• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raktelio auksiniam Kauno tualetui dar nėra

Šią savaitę pasirodžiusioje „Balsas.lt savaitėje“ teigiama, jog Kauno valdžia neskuba spręsti mįslingai įstrigusių reikalų dėl didžiulius pinigus surijusio senamiesčio tualeto.

REKLAMA
REKLAMA

Į laikinosios sostinės merą Tėvynės sąjungos atstovą Andrių Kupčinską dėl pernai prie Kauno pilies pastatyto viešojo tualeto, apie kurį pirmą kartą pagarsino „Balsas.lt savaitė“, savivaldybės Antikorupcijos komisija kreipėsi praėjusių metų pabaigoje. Tačiau įtakingiausi miesto valdininkai apie tai dabar vengia diskutuoti tarybos posėdžiuose.

REKLAMA

Tenka grožėtis iš tolo

Per 500 tūkst. litų kainavusi išvietė iki šiol nėra naudojama pagal paskirtį. Tad po Kauno senamiestį vaikščiojantiems turistams šiuo statiniu lieka gėrėtis iš tolo. Pernai šalia Kauno pilies automobilių aikštelės išdygęs modernus tualetas kaskart pateikia nemalonių staigmenų.

Netoliese gyvenantiems kauniečiams ne kartą teko stebėti komiškas situacijas, kai reikalo prispirti praeiviai mindžikuodavo prie šio užrakinto pastato.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno apygardos prokuratūra jau mėnesį aiškinasi, ar rengiant konkursą dėl statinio nebuvo padaryta nusikalstamų veikų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams. „Byloje dėl viešo tualeto statybos duotos konkrečios užduotys STT tyrėjams. Surinktus duomenis bus galima pakomentuoti po kovo 30 dienos, nes tiek laiko duota tyrėjams“, –  sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ričardas Gailevičius. 

Redakcijos šaltinių teigimu, teisėsaugininkų tyrimas į priekį stumiasi labiai vangiai.

Kauno vicemeras Liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis iki šiol per spaudą aiškinasi miesto tarybos Antikorupcijos komisijai, kad nėra šio projekto iniciatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskleidė prasižengėlius

„Balsas.lt savaitei“ politikas R. Mikaitis teigė, kad ne tik jis, bet ir miesto vadovas A. Kupčinskas pavargo nuo aršios kritikos viešoje erdvėje. Jie nuolat sulaukia žiniasklaidos kaltinimų, kad sąmoningai leido atsirasti prieštaringai vertinamam Kauno objektui.

„Ne vienus metus prižiūriu turizmą Kauno mieste, todėl pabodo klausytis kalbų, kad senamiestyje viešintiems svečiams iš užsienio skirtas ne modernus tualetas, o akį rėžiančios sovietmečio laikų tupyklos“, – skandalingojo projekto pradžią prisiminė Kauno mero pavaduotojas.

REKLAMA

R. Mikaičio teigimu, dar 2007 metais tuometinio Kauno mero liberalcentristo Arvydo Garbaravičiaus parašu buvo patvirtintas prašymas šiam projektui skirti 300 tūkst. litų.

Paprašytas pakomentuoti tokius R. Mikaičio pareiškimus, buvęs laikinosios sostinės meras A. Garbaravičius teigė, kad beprotiškesnio projekto už Kauno senamiesčio tualetą nėra matęs.

A. Garbaravičius pabrėžė milžinišką statinio kainą ir atkreipė dėmesį, kad beveik už kilometro nuo garsiosios išvietės veikia „tik“ 120 tūkst. litų kainavęs specialia tvora aptvertas tualetas su dušo kabina.

REKLAMA

R. Mikaičio manymu, už tokio tualeto atsiradimą šiandien atsakyti turėtų du savivaldybės klerkai – Valius Knokneris ir Rimantas Rutavičius.

Pradžia kėlė abejonių

Dėl konkurso prestižinėje miesto vietoje pastatyti modernų tualetą rungėsi tik dvi įmonės. Pasak R. Mikaičio, dėl panašaus pobūdžio projektų dažnai varžosi per 10 bendrovių.

Milžinišką tualeto kainą esą nulėmė specifiniai reikalavimai. Todėl iš pradžių konkurse panorusi dalyvauti Vilniuje veikianti bendrovė „Eismas“ įmantriausiomis technologijomis įrengtą tupyklą siūlė pastatyti už 856 tūkst. litų. Konkursą laimėjusi įmonė „TK sprendimai“ tualetą įrengė už 535 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvietės konteineris, liaudiškai sakant būdelė, kainavo 212 tūkst. litų.

Neseniai iš „Eismo“ į „Urbico“ pavadinimą pakeitusios įmonės projektų vadovas Andrius Beržinskas prisiminė, kad jau konkurso pradžioje buvo aišku, jog nepavyks jo laimėti. „Mūsų niekas įžūliai nestūmė į šoną, tačiau buvo panaudoti kiti būdai mus atitraukti. Stebina ne tik miesto valdžios veiksmai, bet ir tai, kad daugiau nei prieš pusmetį paskelbtas konkursas, tačiau iki šiol tualetas neveikia“, – „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo A. Beržinskas.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba pradėtas sausio 30-ąją, kai Kauno apygardos prokuratūra gavo miesto Antikorupcijos komisijos išvadas ir surinktą medžiagą.

Nustatyta, kad miesto valdžia organizavo supaprastintą tualeto įrengimo konkursą ir numatė statybai skirti 0,6 mln. litų.

Konkursą laimėjusi statybos bendrovė kiek sumažino kainą ir tualetą pastatė už 535,5 tūkst. litų. Tačiau išaiškėjo, kad išvietė yra 44 proc. mažesnė, nei buvo numatyta pirminiame projekte.

STT atliekamą tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius.

Panašių tualetų kainos: Palangoje trys kilnojamieji tualetai įrengti už 380 tūkst. litų; Nidoje du tualetai įrengti už 200 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų