 nepilnamečiai nukentėjo nuo nusikaltimų žmogaus sveikatai, 507 - kelių eismo įvykiuose, 337 - nuo nusikaltimų viešajai tvarkai, 158 - nuo nusikaltimų žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui.

REKLAMA

Pernai buvo nužudyta 10 nepilnamečių.

Smurtą šeimoje patyrė 490 nepilnamečių. Didžiąją dalį, tai yra 92 proc., smurtautojų sudarė nukentėjusiam vaikui patys artimiausi asmenys. 2008 metais prieš nepilnamečius 68 atvejais smurtavo tėvas, 42 atvejais - patėvis ar su motina gyvenantis asmuo, 26 atvejais - motina, 5 atvejais - senelis, 2 atvejais - brolis, 5 atvejais - kitas artimas giminaitis, draugas, kiti asmenys.

2008 metais pirmosios instancijos teismai išnagrinėjo 148 baudžiamąsias bylas, kuriose asmenys buvo įtariami šeimoje įvykdę smurtinius nusikaltimus prieš 171 nepilnametį. Dažniausiai prieš juos buvo įvykdomi nesunkūs nusikaltimai - pernai tokie nusikaltimai sudarė 94 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Piktnaudžiavimas tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždant vaiką, paliekant jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgiantis su vaiku nusikalstama veika buvo inkriminuotas 4 asmenims.

Ginant nuo smurto šeimose nukentėjusių nepilnamečių interesus baudžiamosiose bylose civiliniai ieškiniai pateikiami retai.

2008 m. buvo pateikti 22 civiliniai ieškiniai 25 asmenims, o tai sudaro apie 17 proc. visų išnagrinėtų baudžiamųjų bylų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismai išnagrinėjo 17 prokurorų pateiktų civilinių ieškinių ir jų reikalavimus patenkino.

Didžiausiomis problemomis tiriant nusikaltimus prieš nepilnamečius generalinis prokuroras Algimantas Valantinas įvardina parodymų davimą teisėsaugos institucijų pareigūnams, kurie kartais neatitinka tikrovės.

Tai pat tyrimą sunkina ir nukentėjusiųjų požiūris į smurtą, kaip auklėjimo priemonę, nepilnamečių vengimas pranešti apie smurtą šeimoje dėl visuotinai pripažįstamo gėdingo elgesio, o mokykloje - dėl jos prestižo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų